Dieta pod Maraton

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
brylant24
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich, jestem nowy na forum i od razu przepraszam że założyłem kolejny wątek pod tytułem "dieta"
Moim marzeniem jest wystartowanie w Maratonie.
Biegam od ponad roku intensywnie ,tygodniowo robię około od 45 do 60 km
Czytałem wiele na internecie jak się odżywiać itp jednak wydaje mi się że to za mało
W tym roku chciałbym wystąpić w Maratonie jednak jeżeli chciałbym osiągnać dobry wynik,zdaje sobie sprawę że potrzebuję diety i mam nadzieje że mi ją pomożecie skompletować lub pokierować w dobrym kierunku.
Dotychczas jedyne co to wyłączyłem całkowicie słodycze z jadłospisu nie licząc raz na 2 tygodnie kawałka gorzkiej czekolady,również rozłożyłem swoje 3 dania jak to zazwyczaj miałem na 5 mniejszych posiłków.
np:
Rano na śniadanie 1 kanapka ser zółty jakaś szynka i pomidor (godzina tak 7.30)
następnie to samo o 10-11
Obiad spożywam przeważnie w godzinach takich jak 14 po południu lub 15 w zależności jak wracam do domu.I tu pojawia się problem czy np jak na obiad mam sphagetti albo kotlet schabowy z ziemniakami to odpowiedni posiłek dla osoby która biega.
po obiedzie pozwalam sobie na mleko z chrupkami oczywiście w dalszych godzinach przewaznie jest to godzina 17-18 a na wieczór jogurt lub jakiś owoc.( po bieganiu czyli tak godzina 21-22) ponieważ biegam przeważnie w godzinach 20-22 .lub rankami w weekend

Chciałbym się dowiedzieć czy macie jakąś stałą dietę lub zastrzeżenia do mojego normalnego jedzenia.
Szukałem poradni dietetycznych ale nie mogłem znaleźć , albo ich nie ma albo źle szukam.

P.s(Chciałem również się dowiedzieć bo ostatnio wyczytałem że powinno się spożywać coca cole raz na jakiś czas w celu przeczyszczenia jelit jaka jest wasza opinnia na ten temat ?)

Dzięki Wielkie za poświęcanie czasu na przeczytanie tego i przepraszam za kłopot.
Z wyrazami szacunku Paweł.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 23:01 przez brylant24, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sorry, że tak spytam, ale rzeczywiście robisz miesięcznie 45-60 km ? Nie miało być tygodniowo ? Bo jak miesięcznie to trochę mało mi się wydaje jeżeli planujesz przebiec maraton. No chyba, że jesteś już tak dobry :) Podaj jakie masz wyniki na krótszych dystansach.
ps. co do coli to pierwsze słysze bo środek ten nadaje się co najwyżej do odrdzewiania rur.
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witaj.
Brak danych, dietetykiem nie jestem. Przydałby się wiek, waga, wzrost. Możesz także podać jakiego wyniku oczekujesz. Chyba się pomyliłeś: "przez miesiąc robię około od 45 do 60 km", na maraton to minimum tygodniowe. Biegam od kwietnia, obecnie 60 - 70 km tygodniowo, jem tak ze trzy razy twoje porcje, ważę 72 kg, 184 cm wzrostu i mam wrażenie że chudnę, więcej w siebie nie włożę.

pozdrawiam
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Tu masz odpowiedź na wszystkie twoje pytania:

http://pdf.coke.pl/bieganie.pl/powerade.pdf

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
brylant24
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

o tak przepraszam nie miesięcznie tylko tygodniowo.

wzrost 188
waga 78

hmm mój czas na 10 km to przeciętnie 45 minut.

Bardzo ciekawy artykuł, na pewno skorzystam z kilku rad.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ