Problem z kolanem....łąkotka

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
UsmiechnietyKamil:)
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam :)

Mam problem z kolanem a dokładniej z łąkotką ,otóż jakieś 3 latka temu pękła mi łakotka i niestety było trzeba ją wyciąć całą , po operacji jak sie okazało dokor wyciął prawie całą ... prawie bo nie mógł jakiegoś odłamka wyciągnąć po operacji oczywiście ćwiczyłem uda.. ale do tej pory czuje ból w kolananie , czuje jakby chciało mnie rozerwać od środka , noga jest niestabila i ogolnie dość szybko się meczy, nie mam pełnego zakresu ruchu ... noge w kolanie moge zgiąć ale jak kucam to nie moge rozłożyć ciężaru na dwie nogi wiecie o co mi chodzi hehe :) takjakby podpieram się jedną nogą . Tydzień temu byłem u lekarza sportowego od stawów i powiedział że ta cząsteczka która została blokuje mi kolano...

Co wy o tym sądzicie bo chyba to niezbyt normalnie abym 3lata po altroskopi odczuwam taki ból?
pozdrawiam czytających ten tekst :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Część łąkotki która została może powodować ból poza tym jak nie masz jednaj łąkotki to moim zdaniem w kolanie jest taka niestabilność i przeciążenia że i bez tego kawałka może Cię ciągle coś boleć. Rozumiem szycie, przycinanie, transplantacja ale usunięcie :lalala: W ogóle to która łąkotka? Pewnie wewnętrzna?
Kamil_00012
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja też miałem ból w kolanie po wycięciu kawałka łąkotki bocznej, niestety nie obyło się bez drugiej artroskopii, ale nie czekałem z tym aż 3 lata. Teraz nie mam połowy łąkotki, ale nie odczuwam żadnego bólu gdy nie przeciążam kolana. Niestety przy wycięciu całej łąkotki musisz liczyć się z tym że kolano nigdy już nie będzie tak sprawne jak powinno, ale nie powinieneś odczuwać bólu przy braku przeciążeń - po to jest artroskopia. Niestabilność to normalna rzecz przy usuwaniu łąkotki - pełni ona między innymi funkcję stabilizatora i amortyzatora.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wyciętą mam łąkotke przyśrodkową

Słyszałem o przeszczepach łakotki od zmarłego dawcy i implanty z tym ze implant moze byc wszczepiony tylko jeśli została jakaś część łąkotki

i tu mam pytanie czy to tej cząstki co mi zostałą mógł bym taki implant wszczepić czy raczej od zmarłego dawcy ?

Miał ktoś taki przeszczep niech sie podzieli uwagą

Kiedyś grałem bardzo dużo w piłkę i tańczyłem breaka i moim marzeniem jest do tego powrócić... nie moge tak poprostu zapomnieć o sporcie to by mnie zabiło
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Naprawde nikt sie nie zna na temacie ??
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na przeszczepach się nie znam ale nie podejrzewam, żeby było to takie łatwe i ogólnodostępne.

Break dance tańczyłem kilka lat i wróciłem do niego po ciężkiej chorobie ale z kolanem bez łąkotki to nie wiem jak ty się spiszesz chociazby w zwykłym sixstepie.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No z footworki to rzeczywiscie miałem problemy i mam nadal dlatego ich nie robie bo poprostu nie moge tak zgiac kolana... ale za to top rocki, powersy i freezy bez problemu wchodza ale chciałbym kiedyś do tego dołączyc footworki....marzenie

W srode ide do lekarza zapytam sie o przeszczepy kolana ale z tego co mi wiadomo takich operacji nie wykonuje sie w polsce...
ODPOWIEDZ