Bieganie na palcach czy na całej stopie??? :)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
...witam serdecznie...mam małe pytanko co do biegania....a dokładnie chodzi mi o bieganie na palcach czy na całej stopie???...dajcie jakieś dobre rady...jestem poczatkującym biegacze. Biegam od sześciu miesięcy średnio w tygodniu ok 40-50km, na zmiane teren i bieznia...powiem szczerze, że przyzwyczaiłam się bardzo do biegania na palcach i takowe praktykuje...podzielcie się uwagami... dzięki 

- primo
- Stary Wyga
- Kontakt:
Polecane jest nie tyle na palcach co na śródstopiu. Większość amatorów biega jednak techniką przetoczenia od pięty do palców, raz "nabyta" ciężko się wyzbyć tego przyzwyczajenia. Im krótszy kontakt stopy z podłożem, tym szybszy bieg 

primo
-
- Rozgrzewający Się
...i tak naprawdę co tu wybrać
....ale myślę, że jeżeli nie "dopadła" mnie jeszcze w związku z tym żadna poważna kontuzja (odpukać w niemalowane
) pozostanę przy tym co praktykuje 

- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
No i chyba o to w większości przypadków chodzi - żeby nie przytrafiały się nam (za często) kontuzje.Iza Ulanowska pisze:....ale myślę, że jeżeli nie "dopadła" mnie jeszcze w związku z tym żadna poważna kontuzja (odpukać w niemalowane) pozostanę przy tym co praktykuje
Ale na pewno jest tak jak pisze Primo - im krócej na ziemi, tym szybsze bieganie, więc jeśli nic Ci nie dolega, to biegaj tak jak do tej pory.
O technice biegowej i kontrowersjach wokół tego tematu pojawi się za jakiś czas artykuł na bieganie.pl, więc badź czujna i zaglądaj na stronę główną.
B.
-
- Rozgrzewający Się
...super...wielkie dzięki...pozdrawiam ciepło 

-
- Rozgrzewający Się
...zrobiłam sobie przez ostatni tydzień mały test... biegania na śródstopiu i na pięcie (na zmianę dzień tak i dzień tak)...pozostaje przy bieganiu na śródstopiu i nie wiem jak to będzie przy maratonie na 10 km, bo do takiego się przygotowuje??? i nie wiem czy wytrzymają to moje ścięgna
...ale uczymy się na własnych błędach a po to mamy takie fora, żeby ktoś bardziej doświadczony mógł coś mądrego doradzić
....

-
- Wyga
Iza mysle ze predzej sciegna wytrzymaja maraton jak bedziesz biegla na srodstopiu niz na palcach- tu sobie mozna achillesa zajechac
ps o parwidlowej amortyzacj i zarazem mniejszosci kontuzji kolana swiadczy etz wielkosc podbica w stopie im wyzsze tym lepiej
pozdrawiam i trzymam kciuki za ten maraton 

- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
http://www.newtonrunning.com/run_better.php
Oczywiscie animacja jest mocno przesadzona, ale mysle, ze jest jednak pouczajaca. U gory - ladowanie na przodzie stopy/srodstopiu, u dolu - ladowanie na piecie, przetaczanie i odbicie.
Oczywiscie animacja jest mocno przesadzona, ale mysle, ze jest jednak pouczajaca. U gory - ladowanie na przodzie stopy/srodstopiu, u dolu - ladowanie na piecie, przetaczanie i odbicie.
- henley
- Zaprawiony W Bojach
Z powyższych animacji wynika też, że przy bieganiu na śródstopiu zmniejsza się długość kroku (co za tym idzie zwiększa się kadencja). W wielu opracowanich widziałem informację ,że zwiększenie kadencji polepsza efektywnośc biegania.Bartosh pisze:http://www.newtonrunning.com/run_better.php
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
henley
- Bartosh
- Zaprawiony W Bojach
W sumie w wielu miejscach slychac takie glosy. Skarzynski o tym pisze, Daniels i paru innych trenerow. Generalnie chodzi o to, zeby jak najkrocej byc na ziemii i aby zminimalizowac niepotrzebne ruchy w pionie (mamy biec naprzod, a nie podskakiwac). Tak ja to rozumiem.henley pisze:Z powyższych animacji wynika też, że przy bieganiu na śródstopiu zmniejsza się długość kroku (co za tym idzie zwiększa się kadencja). W wielu opracowanich widziałem informację ,że zwiększenie kadencji polepsza efektywnośc biegania.
- henley
- Zaprawiony W Bojach
Ciekawy jestem opini Nagora i MichałaJ w tej sprawie.Bartosh pisze:W sumie w wielu miejscach slychac takie glosy. Skarzynski o tym pisze, Daniels i paru innych trenerow. Generalnie chodzi o to, zeby jak najkrocej byc na ziemii i aby zminimalizowac niepotrzebne ruchy w pionie (mamy biec naprzod, a nie podskakiwac). Tak ja to rozumiem.henley pisze:Z powyższych animacji wynika też, że przy bieganiu na śródstopiu zmniejsza się długość kroku (co za tym idzie zwiększa się kadencja). W wielu opracowanich widziałem informację ,że zwiększenie kadencji polepsza efektywnośc biegania.
pzdr
henley
henley
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ponieważ dyskusja rozgorzała to wstawię artykuł Bartosha w tym temacie który od jakiegoś już czasu czeka na publikację.
-
- Rozgrzewający Się
Cóż... jeżeli chodzi o ten temat, to pamiętam jak w liceum psor od wychowania fizycznego (zbereźnik jeden) oglądał nas krążące po bieżni i krzyczał, że mamy biegać na palcach... Tak to sobie do serca wzięłam, że przez jakiś okres czasu bacznie na to uważałam i tak jakoś mi się wpoiło do stylu biegania... oczywiście z początku dosłownie biegałam na palcach ale stwierdziłam, że to zbyt bolesne i po kilku próbach i błędach samo z siebie wyszło bieganie na śródstopiu. I rzeczywiście jest to dość wygodne, mniej bolesne i nie obciąża w tak dużym stopniu jak bieganie na całej stopie. Jednak jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do takiego stylu biegania, to myślę, że trudno mu będzie od tak go zmienić...