Wapn a magez

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pichotnik

Nieprzeczytany post

Lykam magnez, ale ostatnio tez zaczalem pic wapno. Czy wapno nie utrudnia wchlaniania przez organizm magnezu (oba to kationy)?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie ma zadnych przeciwskazan. Z tego co pamietam magnez koliduje z zelazem.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
pichotnik

Nieprzeczytany post

Wg tego artykulu
http://tinyurl.com/2atcy3
Istotnym źródłem magnezu są twarde wody mineralne, z których wchłanianie magnezu jest o wiele lepsze niż z wymienionych produktów spożywczych.
Dzieje się tak na skutek znacznego pogorszenia wchłaniania magnezu w diecie, w której znajduje się duża ilości wapnia ( mleko i jego wyroby),(...)
Jednak mogloby byc cos na rzeczy.
Wedlug tego tez:
http://tinyurl.com/2aw3ax
Zaburzone lub zmniejszone wchłanianie magnezu, przy prawidłowej jego podaży, nie musi wynikać wyłącznie z przyczyn chorobowych. Zmniejszone wchłanianie magnezu występuje w przypadku diety jednostronnej: bogatowapniowej, ubogobiałkowej, bogatotłuszczowej lub diety z dużą zawartością błonnika.
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Dzięki za bardzo dobry artykuł. Wydrukowane do spokojnego przestudiowania w domu.
pichotnik

Nieprzeczytany post

To mam jeszcze jedno pytanie na temat magnezu. Jak wiadomo ostatnio do tabletek magnezu dodawana jest witamina b6. Niestety ona w nadmiarze jest toksyczna ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B6 ). Nie wiem jak inne preparaty, ale ja lykam obecnie dwa rozne preparaty i jeden zaspokaja potrzeby magnezu w 20%, a drugi w 13%, niestety kazdy z nich dostarcza tez 100% potrzebnej witaminy b6. Czyli sie truje. Czy ktos zna dobry preparat bez witaminy b6?
toffi_frunie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to dlaczego produkuje sie takie cos jak MAGICAL (tabletki z wapniem magnezem wit b6, d i krzemem)? ja takie zazywam.. aptekarka nic nie mowila, ze to jakos koliduje ze soba :\
pichotnik

Nieprzeczytany post

No wlasnie bylem w aptece i pan nie wiedzial jakie jest dzienne zapotrzebowanie na magnez i ogolnie powiedzial, ze jak on kiedys uprawal sport to jadl czekolade (szkoda ze nie tort czekoladowy z lodami i bita smietana). Sprzedal mi magnez bez wit. b6, ale zalecil lykac dwie tabletki dziennie, po czym doczytalem na opakowaniu ze zalecenie dla doroslej osoby jest 3 tab x 4 dziennie czyli 12 tabletek. Wiec chyba po prostu nie ma co pytac aptekarzy o cokolwiek, bo oni po prostu nie wiedza.
A dlaczego oni tak robia? Bo pewnie 99% ich klientow to hipochondrycy, ktorzy tak naprawde w ogole nie maja realnych potrzeb i cokolwiek (placebo) sie im sprzeda to bedzie dobrze.
toffi_frunie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę
Awatar użytkownika
RafalB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rafal
www.rafalb.aplus.pl/foto
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po przeczytaniu artykułu, zmieniłem markę wody z Żywiec na Kryniczankę. Ma bardzo dobry smak.
Kryniczanka - to krystaliczny dar natury , bijący z głębin ziemi na wprost Pijałni Głównej. Dzieje źródła tej wody sięgają 1745 roku. Pierwszej analizy wody dokonał profesor Uniwersytetu lwowskiego Baltazar Haquet w 1796 roku. Kryniczanka to bardzo smaczna woda mineralna zalecana w celach zdrowotnych i profilaktycznych. Działa korzystnie na organizm; uspokajając odtruwa go i chroni przed działaniem stresów. Składniki zawarte w Kryniczance (w ilości około 2800 mg/dm ) plasują je na czołowym miejscu wśród krajowych wód mineralnych. Kryniczanka zawiera bioelementy potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: sód, potas, lit, wapń, magnez, fluor MAGNEZ (Mg" - 73,20 mg/dm3) -reguluje czynności układu nerwowo-mięśniowego, -działa antystresowo oraz przeciwalergicznie, -jest niezbędnym składnikiem mięśni, zębów oraz kości, -zapobiega chorobom nowotworowym, zawałom miażdżycy naczyń krwionośnych, -pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu. WAPŃ - (Ca" - 550,10 mg/dm3) -wchodzi w skład budowy zębów, kości oraz mięśni, -jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego oraz sercowego, -obniża poziom cholesterolu we krwi, -działa przeciwuczuleniowo. SÓD - (Na' - 59,50 mg/dm3) -steruje gospodarką wodną organizmu, -jest regulatorem ciśnienia osmotycznego, -ważny dla równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. POTAS (K' - 6,50 mg/dm') -konieczny do normalnej pracy serca, -ma istotne znaczenie w produkcji białek i tłuszczów, -jest podstawowym składnikiem komórki. FLUOR ( F- 0,10 mg/dm') -chroni zęby przed próchnicą, -wchodzi w skład szkliwa zębów oraz tkanki kostnej.
Awatar użytkownika
Fatal@Error
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Muszynianka jest najlepszą wodą pod względem pierwiastków ;)

pzodro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fatal@Error pisze:Muszynianka jest najlepszą wodą pod względem pierwiastków ;)

pzodro
Porównamy, ocenimy, wybierzemy.... :hejhej:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Trzeba zacząc od tego, że wchłanianie magnezu i witamin z tabletek jest tak żenująco małe, że naprawdę chyba lepiej zostac przy czekoladzie. Nie sądzę, aby w tym świetle istniała możliwośc przedawkowania witaminy B6. Musiałbyś napychac się całymi opakowaniami tych tabletek.

Druga sprawa, że sprawdzając zawartośc magnezu w tabletce, nie patrzmy na zawartosc związku - np. węglanu, tylko na jony magnezu - ich jest wielokrotnie mniej. Pamiętam, że np. aspargin ma chyba 250mg związku, a samych jonów może ze 12mg - to tak z pamięci. Do tego wchłanianie z tabletki to mniej niż 5% - pomyslcie, ile trzeba by tego jeśc, żeby suplementacja była skuteczna...

Preparaty typu Magnefar to już kompletne nieporozumienie - dawka magnezu jest tak mała, a polecane spożycie tabletek (np. 12 dziennie) tak duże, że w praktyce suplementujemy się substancjami konserwującymi, które tabletka zawiera (np. guma arabska, bardzo smaczna i pewnie bardzo zdrowa :hej: ) Znajomy aptekarz polecał mi magnezin - jest tam najwięcej jonów magnezu, nie ma wit. B6. Sęk w tym, że on zalecał mi dodatkowe łykanie tejże witaminy.

Najprostszym sposobem uzupełnienia minerałów jest zbilansowana dieta. Można np. pic więcej wysokozmineralizowanej wody mineralnej - ja piję i polecam Staropolankę - jest świetna, do tego sprzedawana w butelkach 5l. Ze Stanów przywiozłem tez sobie magnez w płynie - jakiś wyciąg z wód Morza Martwego, to zawiera też minerały śladowe. Kosztowało grosze - jakieś 7 dolarów. Ale z drugiej strony - wiadomo, co to pływa w tym Morzu Martwym?

Więc może zostańmy przy czekoladzie i wodzie mineralnej :hej:
Awatar użytkownika
RafalB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Test wod mineralnych z 2006r
http://www.swiatkonsumenta.pl/testy.php ... est&id=818

Kryniczanka przypomina wode ale z kibla ;)
Rafal
www.rafalb.aplus.pl/foto
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RafalB pisze:Test wod mineralnych z 2006r
http://www.swiatkonsumenta.pl/testy.php ... est&id=818

Kryniczanka przypomina wode ale z kibla ;)
1. Kto sponsorował artykuł :niewiem:
2. Widzę, że trzymasz wysoki poziom :bum:

:hej: :hej: :hej:
ODPOWIEDZ