łękotka i zapytanie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Koza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Szanownych Forumowiczów.

Z uwagi na fakt, że mieszkam za granicą i tutejszy język jest trudny (Węgry... kto był, ten wie), chciałbym się poradzić też polskich znawców, a może nawet lekarzy czytających forum. Wiem, że ciężko o rade na odległość ale może jednak...

Miesiąc temu, po tygodniowej przerwie w bieganiu, w czasie niezbyt intensywnego biegu zaczęło mnie boleć kolano, generalnie nie w żadnym konkretnym miejscu a wszędzie. Skończyło się, że miałem problem z powrotem do domu. Przeszło następnego dnia. Od tego czasu nie biegałem a po intensywnych spacerach/tańcach czułem, że mnie pobolewa kolano. Biegałem od kilku lat, kilka miesięcy przed kontuzją po 25-40km/tydzień.

Po miesiącu (kolejki!) przyjął mnie lekarz (X ray i USG) i stwierdził co następuje (jeśli jakiś punkt jest niejasny proszę o info):
1. Przerwa między stawami jest w porządku
2. Powierzchnia stawów jest ok
3. Brak oznak chorób struktury kości
4. W stawie nie ma nadmiarowego płynu
5. Trochę małych uszkodzeń/cyst (degeneracja) w prawej łękotce (meniscus)
6. Brak pewności, że nie ma uszkodzeń w łękotce i strukturze między stawami
7. Poplitea w porządku.

Lekarz stwierdził, że będę musiał brać leki (jeszcze nie wiem jakie - teraz muszę iść do następnego lekarza) i że będę mógł biegać.

Teraz pytania:
1. Czy to prawda, że będę mógł biegać?
2. Jeśli tak, to ile przerwy powinienem zrobić? Skoro po miesiącu widział uszkodzenie to co musiało się w kolanie dziać w dniu uszkodzenia?
3. W jaki sposób badać stan kolana? Czy istnieje możliwość domowej diagnozy i np. stwierdzenia, że dzisiaj mogę iść biegać?
4. Jakie ćwiczenia wykonywać aby ew. przyspieszyć proces gojenia?

Będę wdzięczny za rady!

Pozdrawiam,
Koza
New Balance but biegowy
Koza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam ponownie Szanownych Forumowiczów!

W sprawie powyżej lekarz przepisał mi lek o nazwie Condrosulf, wygląda na to, że składa się z kondroitin, natrium i sulfat.

Czy ktoś ma doświadczenie z tym lekiem? Albo zna kogoś, kto ma?

Pytam, bo lekarz każe brać lek przez pół roku a potem zrobić 3 miesiące przerwy i znowu brać... Wolę się upewnić czy to nie zaszkodzi....

Z góry dziękuję za pomoc,
Koza
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak mnei bolały kolana po powrocie do biegania to musiałem bardzo dokładnie określić w którym miejscu mnie boli. Kolano to nie dupa :P Jest skomplikowane i różne miejsca bolą inaczej. Łąkotek masz cztery i nikt nie zgadnie która to jest prawa ;) Boli Cię nad rzepką? pod rzepką? łąkotka wewn. czy zewn w której nodze? Jaki to ból? Nasila się przy siedzeniu przez jakis czas ze zgiętymi nogami? Na pewno nie jestem lekarzem ale skoro nikt nie pisze to ja się wypowiadam. Też miałem przejścia z kolanami.
ODPOWIEDZ