naderwanie wiazadła przysrodkowego kolana.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
gram
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

chcę się podzielić swoimi skromnymi doświadczeniami,żeby inni byli mądrzejsi.ode mnie.
To się stało 6 lat temu.Pogotowie punkcja ,gips.Potem lekarz przepisał ortezę.Nie zostałam dokładnie poinformowana ,że to się będzie odnawiało.
Ortezę przestałam używać po roku.Na początku lekarz powiedział mi,ze najbardziej podczas snu.Ale potem sobie odpuściłam bo wszystko było ok.
No i to był błąd .Trzeba było spać w tym sprzęcie chociaż czasami i do biegania tez używać.A ja głupia pożyczyłam koleżance i przepadła.Teraz kontuzja się odnowiła.Lekarz wsadził mnie w gipsowa szynę i to wszystko.
Nie poddaje się tak łatwo,wiec zaczęłam szukać informacji.Okazało się,ze gips niekoniecznie.Znalazłam ortezę z regulacja kata ugięcia kolana.Teraz mam na 30 stopni.Gips zachowałam.Jednak musiałam za to ustrojstwo zapłacić 350 zł(nowe buty bym miała).Jest mi znacznie wygodniej chociaż noga sztywna dalej no bo taka jest pozycja pod katem 30stopni. ,Jak widać lekarze nie zawsze informują pacjentów dokładnie o ich schorzeniach a głownie konsekwencjach.Znacznym ograniczeniem pomocy lekarskiej jest NFZ,który refunduje sposoby leczenia na żenujaco niskim poziomie.Lekarz mógł mi przeciez ta ortezę wypisać tylko na pogotowiu ponoć im nie wolno.Termin do chirurga mam dopiero na 17 września.
Tak się składa ,ze nie mogę sobie pozwolić na leżenie w łóżku z gipsem , więc ta orteza jest mi bardzo pomocna.czemu lekarz nie powiedział mi,ze mogę coś takiego mieć?Ta poprzednia z przed 6-lat jest ruchoma wiec się nie nadaje bo ma być te 30 stopni pod katem ,gips też tak nogę ustawia.
Następna sprawa:rehabilitacja 6 lat temu lekarz nie przepisał mi żadnej.
A przecież od 30 lat istnieje metoda leczenia zwana kinesiotapingiem ale tego niestety nasz NFZ nie refunduje A lekarze nawet o tym nie mówią,chyba ze lekarze sportowi.
Oj pisać to ja nie potrafię ,Wyszło mi utyskiwanie ale nie taka jest moja intencja.Chce ,żeby ktoś kto to przeczyta wiedział co robić gdy wpadnie w takie tarapaty jak ja.Nie zjadłam wszystkich rozumów wie jeśli ktoś wie więcej... pozdrawiam wszystkich=gram
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
New Balance but biegowy
gram
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zapomniałam jeszcze powiedzieć,ze do unieruchomienia kolana ,może również służyć skromny kawałek plastiku bod nazwa"łódka Adama".Niekoniecznie trzeba mieć takie regulowane urządzenia jak ja.Ja się zdecydowałam bo potem można to nastawić bez ograniczeń i normalnie chodzić."Łódka Adama kosztuje około 140zł waży 25 dkg a nie dwa kilo jak gips.Niektórzy lekarze przepisują ja pacjentom po operacjach kolana,zamiast gipsu.
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest łuska Adama ;) A jeśli chodzi o NFZ to nie będę komentować bo z tą instytucją mam zbyt wiele wspólnego... Lekarze informują o ortezach, mnie informowali, od zawsze... Pogotowie czyli dokładnie SOR to miejsce pomocy doraźnej - zaopatrzyć i odesłać w niegorszym stanie do domu lub na oddział. Pozdrawiam - wiem co znaczy ból gipsu na nodze ;)
W górach jest wszystko co kocham...
ODPOWIEDZ