W listopadowym miesięczniku BIEGANIE pojawił sie artykuł DIETA KWAŚNE MLEKO oto kilka przepisów:
1.Ryż z bananami i rodzynkami (jadłem dziś smaczne :P):
*Biały ryż-2 torebki
*banan-2 sztuki
*jogurt naturalny-200g
*rodzynki-100g
*cukier waniliowy-torebka
*sól, cynamon
ryż ugotować wg zaleceń producenta. Jogurt rozmieszać z cukrem waniliowym, sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi w plastry bananami. ryż polać sosem jogurtowo-owocowym
2.chłodnik z maślanką i pomidorami
*maślanka-1l
*pomidory- 1kg
*ogórek-0,4kg
*szczypiorek-pół pęczka
*koperek-pół pęczka
*sól,pieprz
pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować razem z maślanką. Ogórki zatrzeć na grubej tarce, szczypiorek i koperek drobno posiekać i wszystko razem zmieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed spożyciem odstawić na 2h do lodówki.
3. Twarożek:
*biały ser-25g
*masło-łyżka
*cebula-1 główka
*kefir-pół kubeczka
*sól, słodka papryka w proszku
ser biały zmielić w maszynce, dodać tarte masło. Czosnek i cebule obrać, drobno posiekać, dodać do sera. Kefir wymieszać z przyprawami, także dodać do sera. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 20min do lodówki.
4. Zupa z maślanki
*maślanka-1l
*kasza jaglana-4 łyżki
*koperek
*śmietana-3 łyżki
*sól, pieprz
kaszę opłukać i ugotować w dwóch szklankach wody. Maślankę zagotować i gorącą połączyć z ugotowaną kaszą, śmietaną i doprawić do smaki. przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
5. Placki z kefirem
* olej-5 łyżek
*jajka-2 sztuki
* cukier- 3 łyżki
*mąka-2 szklanki
*kefir-kubeczek
*soda- jedna łyżeczka
*cukier waniliowy-1opakowanie
*-ocet-1 łyżeczka
*cukier puder-3 łyżki
*sól
żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, sól, cukier waniliowy, sodę i wymieszać. Następnie dodać mąke, kefir i ocet i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubita piane z białek i delikatnie wszystko połączyć. Na rozgrzanym oleju smażyć placki, posypać cukrem pudrem
6. bakłażan w sosie czosnkowym
*bakłażan-1sztuka
*oliwa z oliwek-2 łyżki
*sól
*jogurt naturalny-200g
*2 ząbki czosnku
*natka pietruszki
obranego bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, oprószyć solą i odstawić na 20min. Jogurt dokładnie wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną natką oraz solą. Usmażyć bakłażana na rozgrzanej oliwie i podawać z sosem jogurtowym
mam nadzieje że komuś sie któryś przepis przyda:)
Dieta (Miesięcznik Bieganie) Przepisy..
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Spróbuję każdego 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ile to jest porcji? Na tydzień chyba, za przeproszeniem?89Bzdura89 pisze:
1.Ryż z bananami i rodzynkami (jadłem dziś smaczne :P):
*Biały ryż-2 torebki
*banan-2 sztuki
*jogurt naturalny-200g
*rodzynki-100g
*cukier waniliowy-torebka
*sól, cynamon
ryż ugotować wg zaleceń producenta. Jogurt rozmieszać z cukrem waniliowym, sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi w plastry bananami. ryż polać sosem jogurtowo-owocowym

-
- Stary Wyga
Wszystko brzmi bardzo smacznie...tylko te placki mi nie podchodzą. Połączenie soda+ocet,to chyba zbyt wiele dla mnie:( Moi faworyci to ryż z bananem i bakłażan w sosie czosnkowym...zgłodniałam 
89Bzdura89 Dzięki serdeczne za przepisy. Myślę,że ten ryż też bym pochłonęła na raz

89Bzdura89 Dzięki serdeczne za przepisy. Myślę,że ten ryż też bym pochłonęła na raz

Bieganie mnie uszczęśliwia:))