Przygotowanie bezpośrednio przed biegiem na 2000m
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam.
ja juz mam kilka startow na 2000m. zawsze robiem tak.
60 minut przed startem zaczynałm biegac i to gdzies z 25-35 minut truchtałem potem sie rozciagałem z 20 minut i tak gdzies 10 minut przed biegiem byłem na starcie.. a do picia napewno zwzła woda niegatowana ale jakis powerade czy cos mozesz wupic ale nie pozniej niz 30 minut przed biegirm i nie wiecej niz 0.5l
pozdrawiam
ja juz mam kilka startow na 2000m. zawsze robiem tak.
60 minut przed startem zaczynałm biegac i to gdzies z 25-35 minut truchtałem potem sie rozciagałem z 20 minut i tak gdzies 10 minut przed biegiem byłem na starcie.. a do picia napewno zwzła woda niegatowana ale jakis powerade czy cos mozesz wupic ale nie pozniej niz 30 minut przed biegirm i nie wiecej niz 0.5l
pozdrawiam
Radziu123
-
- Rozgrzewający Się
To jest bieg w szkole, więc nie ma mowy o przygotowywaniu się na godzinę przed nim. Będzie jakaś tam rozgrzewka 20 min i start. Rozumiem, że lekkie śniadanko 3 godziny przed biegiem, do tego na 45 minut przed rozgrzewką powerade i będzie dobrze? 

-
- Rozgrzewający Się
Nie biegałem na 2000, ale w tempie, którym chciałbym pobiec 2000 na 400m miałem 90 sek, więc powinno być około 7:30 w sumie. Powinienem to wytrzymać, na tym sprawdzianie dam z siebie wszystko, więc liczę na wynik poniżej 7,5 minuty.
- chodzik
- Stary Wyga
napisze tak rozgrzewka do 2km wcale nie musi trwac 60 minut i nie musi zawierac 20 minut rozciagania BO TO JEST SPRZECZNE Z ROZGRZEWKA!!!!
w rozgrzewce chodzi o to aby przygotowac organizm do odpowiedniej intensywnosci wysilku a poprzez 20 minutowe rozciaganie tego sie nie osiagnie
dobra rozgrzewka to taka na ktorej sie zmeczymy (patrz wiekszosc zawodnikow jak np robi tempa to po 2-3 odcinku maja najlepsze czasy- jak myslisz dlaczego? itd itp)
przykladowo wystarczy 35 minut rozgrzewki ale intensywnej tak abys sie zmeczyl (nie zameczyl
)) czyli bieg cw w truchcie stretching rytmy przebiezki itd itp 
dobra intensywna rozgrzewka jest niezbedna do uzyskania dobrego wyniku
z badan przeprowadzonych na zawodnikach jasno wynika ze po mocnej rozgrzewce osiagali lepsze rezultaty niz po lajtowej do ktorej byli przyzwyczajeni (2 sprawa zakwaszenie najszybciej rosnei z poziomu bliskeimu 0!! jak sie zakwasimy przkladowo na 2 mmol/l to krzywa przyrostu mleczanu bedzie lagodniejsza i dluzsza w czasie niz w tamtym przypadku)
w rozgrzewce chodzi o to aby przygotowac organizm do odpowiedniej intensywnosci wysilku a poprzez 20 minutowe rozciaganie tego sie nie osiagnie

przykladowo wystarczy 35 minut rozgrzewki ale intensywnej tak abys sie zmeczyl (nie zameczyl

dobra intensywna rozgrzewka jest niezbedna do uzyskania dobrego wyniku
z badan przeprowadzonych na zawodnikach jasno wynika ze po mocnej rozgrzewce osiagali lepsze rezultaty niz po lajtowej do ktorej byli przyzwyczajeni (2 sprawa zakwaszenie najszybciej rosnei z poziomu bliskeimu 0!! jak sie zakwasimy przkladowo na 2 mmol/l to krzywa przyrostu mleczanu bedzie lagodniejsza i dluzsza w czasie niz w tamtym przypadku)
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)