Bieganie na palcach czy na całej stopie??? :)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Iza Ulanowska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

...witam serdecznie...mam małe pytanko co do biegania....a dokładnie chodzi mi o bieganie na palcach czy na całej stopie???...dajcie jakieś dobre rady...jestem poczatkującym biegacze. Biegam od sześciu miesięcy średnio w tygodniu ok 40-50km, na zmiane teren i bieznia...powiem szczerze, że przyzwyczaiłam się bardzo do biegania na palcach i takowe praktykuje...podzielcie się uwagami... dzięki :niewiem:
PKO
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecane jest nie tyle na palcach co na śródstopiu. Większość amatorów biega jednak techniką przetoczenia od pięty do palców, raz "nabyta" ciężko się wyzbyć tego przyzwyczajenia. Im krótszy kontakt stopy z podłożem, tym szybszy bieg :)
primo
Iza Ulanowska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

...i tak naprawdę co tu wybrać :)....ale myślę, że jeżeli nie "dopadła" mnie jeszcze w związku z tym żadna poważna kontuzja (odpukać w niemalowane :)) pozostanę przy tym co praktykuje :)
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Iza Ulanowska pisze:....ale myślę, że jeżeli nie "dopadła" mnie jeszcze w związku z tym żadna poważna kontuzja (odpukać w niemalowane :)) pozostanę przy tym co praktykuje :)
No i chyba o to w większości przypadków chodzi - żeby nie przytrafiały się nam (za często) kontuzje.
Ale na pewno jest tak jak pisze Primo - im krócej na ziemi, tym szybsze bieganie, więc jeśli nic Ci nie dolega, to biegaj tak jak do tej pory.
O technice biegowej i kontrowersjach wokół tego tematu pojawi się za jakiś czas artykuł na bieganie.pl, więc badź czujna i zaglądaj na stronę główną.

B.
Iza Ulanowska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

...super...wielkie dzięki...pozdrawiam ciepło :)
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegaj, jak biegasz. Mi dopiero kumpel niedawno w górach wytłumaczył, żebym stawał na śródstopiu, a na pewno nie na pięcie. Ból kolana minął jak ręką odjął! I przy bieganiu też się to sprawdza.
Iza Ulanowska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

...zrobiłam sobie przez ostatni tydzień mały test... biegania na śródstopiu i na pięcie (na zmianę dzień tak i dzień tak)...pozostaje przy bieganiu na śródstopiu i nie wiem jak to będzie przy maratonie na 10 km, bo do takiego się przygotowuje??? i nie wiem czy wytrzymają to moje ścięgna :(...ale uczymy się na własnych błędach a po to mamy takie fora, żeby ktoś bardziej doświadczony mógł coś mądrego doradzić :)....
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Iza mysle ze predzej sciegna wytrzymaja maraton jak bedziesz biegla na srodstopiu niz na palcach- tu sobie mozna achillesa zajechac :( ps o parwidlowej amortyzacj i zarazem mniejszosci kontuzji kolana swiadczy etz wielkosc podbica w stopie im wyzsze tym lepiej :) pozdrawiam i trzymam kciuki za ten maraton :)
Awatar użytkownika
rocha
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lądowanie na pięcie, przetaczanie, odbicie spod/z palucha
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.newtonrunning.com/run_better.php

Oczywiscie animacja jest mocno przesadzona, ale mysle, ze jest jednak pouczajaca. U gory - ladowanie na przodzie stopy/srodstopiu, u dolu - ladowanie na piecie, przetaczanie i odbicie.
Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bartosh pisze:http://www.newtonrunning.com/run_better.php

Oczywiscie animacja jest mocno przesadzona, ale mysle, ze jest jednak pouczajaca. U gory - ladowanie na przodzie stopy/srodstopiu, u dolu - ladowanie na piecie, przetaczanie i odbicie.
Z powyższych animacji wynika też, że przy bieganiu na śródstopiu zmniejsza się długość kroku (co za tym idzie zwiększa się kadencja). W wielu opracowanich widziałem informację ,że zwiększenie kadencji polepsza efektywnośc biegania.
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

henley pisze:Z powyższych animacji wynika też, że przy bieganiu na śródstopiu zmniejsza się długość kroku (co za tym idzie zwiększa się kadencja). W wielu opracowanich widziałem informację ,że zwiększenie kadencji polepsza efektywnośc biegania.
W sumie w wielu miejscach slychac takie glosy. Skarzynski o tym pisze, Daniels i paru innych trenerow. Generalnie chodzi o to, zeby jak najkrocej byc na ziemii i aby zminimalizowac niepotrzebne ruchy w pionie (mamy biec naprzod, a nie podskakiwac). Tak ja to rozumiem.
Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bartosh pisze:
henley pisze:Z powyższych animacji wynika też, że przy bieganiu na śródstopiu zmniejsza się długość kroku (co za tym idzie zwiększa się kadencja). W wielu opracowanich widziałem informację ,że zwiększenie kadencji polepsza efektywnośc biegania.
W sumie w wielu miejscach slychac takie glosy. Skarzynski o tym pisze, Daniels i paru innych trenerow. Generalnie chodzi o to, zeby jak najkrocej byc na ziemii i aby zminimalizowac niepotrzebne ruchy w pionie (mamy biec naprzod, a nie podskakiwac). Tak ja to rozumiem.
Ciekawy jestem opini Nagora i MichałaJ w tej sprawie.
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ponieważ dyskusja rozgorzała to wstawię artykuł Bartosha w tym temacie który od jakiegoś już czasu czeka na publikację.
tonacja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cóż... jeżeli chodzi o ten temat, to pamiętam jak w liceum psor od wychowania fizycznego (zbereźnik jeden) oglądał nas krążące po bieżni i krzyczał, że mamy biegać na palcach... Tak to sobie do serca wzięłam, że przez jakiś okres czasu bacznie na to uważałam i tak jakoś mi się wpoiło do stylu biegania... oczywiście z początku dosłownie biegałam na palcach ale stwierdziłam, że to zbyt bolesne i po kilku próbach i błędach samo z siebie wyszło bieganie na śródstopiu. I rzeczywiście jest to dość wygodne, mniej bolesne i nie obciąża w tak dużym stopniu jak bieganie na całej stopie. Jednak jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do takiego stylu biegania, to myślę, że trudno mu będzie od tak go zmienić...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ