Wapn a magez
Lykam magnez, ale ostatnio tez zaczalem pic wapno. Czy wapno nie utrudnia wchlaniania przez organizm magnezu (oba to kationy)?
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Wg tego artykulu
http://tinyurl.com/2atcy3
Wedlug tego tez:
http://tinyurl.com/2aw3ax
http://tinyurl.com/2atcy3
Jednak mogloby byc cos na rzeczy.Istotnym źródłem magnezu są twarde wody mineralne, z których wchłanianie magnezu jest o wiele lepsze niż z wymienionych produktów spożywczych.
Dzieje się tak na skutek znacznego pogorszenia wchłaniania magnezu w diecie, w której znajduje się duża ilości wapnia ( mleko i jego wyroby),(...)
Wedlug tego tez:
http://tinyurl.com/2aw3ax
Zaburzone lub zmniejszone wchłanianie magnezu, przy prawidłowej jego podaży, nie musi wynikać wyłącznie z przyczyn chorobowych. Zmniejszone wchłanianie magnezu występuje w przypadku diety jednostronnej: bogatowapniowej, ubogobiałkowej, bogatotłuszczowej lub diety z dużą zawartością błonnika.
To mam jeszcze jedno pytanie na temat magnezu. Jak wiadomo ostatnio do tabletek magnezu dodawana jest witamina b6. Niestety ona w nadmiarze jest toksyczna ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B6 ). Nie wiem jak inne preparaty, ale ja lykam obecnie dwa rozne preparaty i jeden zaspokaja potrzeby magnezu w 20%, a drugi w 13%, niestety kazdy z nich dostarcza tez 100% potrzebnej witaminy b6. Czyli sie truje. Czy ktos zna dobry preparat bez witaminy b6?
-
- Rozgrzewający Się
to dlaczego produkuje sie takie cos jak MAGICAL (tabletki z wapniem magnezem wit b6, d i krzemem)? ja takie zazywam.. aptekarka nic nie mowila, ze to jakos koliduje ze soba :\
No wlasnie bylem w aptece i pan nie wiedzial jakie jest dzienne zapotrzebowanie na magnez i ogolnie powiedzial, ze jak on kiedys uprawal sport to jadl czekolade (szkoda ze nie tort czekoladowy z lodami i bita smietana). Sprzedal mi magnez bez wit. b6, ale zalecil lykac dwie tabletki dziennie, po czym doczytalem na opakowaniu ze zalecenie dla doroslej osoby jest 3 tab x 4 dziennie czyli 12 tabletek. Wiec chyba po prostu nie ma co pytac aptekarzy o cokolwiek, bo oni po prostu nie wiedza.
A dlaczego oni tak robia? Bo pewnie 99% ich klientow to hipochondrycy, ktorzy tak naprawde w ogole nie maja realnych potrzeb i cokolwiek (placebo) sie im sprzeda to bedzie dobrze.
A dlaczego oni tak robia? Bo pewnie 99% ich klientow to hipochondrycy, ktorzy tak naprawde w ogole nie maja realnych potrzeb i cokolwiek (placebo) sie im sprzeda to bedzie dobrze.
-
- Rozgrzewający Się
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę
- RafalB
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pan z apteki wie co mowi:
http://www.dobradieta.pl/tabele.php?cmd ... try&lp=418
http://www.dobradieta.pl/tabele.php?cmd ... try&lp=418
Rafal
www.rafalb.aplus.pl/foto
www.rafalb.aplus.pl/foto
- Friend
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:04
Po przeczytaniu artykułu, zmieniłem markę wody z Żywiec na Kryniczankę. Ma bardzo dobry smak.
Kryniczanka - to krystaliczny dar natury , bijący z głębin ziemi na wprost Pijałni Głównej. Dzieje źródła tej wody sięgają 1745 roku. Pierwszej analizy wody dokonał profesor Uniwersytetu lwowskiego Baltazar Haquet w 1796 roku. Kryniczanka to bardzo smaczna woda mineralna zalecana w celach zdrowotnych i profilaktycznych. Działa korzystnie na organizm; uspokajając odtruwa go i chroni przed działaniem stresów. Składniki zawarte w Kryniczance (w ilości około 2800 mg/dm ) plasują je na czołowym miejscu wśród krajowych wód mineralnych. Kryniczanka zawiera bioelementy potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: sód, potas, lit, wapń, magnez, fluor MAGNEZ (Mg" - 73,20 mg/dm3) -reguluje czynności układu nerwowo-mięśniowego, -działa antystresowo oraz przeciwalergicznie, -jest niezbędnym składnikiem mięśni, zębów oraz kości, -zapobiega chorobom nowotworowym, zawałom miażdżycy naczyń krwionośnych, -pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu. WAPŃ - (Ca" - 550,10 mg/dm3) -wchodzi w skład budowy zębów, kości oraz mięśni, -jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego oraz sercowego, -obniża poziom cholesterolu we krwi, -działa przeciwuczuleniowo. SÓD - (Na' - 59,50 mg/dm3) -steruje gospodarką wodną organizmu, -jest regulatorem ciśnienia osmotycznego, -ważny dla równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. POTAS (K' - 6,50 mg/dm') -konieczny do normalnej pracy serca, -ma istotne znaczenie w produkcji białek i tłuszczów, -jest podstawowym składnikiem komórki. FLUOR ( F- 0,10 mg/dm') -chroni zęby przed próchnicą, -wchodzi w skład szkliwa zębów oraz tkanki kostnej.
Kryniczanka - to krystaliczny dar natury , bijący z głębin ziemi na wprost Pijałni Głównej. Dzieje źródła tej wody sięgają 1745 roku. Pierwszej analizy wody dokonał profesor Uniwersytetu lwowskiego Baltazar Haquet w 1796 roku. Kryniczanka to bardzo smaczna woda mineralna zalecana w celach zdrowotnych i profilaktycznych. Działa korzystnie na organizm; uspokajając odtruwa go i chroni przed działaniem stresów. Składniki zawarte w Kryniczance (w ilości około 2800 mg/dm ) plasują je na czołowym miejscu wśród krajowych wód mineralnych. Kryniczanka zawiera bioelementy potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: sód, potas, lit, wapń, magnez, fluor MAGNEZ (Mg" - 73,20 mg/dm3) -reguluje czynności układu nerwowo-mięśniowego, -działa antystresowo oraz przeciwalergicznie, -jest niezbędnym składnikiem mięśni, zębów oraz kości, -zapobiega chorobom nowotworowym, zawałom miażdżycy naczyń krwionośnych, -pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu. WAPŃ - (Ca" - 550,10 mg/dm3) -wchodzi w skład budowy zębów, kości oraz mięśni, -jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego oraz sercowego, -obniża poziom cholesterolu we krwi, -działa przeciwuczuleniowo. SÓD - (Na' - 59,50 mg/dm3) -steruje gospodarką wodną organizmu, -jest regulatorem ciśnienia osmotycznego, -ważny dla równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. POTAS (K' - 6,50 mg/dm') -konieczny do normalnej pracy serca, -ma istotne znaczenie w produkcji białek i tłuszczów, -jest podstawowym składnikiem komórki. FLUOR ( F- 0,10 mg/dm') -chroni zęby przed próchnicą, -wchodzi w skład szkliwa zębów oraz tkanki kostnej.
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
Muszynianka jest najlepszą wodą pod względem pierwiastków 
pzodro

pzodro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
- Nagor
- Ekspert/Trener
Trzeba zacząc od tego, że wchłanianie magnezu i witamin z tabletek jest tak żenująco małe, że naprawdę chyba lepiej zostac przy czekoladzie. Nie sądzę, aby w tym świetle istniała możliwośc przedawkowania witaminy B6. Musiałbyś napychac się całymi opakowaniami tych tabletek.
Druga sprawa, że sprawdzając zawartośc magnezu w tabletce, nie patrzmy na zawartosc związku - np. węglanu, tylko na jony magnezu - ich jest wielokrotnie mniej. Pamiętam, że np. aspargin ma chyba 250mg związku, a samych jonów może ze 12mg - to tak z pamięci. Do tego wchłanianie z tabletki to mniej niż 5% - pomyslcie, ile trzeba by tego jeśc, żeby suplementacja była skuteczna...
Preparaty typu Magnefar to już kompletne nieporozumienie - dawka magnezu jest tak mała, a polecane spożycie tabletek (np. 12 dziennie) tak duże, że w praktyce suplementujemy się substancjami konserwującymi, które tabletka zawiera (np. guma arabska, bardzo smaczna i pewnie bardzo zdrowa
) Znajomy aptekarz polecał mi magnezin - jest tam najwięcej jonów magnezu, nie ma wit. B6. Sęk w tym, że on zalecał mi dodatkowe łykanie tejże witaminy.
Najprostszym sposobem uzupełnienia minerałów jest zbilansowana dieta. Można np. pic więcej wysokozmineralizowanej wody mineralnej - ja piję i polecam Staropolankę - jest świetna, do tego sprzedawana w butelkach 5l. Ze Stanów przywiozłem tez sobie magnez w płynie - jakiś wyciąg z wód Morza Martwego, to zawiera też minerały śladowe. Kosztowało grosze - jakieś 7 dolarów. Ale z drugiej strony - wiadomo, co to pływa w tym Morzu Martwym?
Więc może zostańmy przy czekoladzie i wodzie mineralnej
Druga sprawa, że sprawdzając zawartośc magnezu w tabletce, nie patrzmy na zawartosc związku - np. węglanu, tylko na jony magnezu - ich jest wielokrotnie mniej. Pamiętam, że np. aspargin ma chyba 250mg związku, a samych jonów może ze 12mg - to tak z pamięci. Do tego wchłanianie z tabletki to mniej niż 5% - pomyslcie, ile trzeba by tego jeśc, żeby suplementacja była skuteczna...
Preparaty typu Magnefar to już kompletne nieporozumienie - dawka magnezu jest tak mała, a polecane spożycie tabletek (np. 12 dziennie) tak duże, że w praktyce suplementujemy się substancjami konserwującymi, które tabletka zawiera (np. guma arabska, bardzo smaczna i pewnie bardzo zdrowa

Najprostszym sposobem uzupełnienia minerałów jest zbilansowana dieta. Można np. pic więcej wysokozmineralizowanej wody mineralnej - ja piję i polecam Staropolankę - jest świetna, do tego sprzedawana w butelkach 5l. Ze Stanów przywiozłem tez sobie magnez w płynie - jakiś wyciąg z wód Morza Martwego, to zawiera też minerały śladowe. Kosztowało grosze - jakieś 7 dolarów. Ale z drugiej strony - wiadomo, co to pływa w tym Morzu Martwym?
Więc może zostańmy przy czekoladzie i wodzie mineralnej

- RafalB
- Rozgrzewający Się
Test wod mineralnych z 2006r
http://www.swiatkonsumenta.pl/testy.php ... est&id=818
Kryniczanka przypomina wode ale z kibla
http://www.swiatkonsumenta.pl/testy.php ... est&id=818
Kryniczanka przypomina wode ale z kibla

Rafal
www.rafalb.aplus.pl/foto