Supinacja a wkładki ortopedyczne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam parę wątpliowści w temacie jak wyżej.

Otóż jestem supinatorem od niedawna posiadam wkładki termoplastyczne. Supinatorzy cechują się tym iż ciężar ciała nie rozkłada się równomiernie na całej powierzchni stopy ale na zewnątrz. Dodatkowo związane jest to z wysokim podbiciem stopy. Zastosowanie wkładki daje efekt "chodzenia po piasku" tzn wkładka będąc cienka po zawnętrznej stronie a gruba po wewnętrznej powoduje równomierny rozkładu nacisku stopy na podłoże. Ortopeda kazał mi użytkować wkładek zarówno podczas biegania jak i normalnego chodzenia "na codzień".

Zastanawiam się czy nie jest to trochę uproszczenie sytuacji i czy nie zamykam sobie w ten sposób drogi do poprawy stopy z ortopedycznego punktu widzenia. Tzn poprzez odpowiednie ćwiczenia dążenie do osiągnięcia stóp o charakterystyce neutralnej - oczywiście jeżeli jest to w ogóle możliwe! Chodzi mi o to że stopa supinująca jest cały czas podpierana przez pogróbioną wkładkę a wysokie podbicie utrwalone w ten sposób. Dodatkowo stopa ma mniejsze możliwości swobonej pracy w bucie zarówno biegowym jak i codziennym.
Czy właściwe jest stosowanie wkładek wyłącznie do obuwia sportowego a do codziennego już nie?

Rozumiem że moje pytanie do łatwych nie należy ale chciałbym poznać opinie doświadczonych osób stosujących wkładki lub osób reprezentujących wiedzę naukową ze szczególnym ukłonem w stosunku do koleżanki Rudej :-).

Pozdrawiam będącą w mniejszości supinującą brać biegową:hej:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
switch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja tez chetnie sie dowiem co i jak. I jeszcze ewentualnie, jesli ktos z Was wie jakie cwiczenia mozna stosowac na wzmocnienie stop ale bez specjalnego nadwyrezania stawow i sciegien, to prosze o linka albo sugestie w poscie. Dzieki.
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ze stopą supinujacą jest pewien problem, bo nie bardzo da sie ćwiczeniami co kolwiek poprawić. Mogą pomóc masaże stopy rozluźniające i rozciagające mięśnie krótkie, terapia manualna. Jednak jak kościec jest już w pełni uformowany, to cięzko coś zmienić. TYlko tkanki miekkie i miesnie. Chodzeniew tych wkładkach, bedzie odciążało stopy a o to nam chodzi. jełsi stopa będzie cały czas "wisiała" nad wkładką w bucie, to bedzie przeciążana.Dodtakowo we wkładce jest penie skorygowana pieta, tak, ze zewnętrzna krawędź piety jest uniesiona. Tego nie skoryguje Ci żaden but a możesz przeciążać kolana.
Robiłeś w dynasplincie?
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ruda pisze:ze stopą supinujacą jest pewien problem, bo nie bardzo da sie ćwiczeniami co kolwiek poprawić Mogą pomóc masaże stopy rozluźniające i rozciagające mięśnie krótkie, terapia manualna. Jednak jak kościec jest już w pełni uformowany, to cięzko coś zmienić.
uuu to kiepsko. Pozostaje profilaktyka w postaci wkładek żeby czegoś innego nie przeciążyć.
Tak, wkładki robiłem w Dynasplincie. Mam "podrasowane" do charakterystyki stopy i rzeczywiście po zewnęrznej stronie pięty mam dolepione dodatkowe podparcie.
Dzięki za info.
ODPOWIEDZ