Po treningu staraj się zadbać o dobry posiłek, bo ten posiłek jest najważniejszy dla regeneracji:
Białko: mięsa chude tak z 30gB/100g produktu.
Tłuszcze: NNKT z oleju rzepakowego, Avokado, Oleju lnianego, oleju z oliwek, orzechów włoskich, mielonego siemia lnianego, pestek dyni it. max 20g/100g produktu.
Węglowodany: polecam kaszę jaglaną z 50g suchego produktu, po każdym bieganiu dlaczego ?
W przeciwieństwie do mięs kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, mięso kwasotwórcze to się równoważy. Aby utrzymać dobre zdrowie należy utrzymać równowagę substancji kwasotwórczych i zasadotwórczych, a tych ostatnich zazwyczaj brakuje w diecie. Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Zawiera bowiem znaczne ilości tryptofanu, to już sobie znajdziecie

Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych
krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na
stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Do tego wszystkiego warzywa, jarzyny w nieograniczonej ilości. Owoce z 0,5-1h po bieganiu takie jak: kiwi, jabłko, śliwki, jagody, borówki, jerzyny, maliny, brzoskwinie, morele, pomarańcze, mandarynki, w twoim przypadku możesz też banany, winogrona, gruszki itp.
pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...