Zapalenie / przeciążenie Ścięgna Achillesa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:42
Życiówka w maratonie: 03:32:22
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szedłem na wizyte nawet nie wiedziałem że to ortopeda ale już wiem że tak i że się gość zna, a robi do tego kierunek drugi chirurga
Straciłem 50zeta za wizytę ale wiem co i jak mniej więcej
Dobrze że go znalazłem, powiedział że takim młodym się to nie powinno przytrafiać a tak mieli goście którzy kiedyś byli rekrutowani do woja. Powiedział że tragedii nie ma że to nie było zerwanie ani szycia nie było, tylko jakiś stan zapalny się zrobił , a jeśli chodzi o zabiegi to nie powinno się chodzić na nie wtedy gdy boli tylko już po żeby zregenerować

Mówil że to będzie przeciążenie mógł się Achilles przeciążyć jak się przygotowywałem do zawodów
Co do biegania takiego trenowania pod zawody to powiedzial że wykluczone chyba że chce się nabawić sobie pogorszyć, teraz rowerek a mogę po zabiegach za jakiś czas tydz. czy dwa zacząć truchtać ale tylko po trawie ! a jak będzie boleć odpuścić
A co do mocnego biegania trenowania to od wiosny dopiero , czyli do sezonu się nie zdążę przygotować niestety :( czyli trenowanie pod sezon dopiero od wiosny może marzec lub od lutego ale nie wcześniej pewnie
A co do opuchlizny to sama zejdzie z czasem że trzeba czasu
I jak będzie bol przepisał Butapirazol
A co do obkładania lodu jak jest ból to że się nie powinno
Lodem obkładać tylko wtedy od razu bo urazie jak jest ból na 2dzień już nie

Tam ten ortopeda prawie wogóle nic nie sprawdzal a ten kazał się położyć na plecach , patrzył na łydki i Achillesa zaraz na brzuchu i sprawdzał gdzie boli co i jak później na palcach itp. więc spoko ortopeda
PKO
Klmns
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Golon,

Z tego co piszesz to byłeś u jakiegoś konowała, a nie ortopedy sportowego.

Zapalenie ścięgna Achillesa bierze się najczęściej z tego, że jeden z mięśni przyczepionych do ścięgna jest przykurczony. Pierwsza rzecz to systematycznym rozciąganiem i ćwiczeniami ekscentryczno-koncentrycznymi musisz doprowadzić do symetrycznego obciążenia wszystkich trzech wiązek ścięgna Achillesa. W internecie opis jest na przykład tutaj http://www.carletonsportsmed.com/chroni ... initis.htm. Jeśli chcesz, żeby Ci ktoś o tym opowiedział, możesz zgłosić się do dr. Świerczyńskiego z CRS w Warszawie. Po systematycznym ćwiczeniu ścięgno SAMO dojdzie do ładu. Tylko potrzebuje na to dużo czasu, gdyż jest bardzo słabo unerwione i ukrwione.

Jeśli nie zlikwidujesz przykurczu, zapalenie ścięgna Achillesa będzie powracać.

Pozdrawiam i życzę dojścia do pełnej formy
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź :-) coś stronka się nie wyświetla pojawia się błąd

Do Wa-wy mam w cholerę drogi 6-7h jazdy ;/
myślę o Krakowie żeby tam się wybrać do lekarza fizjoterapeuty :-)
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stronka się wyświetli jak się usunie kropkę na końcu adresu czyli:
http://www.carletonsportsmed.com/chroni ... initis.htm
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Stronka się wyświetli jak się usunie kropkę na końcu adresu czyli:
http://www.carletonsportsmed.com/chroni ... initis.htm

OK już się wyświetliła :-)
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem ostatnio podobne problemy. W moim przypadku pomogło: 3 tygodniowa przerwa w bieganiu ( :chlip: :chlip: :chlip: ), 10 zabiegów krioterapii, okłady lodem w domu i rozciąganie i tu UWAGA - 7min na jedną łydkę:
Obrazek
co wprawilo mnie w nie małe ździwienie. Rehabilitant twierdził, że to jakaś holenderska metoda, według której dopiero po takim czasie odbudowuje się prawidłowa długość mięśnia?! I jeszcze mała uwaga. Wspomniany człowiek zalecał przy tego typu ćwiczeniu lewą nogę przesunąć nawet nie równolegle a bardziej za prawą nogę, patrzą na zdjęcie między prawą nogę a gniastko elektryczne na ścianie. Twierdził, że dopiero w tej pozycji prawidłowo się rozciąga łydka. Jako rekompensatę od biegania zaaplikowałem sobie prawie codzienny basen, co mam nadzieje uratuje mi chociaż część kondycji wypracowanej podczas wcześniejszego biegania.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jumper dzięki za wiadomość :-)
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

golono4, proponuję Ci abyś dodatkowo zrobil sobie USG ścięgna, pięty i całej tej okolicy. Może być tak, że to nie ścięgno, ani przykurcz a np. kaletka albo staw skokowy. Lepiej wydać parę goszy i mieć pewność.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wczoraj dodałem nowy temat tutaj Wynik Badania USG łydki i Achillesa przeczytaj sobie :-)
Ale powiem Ci że nic nie wyszło a gość nie wie z czego to ten ból może być więc co dalej robić ;/
Mówisz że to może być staw skokowy ??
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

też mam problemy z tą okolicą (rozcięgno podeszwowe) i właśnie przykurcze mięsni są głównym powodem mojej kontuzji jak i mało ruchliwa stopa - mały zakres ruchów, mam cały zestaw ćwiczeń rozciągających, achilles, rozciegno, ostroga - problemy z tymi dolegliwościami maja podobną genezę, zależy tylko w którym miejscu puści i zrobi sie uraz
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:też mam problemy z tą okolicą (rozcięgno podeszwowe) i właśnie przykurcze mięsni są głównym powodem mojej kontuzji jak i mało ruchliwa stopa - mały zakres ruchów, mam cały zestaw ćwiczeń rozciągających, achilles, rozciegno, ostroga - problemy z tymi dolegliwościami maja podobną genezę, zależy tylko w którym miejscu puści i zrobi sie uraz
Nie myślałeś o tym, że współwinne temu mogą być buty, w których biegasz? Może po wyleczeniu warto przesiąść się na Nike Free (a latem ganiać boso po trawce i piaseczku) aby uaktywnić stopę?
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fotman pisze:
piter82 pisze:też mam problemy z tą okolicą (rozcięgno podeszwowe) i właśnie przykurcze mięsni są głównym powodem mojej kontuzji jak i mało ruchliwa stopa - mały zakres ruchów, mam cały zestaw ćwiczeń rozciągających, achilles, rozciegno, ostroga - problemy z tymi dolegliwościami maja podobną genezę, zależy tylko w którym miejscu puści i zrobi sie uraz
Nie myślałeś o tym, że współwinne temu mogą być buty, w których biegasz? Może po wyleczeniu warto przesiąść się na Nike Free (a latem ganiać boso po trawce i piaseczku) aby uaktywnić stopę?
Ja ostatnio zakupiłem sobie buty nowe do Biegania NIKE AIR PEGASUS 25 :)
fajne są podobają mi się :-)
Mam nadzieje że wrócę do Biegania chciałbym w Nowym Roku już coś truchtać
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

* Mięsień płaszczkowaty oraz głowa przyśrodkowa i boczna mięśnia brzuchatego łydki o prawidłowej echostrukturze, jednorodne. Nie stwierdzono przestrzeni płynowych oraz poszerzenia elementu ścięgnistego mięśni
* Nie stwierdzono cech przepukliny mięśniowej, powiezie o zachowanej ciągłości
* Nie stwierdzono zmian o charakterze nerwiaków
* W badaniu w pozycji stojącej stwierdzono prawidłowe wypełnienie układu żył głębokich i powierzchownych naczynia prawidłowo zapadają się pod wpływem ucisku - brak cech świeżej zakrzepicy
* Ścięgno Achillesa po stronie lewej nieznacznie szersze ( co może wskazywać na zmiany o charakterze obrzękowym ) nie stwierdzono jednak nieprawidłowej echogeniczności ścięgna, początkowe zmiany zwyrodnieniowe w entezie
* Nie stwierdzono obrzęku tkanki podskórnej

To badanie USG 3D robiłem w czwartek w KRAKOWIE - nic nie wykazało a z czego jest ból nie wiadomo i nie wie co z tym robić jak na USG nie wykazało nic

Z uwagi na przewlekłe objawy bólowe nasilające się po wysiłku do rozważenia poszerzenie Diagnostyki o badanie USG po obciążeniu w celu wykluczenia zespołu powysiłkowej ciasnoty powięziowej
Nie wiem co to jest za zespół na czym to polega , jak to się leczy
Będę chciał to wykonać dla sprawdzenia :-)
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

golon4 pisze:
fotman pisze:
Ja ostatnio zakupiłem sobie buty nowe do Biegania NIKE AIR PEGASUS 25 :)
fajne są podobają mi się :-)
Mam nadzieje że wrócę do Biegania chciałbym w Nowym Roku już coś truchtać
Fajne to one są... i już.
Sprawności stopy nie poprawią. To buty z cholernie sztywną podeszwą i jednocześnie mocno amortyzowane. Przeciwieństwo butów mających poprawiać sprawność stóp. Nie wiem czy to dobry wybór.
Przepraszam, że wprowadzam zamęt w twoją radość z nowych butów.
Czytałeś ten artykulik?
Albo ten po angielsku?
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

biegałem w pegasusach 25 całą wiosnę i lato - super buciki, jeśli chodzi o buty to rzeczywiście, problemy zaczęły się gdy przesiadłem się na buty z dużą amortyzacją po prostu dla mnie nie odpowiednią, teraz mam Nike Lunarglide i powoli się rehabilituje, mam nadzieję, że od grudnia zacznę powoli biegać, na razie 3 razy w tyg aquajogging dla podtrzymania formy :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ