Tompater pisze: Zacząłem od 20 min po 2 tygodniach doszedłem d 45 i naprawdę zacząłem się wkręcać. Niestety po 3 tygodniach zacząłem mieć problemy z kolanami
Oczywiście nie jestem znawcą tematu, ani tym bardziej lekarzem,
ale pozwolę sobie napisać kilka "oczywistych oczywistości" bo wydaje mi się że w tym jednym zdaniu zawarłeś wszystkie przyczyny swojej kontuzji
no więc - w ciągu 3 tygodniu zwiększyłeś intensywność treningu o 105%... co więcej - były to twoje pierwsze tygodnie z bieganiem,
po drugie - nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że organizm "kumuluje" zmęczenie, czasem tego w ogóle nie czuć... ale "coś w tym jest" - że przy regularnych ćwiczeniach - trening robiony 2 - 3 tygodnie wcześniej ciągle "ma znaczenie" - stąd np. zalecenie w szkole Danielsa, żeby po każdej zmianie temp treningowych/ obciążeń tygodniowych robić "wstrzymanie" na 3 tygodnie (przed kolejną ewentualną zmianą)
Wydaje mi się że po prostu przeholowałeś .... - odpuścił bym bieganie do pełnego powrotu do zdrowia (2 -3 może 4 tygodnie ??) a potem zaczął od nowa - z tym że sięgnął bym po jakiś bezpieczny plan treningowy - w szczególności na początku lepiej zrobić mniej niż odrobinę za dużo. Do tego - zalecił bym nabrania cierpliwości

bo bieganie(w szczególności to długodystansowe) to sport na lata... a nie na poprawienie kondycji w 3 tygodnie.
Lekarzy bym sobie na razie darował - bo co lekarz to i teoria.. - no chyba że cię jakoś super dokładnie zbadali i rzeczywiście poza "myślę że to panu dolega" rzeczywiście zrobili ci jakieś testy i wyszło co wyszło.
Buty mogły by pomóc - ale tutaj w szczególności wskazane było by dobre dobranie obuwia - ruch w stawie skokowym (pronacja, suplinacja) może mieć wpływ na ruch kolana - a co za tym idzie na pojawienie się bólu w tych okolicach, nie mówiąc już o tak prozaicznej rzeczy jak amortyzacji. Nie mam niestety pojęcia jak ocenić dokładnie ew. pronację suplinację, bez jakiś pomocniczych sprzętów typu bieżnia + kamera + wprawne oko testera. (test wodny nie daje 100 % rezultatów dotyczących ruchu stawu skokowego)