Przeciążenie przyczepu ścięgna Achillesa lewego
- golon4
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:42
- Życiówka w maratonie: 03:32:22
- Kontakt:
Cześć wam mam taki problem :
na treningu sobie naderwałem łydke i bolała mnie , kazał mi ortopeda zrobic przerwe , wybrałem 10 zabiegów rehabilitant kazał po 5 zacząć truchtac i smarowac maścią rozgrzewajaca , zabiegi skonczyłem 7sierpnia i truchtałem i nie bolało a w pon. poszedłem truchtac i ból był zwiększony poszedłem do ortopedy kazał znów przerwac ;/ i smarowac ale maścią chłodzącą , a nie rozgrzewająca bo ta mogla by do krwiaka doprowadzic ;/ po pół tora tyg. miałem piątkowa wizyte u ortopedy na której powiedział mi o przeciążeniu Ścięgna Achillesa właśnie i że czeka mnie przerwa bardzo długa
Wypisał mi zabiegi : Laser , Jonofereze cos takiego z Fastumem i Krioterapię
byłem się zapisać i zabiegi będe miał dopiero od 8września do 21września bo takie terminy są po nich 25września zamierzam się do niego wybrać do kontroli żeby znów sprawdził.
Sprawdzał mi w piątek łydkę bo ją miałem naderwaną i że jest lepiej ale nie całkiem a że obrzęk zszedł niżej no i właśnie mam przeciążony ten przyczep Ścięgna Achillesa
Czeka mnie chyba długa przerwa w Bieganiu ??
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady
Pozdrawiam
na treningu sobie naderwałem łydke i bolała mnie , kazał mi ortopeda zrobic przerwe , wybrałem 10 zabiegów rehabilitant kazał po 5 zacząć truchtac i smarowac maścią rozgrzewajaca , zabiegi skonczyłem 7sierpnia i truchtałem i nie bolało a w pon. poszedłem truchtac i ból był zwiększony poszedłem do ortopedy kazał znów przerwac ;/ i smarowac ale maścią chłodzącą , a nie rozgrzewająca bo ta mogla by do krwiaka doprowadzic ;/ po pół tora tyg. miałem piątkowa wizyte u ortopedy na której powiedział mi o przeciążeniu Ścięgna Achillesa właśnie i że czeka mnie przerwa bardzo długa
Wypisał mi zabiegi : Laser , Jonofereze cos takiego z Fastumem i Krioterapię
byłem się zapisać i zabiegi będe miał dopiero od 8września do 21września bo takie terminy są po nich 25września zamierzam się do niego wybrać do kontroli żeby znów sprawdził.
Sprawdzał mi w piątek łydkę bo ją miałem naderwaną i że jest lepiej ale nie całkiem a że obrzęk zszedł niżej no i właśnie mam przeciążony ten przyczep Ścięgna Achillesa
Czeka mnie chyba długa przerwa w Bieganiu ??
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady
Pozdrawiam
- golon4
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wie ktoś może coś na ten temat ??
będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi co robić ??
Jestem w czasie zabiegów już po 4 a boli jak cholera ten Achilles ;/ przed zabiegami rehabilitacją nigdy tak nie bolał jak teraz
Powinno po zabiegach mi to przejść ??
Co robić żeby wyleczyć tą kontuzję ??
będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi co robić ??
Jestem w czasie zabiegów już po 4 a boli jak cholera ten Achilles ;/ przed zabiegami rehabilitacją nigdy tak nie bolał jak teraz

Powinno po zabiegach mi to przejść ??
Co robić żeby wyleczyć tą kontuzję ??
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
odpoczywaj przy przeciażeniu potworzyły się mikrourazy, potrzebują regeneracji, samo przeciażenie, olałbym bieganie na min 20 dni.
pzodro
pzodro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
-
- Wyga
Do odpoczynku dodałbym jeszcze jakiś Ketoprom, żeby powstrzymać ew. stan zapalny, wraz z zabiegami powinno to wszystko pomóc.
- golon4
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi ale ja już od lipca nie biegam wcześniej miałem łydkę i z nią lepiej ale teraz zeszlo na Achillesa właśnie i wtedy i tak nie biegałem wogóle no i biorę zabiegi laser , jonofereza z fastumem i krioterapia
ale możliwe jest to że przed zabiegami tak mocno nie bolało a teraz jak mam zabiegi to po nich tak bardzo mocno boli nawet przy chodzeniu mogę czuć ból ??:( zabiegi kończę 21września a 25 idę do kontroli do ortopedy
Jak myślicie może po zabiegach przejść mogą one pomóc coś ??
nie którym znajomym zabiegi na Achillesa nie pomogły wogóle ;/
ale możliwe jest to że przed zabiegami tak mocno nie bolało a teraz jak mam zabiegi to po nich tak bardzo mocno boli nawet przy chodzeniu mogę czuć ból ??:( zabiegi kończę 21września a 25 idę do kontroli do ortopedy
Jak myślicie może po zabiegach przejść mogą one pomóc coś ??
nie którym znajomym zabiegi na Achillesa nie pomogły wogóle ;/
-
- Zaprawiony W Bojach
Kurde no to nieźle sobie to załatwiłeś, stfu stfu zeby nie bylo czegoś gorszego...
pozdro
pozdro
- golon4
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Olek dziękiOlekB pisze:Kurde no to nieźle sobie to załatwiłeś, stfu stfu zeby nie bylo czegoś gorszego...
pozdro

jak wcześniej mnie tak nie bolało przy chodzeniu tylko teraz czuje jak mam zabiegi a wybrałem je 4 czyli 6 mi zostało - skończe 21.09 a 25.09 wybieram się do kontroli

Mam nadzieje że to minie i wrócę do biegania za nie długo bo mnie już nosi i tak chciałbym sobie pobiegać

-
- Zaprawiony W Bojach
Jonoforeza pozwoli szybciej się zregenerować, ale jak to z achillesem trzeba czasu.
pozdro
pozdro
-
- Dyskutant
Pomagają...sam się dwa miesiące użerałem z Achillesem i jedno mogę powiedzieć, należy takiej kontuzji dać troszkę czasu, absolutnie nie próbować w jakikolwiek sposób Achillesa przeciążać no i korzystać z zabiegów o których piszesz...u mnie po dwóch seriach jonoforezy, lasera i pola magnetycznego przeszło i do dzisiaj na szczęście nie mam z tym więcej kłopotów. Cierpliwości a będzie dobrze.