napoje izotoniczne
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam mam pyatnie
czy można przedawkować napoje izotoniczne, trenuje 4 razy w tygodniu a izotoniki pije prawie codziennie i nic mi narazie nie jest ale wyczytałem kiedyś w wywiadzie z jakimś bramkarzem ,ze ten miał problemy z wątrobą od spożywania zbyt dużęj ilośći izotonkików czy wiecie coś na ten taemat jeśłi tak to bęę wdzięczny za odpowiedź pozdrawiam.
czy można przedawkować napoje izotoniczne, trenuje 4 razy w tygodniu a izotoniki pije prawie codziennie i nic mi narazie nie jest ale wyczytałem kiedyś w wywiadzie z jakimś bramkarzem ,ze ten miał problemy z wątrobą od spożywania zbyt dużęj ilośći izotonkików czy wiecie coś na ten taemat jeśłi tak to bęę wdzięczny za odpowiedź pozdrawiam.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Musiałbyś pić 5 litrów dziennie. Spoko.
-
- Stary Wyga
Nie ma co się bać izotoników , bardziej prawdopodobne po carbo które ma z 2-3 razy tyle węglów co taki powerade . Obstawiałbym jakieś wady genetyczne tego bramkarza albo pił naprawdę dużo jak napisał Adam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Ten bramkarz to raczej red bull'a musiał walić... A swoją drogą ja przedawkowałem izotoniki, ale w tym sensie, że mam już ich dość. Nie mogę na nie patrzeć a jak je piję to mnie na rzyganie zbiera. Niedobre są i tyle. Smakują jak landrynki rozpuszczone w wodzie. Z drugiej strony trzeba je pić
Słyszałem gdzieś, że można do wody mineralnej wrzucić miód i cytrynę i też będzie ok. I smakuje to dobrze. Nie wiem tylko jakie proporcej woda - miód należy zastosować, żeby napój rzeczywiście był izotoniczny. A może ktoś wie i podrzuci jakąś wskazówkę?

-
- Rozgrzewający Się
Moim zdaniem miód z cytryną jest smaczniejszy i lepiej mi "wchodzi" od każdego, dostępnego na rynku izotoniku. Nawet mam wrażenie, że lepiej od nich działa. Co do proporcji, to na tym forum była już długa dyskusja na ten temat:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... +cytryn%B1
Ja mieszam składniki kierując się bardziej walorami smakowymi - nie za słodko i nie za kwaśno - i jest git:) (choć pewno czasami wychodzi mi hipertonik lub hipotoniczny:)).
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... +cytryn%B1
Ja mieszam składniki kierując się bardziej walorami smakowymi - nie za słodko i nie za kwaśno - i jest git:) (choć pewno czasami wychodzi mi hipertonik lub hipotoniczny:)).
-
- Zaprawiony W Bojach
niekiedy można się spotkać z opinią, iż piwo jest napojem izotonicznym, więc pewnie o nie chodziło;)scavenger pisze:wyczytałem kiedyś w wywiadzie z jakimś bramkarzem ,ze ten miał problemy z wątrobą od spożywania zbyt dużęj ilośći izotonkików
pzdr
gl
gl
-
- Dyskutant
NO TO DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ BO IZOTONIKI POPROSTU MI SMAKUJĄ A DO TEJ PORY MIAŁEM OKROPNY NAŁÓG PONIEWAŻ WYPIJAŁEM OGROMNE ILOŚCI COLI I PRÓBUJE JA CZYMŚ ZASTAPIĆ POZDRAWIAM
-
- Zaprawiony W Bojach
Stężenie węgli 6-8 % czyli np. 60-80 gram węgli na 1 litr wody ( powerade podaje np. 56-57 gram na litr ). Trudniej nie z osmowalnością
"NAPOJE IZOTONICZNE – wchłaniają się bardzo szybko po spożyciu. Izotoniczność napoju oznacza, że jego ciśnienie osmotyczne jest równe ciśnieniu osmotycznemu osocza krwi. Ciśnienie osmotyczne napoju jest uzależnione od stężenia rozpuszczonych w nim składników, czyli np. od ilości cukru jaki zawiera.
U osób dorosłych ciśnienie osmotyczne wynosi od 275 do 295 mOsm/kg wody. "
Tompoz
"NAPOJE IZOTONICZNE – wchłaniają się bardzo szybko po spożyciu. Izotoniczność napoju oznacza, że jego ciśnienie osmotyczne jest równe ciśnieniu osmotycznemu osocza krwi. Ciśnienie osmotyczne napoju jest uzależnione od stężenia rozpuszczonych w nim składników, czyli np. od ilości cukru jaki zawiera.
U osób dorosłych ciśnienie osmotyczne wynosi od 275 do 295 mOsm/kg wody. "
Tompoz
Tompoz