ból z tyłu kolana

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
daw77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pozdrawiam mam 32 lata, biegam od lutego 2009, ostatnio po biegu na dystansie 9km, zaczął się problem z bólem, który pojawił sie po drugiej stronie kolana, w zgięciu nogi, nie wiem czy to jakieś ścięgna, czy mięsień. Boli mnie kiedy mocno rozprostuję nogę lub ją mocno zegnę. Co to może być i jak to leczyć? Jestem laikiem w temacie i każda rada mi się przyda.
PKO
misubalus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie było podobnie. Tyle, że ból pojawiał się w trakcie biegu i narastał.
Mi pomogło to:
http://bieganie.pl/?cat=25&id=481&show=1
Polecam po każdym bieganiu.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

rozciąganie ważna rzecz przez a szczególnie po bieganiu

miałem to samo, trwało 2 dni i znowu biegałem, polecam okłady z lodu, 3 razy dziennie po ok 15-20 min, najlepiej woreczkami żelowymi, i smarowanie maścią przeciwzapalną, i zrób kilka dni wolnego od biegania, powinno pomóc,

pozdrawiam
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
daw77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki chlopaki. zastosuje sie do waszych rad, zobaczymy jak bedzie, ale jak sobie pomysle, ze mam kilka dni nie biegac, to sie az we mnie gotuje.
Tornado7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:35
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

daw77 pisze:Pozdrawiam mam 32 lata, biegam od lutego 2009, ostatnio po biegu na dystansie 9km, zaczął się problem z bólem, który pojawił sie po drugiej stronie kolana, w zgięciu nogi, nie wiem czy to jakieś ścięgna, czy mięsień. Boli mnie kiedy mocno rozprostuję nogę lub ją mocno zegnę. Co to może być i jak to leczyć? Jestem laikiem w temacie i każda rada mi się przyda.
daw77 - jak udało Ci się rozwiązać problem z ta kontuzją. Sam mam właśnie taki ból, szczególnie jak kucnę i zaraz wyprostuje nogi to bardzo narasta.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Ja jak w lato siedziałem sobie na trawce nogami podgiętymi i skierowanymi w bok, demontowałem sprężynę z mcpersona co trwało długi czas, jak.chciałem wstać strasznie mnie bolało z tyłu kolana coś, ale tak bolało że nie mogłem ustać:). 2 dni nie mogłem nogi podnosić, miałem trudność żeby wejść pod prysznic dzwigając nogę nad brodzikiem. Po dwóch dniach ból ustąpił ale czułem bardzo dyskomfort w tym miejscu chyba przez 2 miesiące. Obecnie odpukać zapomniałem o problemie. Zapytam fizjoterapeuty przy okazji co to mogło być.
Master2D
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
czuje, że mam chyba ten sam problem. Lekki ból z tyłu kolona, po wewnętrznej stronie. Kiedyś już nabawiłem się takiej kontuzji, w górach. Ale wtedy, mimo, ze na początku konkretnie bolało, to przeszło po 2 dniach (tak, ze spokojnie łaziłem dalej po górach). A teraz, od jakiegoś tygodnia znów pobolewa. Nie boli mocno, tylko trochę pobolewa. Wczoraj, przy okazji spaceru z psem zaliczyłem ok 5km marsz. Przez większość czasu by OK, żadnego bólu, potem nagle zaczęło pobolewać, a po jakiś 100-150m przeszło. Niby to nie problem, ale nie wiem, czy jest sens trenować.
Czy lepiej odpuścić czy mimo wszystko spróbować?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Master2D pisze:Witam,
czuje, że mam chyba ten sam problem. Lekki ból z tyłu kolona, po wewnętrznej stronie. Kiedyś już nabawiłem się takiej kontuzji, w górach. Ale wtedy, mimo, ze na początku konkretnie bolało, to przeszło po 2 dniach (tak, ze spokojnie łaziłem dalej po górach). A teraz, od jakiegoś tygodnia znów pobolewa. Nie boli mocno, tylko trochę pobolewa. Wczoraj, przy okazji spaceru z psem zaliczyłem ok 5km marsz. Przez większość czasu by OK, żadnego bólu, potem nagle zaczęło pobolewać, a po jakiś 100-150m przeszło. Niby to nie problem, ale nie wiem, czy jest sens trenować.
Czy lepiej odpuścić czy mimo wszystko spróbować?
Proponuje zakup pasów TRX i odpowiednich ćwiczeń, powinno to być strzałem w 10-tkę
Tornado7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:35

Nieprzeczytany post

w sumie to juz mi przeszło, dziwny ból, raz mnie złapał po 10 min puścił. generalnie po 2 dniach nie miałem juz z tym problemu :bleble: . Jak szybko przyszedł tak szybko odszedł. Trochę nagrzewałem to miejsce taką lampa z czerwonym promieniowaniem z Lidla i trochę Voltarenu....
W sumie biegam niedługo i może gdzieś przesadziłem i przetrenowałem jakieś ścięgno... nie wiem sam.
Master2D
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziś, po 3 tygodniach wróciłem do treningu. Niby noga potrafi czasem pobolewać, ale co, ciekawe, podczas biegu nic nie bolało. Zrobiłem swoje 9km, w całkiem przyzwoitym, jak na mnie, czasie i było całkowicie OK. Mam wrażenie, że prędzej przy zwykłym chodzie może zaboleć niż przy biegu.
A co do tych ćwiczeń to przejrzałem link (dzięki !), i wyszło na to, że większość ćwiczeń i tak robię w ramach rozgrzewki lub po treningu.
Tang
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1,42

Nieprzeczytany post

Ja miałem podobny problem z prawym kolanem a właściwie ścięgnami pod nim. Wystąpiło to przy intensywniejszych treningach przed maratonem. Co ciekawe, ból zmniejszał się ze wzrostem tempa biegu. Przypadkiem (gdy byłem po receptę dla żony u lekarza rodzinnego) trafiłem do doktora (specjalność internista ale też biega). Sprawdził ścięgna i jego diagnoza to: " naderwanie ścięgien, być może odnowienie starego urazu". Przepisał mi lek "diky". Stosowałem, przebiegłem swój drugi maraton, po nim trochę odpuściłem mocne treningi i teraz kolano ok. To było pół roku temu. Był już następny maraton. Teraz boli mnie lewa stopa ale tu to już wiem dlaczego: skręciłem staw skokowy. Ten :diky" coś mało pomaga ale doszedłem do wniosku, że BARDZO ważne jest rozciąganie.
Master2D
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja się rozgrzewam i rozciągam zawsze przed treningiem, także po treningu. A sam bieg zaczynam zawsze spokojniej.
A jednak ból powrócił, tyle, że przy chodzeniu, a w ogolę przy bieganiu. Fakt faktem, że pojawia się tylko czasem i tylko przy chodzeniu (a nie przy bieganiu !) i jest tylko ledwie wyczuwalny, no ale jest. To chyba kwestia układania stopy, bo jak inaczej wyjaśnić, że podczas 9km biegu nic a nic się nie dzieje, a dwa dni później, podczas marszu już tak.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ