chondropatia rzepki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
lorak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Miał ktoś z was coś takiego jak chondropatia rzepki, jak można najlepiej skorygować czy też przyśpieszyć leczenie, ćwiczeniami lub jakie leki używać,

Czy można biegać gdy ból ustanie.........., bo jak narazie to jestem na głodzie biegowym i nie wiem jak długo wytrzymam.

Generalnie proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem z tą chorobą

z góry dziękuje... :echech: :jatylko:
New Balance but biegowy
lorak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hmmm

Jeżeli ktoś z was miał z tą chorobą/dolegliwością do czynienia niech cokolwiek napisze albo da namiary na siebie bo w sieci jest bardzo mało na ten temat.

pozdrawiam
karol
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

chondromalacja rzepki. a jakie były badania, jakie są dolegliwości?
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
lorak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki ze ktos odpisał :jatylko:

Dolegliwości
Podczas biegu doskwierał dyskonfort to nie był ból ale coś czujesz że jest nie tak takie jakby "prężenie" czuje je także od czasu do czasu jak zginam noge gdy siedzę a i jeszcze jedne ten tzw. dyskonfort pojawia się po około 4-5 km jak biegam.

BADANIA
Pan ortopeda pozginał noge poogladał zdjecia i stwierdził to co w temacie.
Zapisał mi coxtral 2x1 przez 10 dni następnie 1x1 przez miesiąc.
Ćwiczenia leżenie na brzuchu kolana wysuniete za łużko i podnoszenie nogi do góry tak na jedna -100 razy.

a i nie mam siedzieć z zgiętymi kolanami powinienem trzymać ją prosto czyli non stop wysunięte do przodu podczas siedzenia.

a Chondropatia to nie to samo co Chondromalacja????
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak, to samo.
powinieneś zmienić lekarza, jeżeli potrzeba diagnostyki RTG, MRI to ja zrobić. zginaniem kolana lekarz nic nie stwierdził. Przyczyną chondromalcacji, lub problemów w stawie rzepkowo-udwoym, jest nieprawidłowa biomechanika . to bardzo dobrze leczy sie rehabilitacyjnie
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
lorak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ruda
dzieki za pomoc

Zrobiłem RTG i USG z MRI nie jest tak łatwo, udłaem sie do innego ortopedy, śmieszna sytuacja bo on stwierdził że też to ma i biega więc mi też powiedział że mogę biegać, przzepisał mi ARTHRYL - mam go stosować przez 3 miesiace.

co do tej biomechaniki to mialem kiedyś skręconą noge w kostce i tak jak się przyjrzałem to ta lewą stope stawiam bardziej do środka. Może to jest przyczyną tej chondromalacji.

Ruda wiem że ci trudno cokolwiek stwierdzić ale jeszcze raz dzieki za komentarz.

Czy możesz polecić dobrego lekarza w Poznaniu,

[/u]
tasia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej wam ja ostatnio miałam zabieg na ta chorobę prosty zabieg bez bolesny wcześniej brałam jakieś lekarstwa i chodziłam na prądy ale nic nie pomogło ale kurde nic nie mogę się dowiedzieć co to za choroba dokładnie może wy wiecie ????
bija05
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam takie pytanie... właśnie odebrałam wyniki rezonansu magnetycznego z płyta na której są fotki, a ja kompletnie nie wiem o co biega...:( wyniki badania diagnostycznego są następujące:

niejednorodny sygnał chrząstki rzepki, głównie od strony bocznej, bez jej wyraźnych przewężeń i ubytków wypełnienia - brak pewnych cech chondropatii.
Poza tym uszkodzenia struktur więzadłowych, łąkotek, chrząstek stawowych i elementów kostnych nie stwierdza się
brak wykładników MR elongacji ACL

sprostuje... było to badanie kolana lewego. opinia ortopedy była taka iż mam elongacje ACL i podstawy chondromalacji...

prosze o szybką odpowiedź tu, na maila bądź na gg 4243961 :niewiem: :niewiem: :niewiem: :chlip: :bum:
lorak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może Ruda coś ci doradzi w tych kwestiach jest na tym forum GURU tak mi się osobiście wydaje.

Hmm z drugiej strony jak byłaś/byłeś u ortopedy i z jego rozmowy nic nie rozumiesz to mu to opowiedz może ci prościej wyjaśni albo zmień lekarza na bardziej normalnego który pacjetowi wytłumaczy w prosty i zrozumiały sposób co ci dolega.

Tak przy okazji ile czekałaś za MRI (rezonansem) i czy byłaś prywatnie ???

pozdrawiam
Karol
ODPOWIEDZ