Niskie tętno maksymalne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kowalski85
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam 24 lata, biegam rekreacyjnie, ale ukonczylem juz 2 maratony ponizej 4h, polmaraton 1:29, oraz kilka biegów gorskich w tym bieg rzeznika. Korzystam z pulsometru od mniej wiecej roku. Tetno maksymalne wyznaczylem na podstawie wzoru opisanego na portalu bieganie.pl (uwzgledniajacego mase ciala) co dalo mi ok 192.
Nigdy nie przeprowadzalem zadnej proby maksymalnej na tetno.
Problem polega na tym, ze nigdy podczas nawet najintesywniejszych treningow, zakonczonych bardzo ostrym 1-2 minutowym finiszem nie udalo mi sie przekroczyc wartosci 180. powyzej 170 juz jestem skrajnie wyczerpany.
Czy mozliwe jest zatem ze moje tetno maksymalne wynosi mniej niz 190 uderzen? Jaki ma to wplyw na moje poznejsze wyniki? Czy to oznacza, ze mam duzo nizsze predyspozycje do biegow dlugodystansowych w porownaniu z przecietnym 24latkiem?
Bardzo prosze o profesjonalna odpowiedz. Sam temat fizjologi wysilku, bardzo mnie ciekawi
Pozdrawiam
TK
PKO
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witaj!

Jako, że ostatnio trochę o tym poczytałem, to postaram się naprowadzić na temat i pokrótce odpowiedzieć... Nie powinieneś się absolutnie przejmować. Wzór można sobie między bajki włożyć - każdy ma ciut inny HR max i nie ma w tym nic niepokojącego... Ja na ten przykład ostatnio w biegu na 10 km doświadczyłem tętna 201, a ze wzoru wychodzi mi 190. To jaki masz HRmax nie determinuje wyników. Wielkość ta ma służyć Tobie do określenia stref tętna w jakich będziesz biegał na treningach... Poczytaj sobie na temat HRmax tutaj:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411

Sporo to Tobie wyjaśni :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ