HMB!!!!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegam 4-5 razy w tygodniu po około 8 do 12 km bez większych problemów i chciałbym zacząc suplementacje z hmb.
Zależy mi na poprawie wydolności i szybkości, czy HMB pomoże????
Trenowałem wcześniej kulturystyke przez kilka lat i po hmb zawsze miałem dobre rezultaty. Wiem że kulturystyka a bieganie to dwie inne sprawy dlatego pytanie.
Na marginesie: cwicze dalej na siłowni:) (przyzwyczajenie)
Cel: maraton w dublinie w następnym roku:)
RUN FOREST RUN!!!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

HMB nie ma nic wspólnego z wytrzymałością i szybkością. To się rozwija odpowiednim treningiem. HMB w niektórych przypadkach i u niektórych osób może być pomocne przy treningu wytrzymałościowym, bo według niektórych badań pomaga spalać tłuszcz i osłania mięśnie przed rozpadem. Nie zawsze to jednak działa i nie na każdego. Mam ciekawy raport naukowy na temat HMB i już od dawna myślę o zrobieniu tekstu na jego temat, pewnie się niedługo pojawi.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oto wypowiedz w tym zakresie kolegi Serty cytowanego tu swego czasu prze mnie osoby z innego forum w temacie supli

HMB

W sportach wytrzymałościowych bardzo dobry supel oczywiście jego działanie nie jest odczuwalne od razu ale po dłuższym okresie stosowania wyrażnie poprawia się wytrzymałość siłowa, kolejnym plusem jest szybsza regeneracja. Jednak te opinie są na podstawie kilku osób ponieważ na niektórych ten "cudowny" proch nie działa w ogóle . Jeżeli chodzi o produkt to zdecydowanie najlepiej wychodzi HMB Z Olimpa więc mogę je śmiało polecić. Przy treningu kolarskim nie polacem stosowania przed treningiem niewiem dokońca czemu tak jest ale mam wrazenie że zakłuca przemiany energetyczne organizmu szczególnie pod koniec bardzo długich treningów jest to być może skutkiem antykatabolicznych właściwośći a przez to ogranicza korzystanie organizmu z zasobów białkowych. Jeżeli chodzi o zastosowanie w bieganiu to imo przed treningiem można spokojnie brać i fajnie wtedy się je odczuwa tzn mniejszyból nóg szczególnie jak biegniemy z przerwami albo robimy sprinty.
Tompoz
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jakie suplementy byłyby najlepsze na wytrzymałośc i szybkosc???, najlepiej takie które sami testowaliście.
RUN FOREST RUN!!!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Chodzi Ci o to, żeby zrobić wytrzymałość i szybkość nie musząc tak kosmicznie dużo biegać, tak?

Erytropoetyna
Hormon Wzrostu
Nandrolon

i jeszcze jest tego sporo.
Tu masz pełną listę, na pewno coś wybierzesz.

http://www.wada-ama.org/rtecontent/docu ... ist_En.pdf
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widze fredzio że czytac nie potrafisz, od kiedy suplementy to sterydy, może tam gdzie mieszkasz tak ludzie myślą, następnym razem jak nie wiesz co pisac to nic nie pisz OK?? Czekam na inne odpowiedzi!!! Hej
RUN FOREST RUN!!!
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Forest, więc już odpowiadamy - wytrzymałość i szybkość poprawia się treningiem. Nie ma żadnych dozwolonych suplementów, które by tu cokolwiek zdziałały. Nawet te niedozwolone koksy bez treningu nic nie dadzą. Nie ma żadnego takiego środka, że leżysz, łykasz, a wytrzymałość rośnie.
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i to jest odpowiedź na moje pytanie, a nie jakieś sterydowe bzdury, dzięki nagor, chociaż chyba i tak spróbuje HMB żeby zachowac więcej mięsni, dzięks i pozdro
RUN FOREST RUN!!!
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co wypowiadają się lekarze HMB nie działa w treningu, potwierdzone badaniami jest jedynie działanie kreatyny.
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale np. w celu zatrzymania katabolizmu mięśni po treningu powinno byc naprawde przydatne??
RUN FOREST RUN!!!
tomasz

Nieprzeczytany post

Nie
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Co do suplementów - to praktycznie żaden z nich nie jest w 100% potwierdzony jako skuteczny. Różne są badania, różne metodologie, różne grupy objęte badaniem. Co do HMB - badania są rozbieżne, różnie też tłumaczone są ich wyniki. Ja od jakiegoś czasu stosuję HMB i odnoszę wrażenie, że pomaga. Wcina je też moja dziewczyna i odnosi wrażenie, że HMB ją "wysuszyło". Zresztą znajomy z siłowni, z 20-letnią przeszłością siłową i braniem suplementów od witamin do sterydów, stwierdził, że według niego po HMB się chudnie. Rzeczywiście, niektóre badania stwierdziły, że HMB przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Dysponuję raportem naukowym, który omawia różne wyniki badań, jakie otrzymano przy badaniu tego środka wraz z omówieniem bezstronnych badaczy, jakie mogą być przyczyny takich, a nie innych wyników.

Ale pragnę zwrócić uwagę, że HMB jest jakby "ekstraktem" z BCAA, wyciśnięciem aktywnej cząstki z najważniejszego aminokwasu z tych zawartych w BCAA, czyli leucyny.

Wiem, że któryś już raz piszę o napisaniu tekstu na temat HMB, ale po pierwsze, nie miałem do tej pory czasu, a po drugie, raport, który to omawia ma 50 stron i jest napisany dość ciężką, naukową angielszczyzną. Nieuprawnione jest jednak jednoznaczne stwierdzenie, że MHB nie ma żadnego efektu. W niektórych przypadkach efekty suplementacji były wręcz zaskakująco silne, właśnie jeśli chodzi o efekt antykataboliczny (antykatabolikiem jest m.in. leucyna, to wiadomo od kilkudziesięciu lat, ale dopiero od kilkunastu wiemy, że za ten efekt odpowiada właśnie HMB)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jak ktoś chce sobie poczytać po angielsku na temat HMB, to ma tutaj: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/1
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Prawd o HMB jest kilak oto one

1. są osoby co suplementowanie HMB powowduje wspaniałe efekty w psotaci budowania beztłuszczowej masy mieśniowej, a są osoby na ktore nijak HMB nie działa.
2. By tak naprawde poczuć HMB trzeba go suplemnetować długo, bo HMB to nie Kreatyna która daje efekty szybko i ktorej pozytywne działanie szybko mija i trzeb arobić przerwy przed nastepnym cyklem kreatynowym.
3. By był efekt HMB trzeba po prostu ćwiczyć bo sup[lementowanie HMB bez trenowania przynosi efekt odkładania sie masy tłuszczowej.
4. Na ciekawą rzecz zwrócił uwagę Nagor ( ćwiczący spoty wytryzmałościowe ) i jedo Dziewczyna ................................... oni suplemnetujac HMB i cwiczać wytryzmałosciwo a nie siłowo od\czuwają ze HMB działa jako splacz tkanki tłuszczowej anie nabijaja masy miesciowej. A u koogś kto cwiczy siłowo HMB spowoduje wzrost beztłuszczowej masy miesciowej a u osoby cwiczącej cieżko wytryzmałościwo od HMB nie nąstapi wzrost masy mieśniowej tylko spadek masy tłuszczowej skąd dziwczyna Nagora ma wrażenie ze HMB ja "wysuszyło'

Tompoz
Tompoz
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak cwiczyłem na siłowni i stosowałem HMB, to właśnie miałem opisane wyżej efekty, spalanie tkanki tłuszczowej i budowanie tkanki mięśniowej, pozatym regeneracja zachodziła bardzo dobrze, dlatego uważam że w biegach napewno będzie przydatne, spali się zbędny tłuszcz, stosowałem HMB Revolution z Treca z argininą i na tym HMB poprzestane.
RUN FOREST RUN!!!
ODPOWIEDZ