Przygotowanie bezpośrednio przed biegiem na 2000m

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Bent
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Co zjeść, co pić, jak się rozgrzać przed biegiem na 2000m, żeby wypaść jak najlepiej? Wystarczy woda, czy lepiej powerade?

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Radziu123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
ja juz mam kilka startow na 2000m. zawsze robiem tak.
60 minut przed startem zaczynałm biegac i to gdzies z 25-35 minut truchtałem potem sie rozciagałem z 20 minut i tak gdzies 10 minut przed biegiem byłem na starcie.. a do picia napewno zwzła woda niegatowana ale jakis powerade czy cos mozesz wupic ale nie pozniej niz 30 minut przed biegirm i nie wiecej niz 0.5l
pozdrawiam
Radziu123
Bent
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To jest bieg w szkole, więc nie ma mowy o przygotowywaniu się na godzinę przed nim. Będzie jakaś tam rozgrzewka 20 min i start. Rozumiem, że lekkie śniadanko 3 godziny przed biegiem, do tego na 45 minut przed rozgrzewką powerade i będzie dobrze? :)
Radziu123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

aha:) no to musisz jak najszybciej sie rozgrzac rozcignac i start,, a jaki masz czas na 2000m biegaes kiedys?? albo 1000m
Radziu123
Bent
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie biegałem na 2000, ale w tempie, którym chciałbym pobiec 2000 na 400m miałem 90 sek, więc powinno być około 7:30 w sumie. Powinienem to wytrzymać, na tym sprawdzianie dam z siebie wszystko, więc liczę na wynik poniżej 7,5 minuty.
Radziu123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

aha:)
a biegasz cos w domu?
powinienes dac rade moze bedzie lepiej niz myslisz:)
Radziu123
Bent
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Coś tam biegam, 1-2 razy w tygodniu 30 minut (5x4minuty biegu i 5x2 min marszu) :)
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

napisze tak rozgrzewka do 2km wcale nie musi trwac 60 minut i nie musi zawierac 20 minut rozciagania BO TO JEST SPRZECZNE Z ROZGRZEWKA!!!!
w rozgrzewce chodzi o to aby przygotowac organizm do odpowiedniej intensywnosci wysilku a poprzez 20 minutowe rozciaganie tego sie nie osiagnie ;) dobra rozgrzewka to taka na ktorej sie zmeczymy (patrz wiekszosc zawodnikow jak np robi tempa to po 2-3 odcinku maja najlepsze czasy- jak myslisz dlaczego? itd itp)
przykladowo wystarczy 35 minut rozgrzewki ale intensywnej tak abys sie zmeczyl (nie zameczyl :))) czyli bieg cw w truchcie stretching rytmy przebiezki itd itp :)
dobra intensywna rozgrzewka jest niezbedna do uzyskania dobrego wyniku
z badan przeprowadzonych na zawodnikach jasno wynika ze po mocnej rozgrzewce osiagali lepsze rezultaty niz po lajtowej do ktorej byli przyzwyczajeni (2 sprawa zakwaszenie najszybciej rosnei z poziomu bliskeimu 0!! jak sie zakwasimy przkladowo na 2 mmol/l to krzywa przyrostu mleczanu bedzie lagodniejsza i dluzsza w czasie niz w tamtym przypadku)
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
ODPOWIEDZ