Bieganie na mrozie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
constantius
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ponieważ mam za oknem -6 to postanowiłem zrobić sonde. Czy biegacie na mrozie ? Jeśli tak, to na jakim siarczystym. Ja osobiście tak do -4. Jeśli nie wieje zbyt zaje *piiii a słoneczko swieci to sama przyjemność.
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam zamiar biegać niezależnie od mrozu - -30st. się nie spodziewam, więc może się udać :hahaha: Dzisiaj biegnę, a ma być wieczorem poniżej -8st. i nie wiem tylko czy jestem przygotowany pod kątem garderoby. Okaże się ;) Jak nie, to czekają mnie kolejne zakupu :hej:
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mysle ze do -12 dam rade ;]
Awatar użytkownika
ejchost
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja dziś biegłem 10km przy -6 i wcale źle nie było. Nawet mały wiaterek wieje, ale ogólnie spoko. Zawsze uciekam do parku. Najbardziej obawiam się nie mrozu a śniegu, bo buty przemokną. Reszta nieistotna....co nas niezabije to wzmocni...powodzenia
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ejrun][img]http://runmania.com/f/5348a6fe6b522b01bb6644fae69eee4e.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A to jakieś problemy są przy bieganiu na mrozie ?:) Czysta przyjemność ! A jakie samopoczucie później po porannym treningu !
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Z mojego skromnego doświadczenia wiem, że bieganie na mrozie nie jest jakieś mega szkodliwe.... do -20 stopni, można biegać a poniżej należy się już mocno zastanowić

Przy dużym mrozie zaleca się biegać nie dłużej niż 1h i na niskiej intensywności.

pzdr
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

O ile dobrze pamiętam zawody w bieganiu na nartach rozgrywane są do temperatury -20.
Biegacze narciarscy zwykle trenują w mniej lub bardziej ujemnych temperaturach :-).

http://www.stepow.pl/gallery/main.php?g2_itemId=6709

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
grzesiek7009
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Biegałem do - 20 bezproblemowo, ale trzeba biegać na pierwszym zakresie.oniżej -10. Kiedyś biegałem tempowki przy - 15 i czułem posmak ( krew) popękanych pęcherzyków płucnych. Większym problemem moim zdaniem jest podłoże , bo nieraz brniemy w śniegu i nietrudno o skręcenie stawu skokowego albo "kręcimy" w miejscu na błocie posniegowym, bo buty nie trzymają sie podłoża. Człowiek się męczy a biegnie wolniej o 30 s na kilometr.
bekon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bałem się od kilku dni spróbować takiej temperatury. Dotychczas -8 było wartością graniczną. Dziś mi się podobało, najzimniejszą częścią ciała po powrocie był nos...generalnie twarz - jedyna nieosłonięta część ciała. Zachorowałem na dłuższą próbę: jutro biegnę do pracy 16.5km spodziewam się -15 o 6.30 rano. Zakładam chustkę na twarz i biorę termos zamiast bidonu. Dam znać jak poszło (wiem że nie wkraczam na terra incognita ale dla mnie to wyzwanie).
rig
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Biegam zimą. Wczoraj było z -12, biegło się OK, a nawet lepiej - iskrzący się śnieg i temu podobne zimowe klimaty. Zachęcam!
rig
lusiana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

temperatura mnie tak nie przeraża jak to, że jest bardzo ślisko, nie umiem sobie z tym poradzić, biegnę co jakiś czas wpadając w poślizg i boję się, że zaliczę w końcu jakiś upadek albo coś jeszcze gorszego

jak sobie radzicie w takich warunkach, bo ja czekam na odwilż, póki co odpuściłam i bardzo mi żal :chlip:
kto biegnie nie grzeszy ["Maratończyk" TSA]
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

lusiana pisze:temperatura mnie tak nie przeraża jak to, że jest bardzo ślisko, nie umiem sobie z tym poradzić, biegnę co jakiś czas wpadając w poślizg i boję się, że zaliczę w końcu jakiś upadek albo coś jeszcze gorszego

jak sobie radzicie w takich warunkach, bo ja czekam na odwilż, póki co odpuściłam i bardzo mi żal :chlip:
Mam dokładnie ten sam problem. Moje Reeboki nadają się co najwyżej do jazdy figurowej :bleble: .
Obrazek
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rig pisze:Biegam zimą. Wczoraj było z -12, biegło się OK, a nawet lepiej - iskrzący się śnieg i temu podobne zimowe klimaty. Zachęcam!
Wczoraj mialem niemal identyczne warunki i rowniez sadze, ze bylo ok. Jedynie wiatr mnie irytowal.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja odpuscielem wczorajszy trening, postanowilem ze pojde dzis ;] Wczoraj strasznie wialo i bylo -13. Liczylem na to ze dzis nie bedzie wialo i troche mroz odpusci. Co do tego pierwszego nie mylilem sie , a temeratura...ze tak powiem "bez zmian". No ale trudno, nie dam rady odpusic sobie nastepnego treningu. Wypije herbate, ubiore sie odpowiednio(a to tez teraz chwile trwa :hej: ) wsiadam w samochod i kolo 10.00 bede na trasie biegowej lesie nad jeziorkiem :hejhej:
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegłem dzisiaj w Strzelcach Opolskich, było -12°C i biegło się super :hej: Niektórzy mieli niezłe sople na wąsach ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ