Buraki vs. wytrzymałość

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Cezary Letza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Coś takiego znalazłem w necie.

Buraczany dopalacz

Picie soku buraczanego zwiększa wytrzymałość i pozwala ćwiczyć o 16% dłużej. Występujące w nim azotany zmniejszają zużycie tlenu, przez co człowiek czuje się mniej zmęczony. Co ciekawe, podobnych oszczędności nie da się uzyskać w żaden inny sposób, nawet przez trening.

Naukowcy z University of Exeter sądzą, że ich odkrycie wykorzystają nie tylko sportowcy, ale także lekarze pomagający starszym ludziom z chorobami serca, układu oddechowego bądź metabolicznymi.
W studium wzięło udział 8 mężczyzn w wieku od 19 do 38 lat. Przez sześć kolejnych dni przed serią testów, np. jazdą na rowerze stacjonarnym, wypijali oni 500 ml organicznego soku buraczanego. Przy innej okazji podawano im placebo w postaci syropu z czarnych porzeczek. Po wychyleniu szklaneczki napoju wykonywali ten sam zestaw ćwiczeń.

Po soku buraczanym panowie byli w stanie pedałować średnio przez 11,25 min, o 92 s dłużej niż po napoju porzeczkowym. Oznacza to ok. 2-proc. skrócenie czasu potrzebnego na pokonanie hipotetycznego dystansu. Poza tym u badanych występowało niższe ciśnienie spoczynkowe krwi.

Na razie Brytyjczycy nie wiedzą, jak dokładnie azotany soku z buraków zwiększają wytrzymałość. Przypuszczają jednak, że w organizmie przekształcają się one w tlenek azotu, zmniejszając koszt tlenowy ćwiczeń. Zespół zamierza przeprowadzić kolejne badania, by określić wpływ pokarmów bogatych w azotany na fizjologię ćwiczeń.
Czarek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z sokiem z buraków jest tylko taki problem, że przez niektórych nie jest tolerowany i powoduje silną reakcję w postaci wzdęć i objawów zatrucia pokarmowego. Podobno u znacznej części ludzi. Dlatego w przypadku jakichś nieprzyjemnych odczuć lepiej wyciśnięty sok odstawić na kilka godzin. Ja miałam spore problemy na początku, jako że soki pijemy w dużych ilościach - po ok. pół litra miałam wrażenie, że umieram. teraz odstawiam na pół dnia i nie czuję żadnych dolegliwości. Nie pamiętam, czy problemem są alkaloidy, czy coś innego, do znalezienia w sieci.
Cezary Letza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jest też taki preparat Beta Cruenta Plus (mikrorozdrobniony burak).
Jednak pierońsko drogi ten specyfik.
Czarek
ODPOWIEDZ