Biegam i nie chudnę...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Będziesz miał spokój z głodem.
Takie diety nie działają dla wszystkich. Wiele osób miało efekty odwrotne. Szczególnie jak sprinter albo kulturysta się weźmie za highfat.
Pytanie jest jeszcze takie: Jak wyglądała dieta z węglowodanami w twoim wykonaniu?
Nie wiem ile tłuszczu dla Petera Atti to low fat bo to pojęcie bardzo względne, może po prostu pojechał z tłuszczem do 40 g dziennie lub niżej i wtedy no to niestety wszystko sie rozsypuje.
Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem diety i jego ograniczenie ma negatywne skutki szczególnie w sferze hormonów androgennych. Ograniczenie kwasów nasyconych czy zbyt duża podaż wielonienasyconych w badaniach wyraźnie pokazuje, że tłuszcze mają decydujące znaczenie w produkcji cholesterolu i dalej testosteronu. Natomiast węgle sa preferowanym źródłem energii i jeżeli nie dostarczasz ich z zewnątrz organizm i tak produkuje glukoze dla mózgu, serca czy czerwonych krwinek. Nawet eksimosi nie przebywali w ketozie całe życie. Okresy niskie w wegle sa narzedziem w niektórych dietach sportowych - potrafią ponieść VO2max. Wszystko to kwestia równowagi.

Pomyśl o tym wszystkim długofalowo - jak długo możesz trzymać swoją dietę i nie zawariować? Jak wpłynie to na twoje relacje z ludźmi? Czy za 3, 10 - 20 lat nadal chcesz być w ketozie i czy jestes pewien, że to zdrowe? Czy twoje dzieci będą brały szaszłyki z boczku i oliwek do szkoły? Czy usuwanie owoców czy bulw z diety przyczynia się do wzbogacenia jej w mikroskładniki czy odwrotnie?
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:Okresy niskie w wegle sa narzedziem w niektórych dietach sportowych - potrafią ponieść VO2max.
Tak potrafia.
Ale moga spowodowac, ze mitochondria tak przyzwyczaja sie do kwasow tluszczowych, ze za duzo beda uzywac tluszczu tez przy wysilkach okolo VO2max, co spowoduje, ze bedziesz wolniejszy, gdy zacznie brakowac tlenu. W maratonie jeszcze OK, na zawodych 10km juz krytycznie, a na jeszcze krotszych zawodach nie dobiegniesz do mety.
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się. Trzeba to wyważyć.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Nie chce cytować fragmentu, ale za produkcje cholesterolu odpowiadaja tłuszcze nasycone, a nie roślinne.
Roślinne nie maja nic wspólnego z produkcja cholesterolu.

A z drugiej strony jakies 1-2% cholesterolu wchlania sie z pożywienia i zostaje moze do 10-12h, nie dluzej, reszte co potrzeba to wątroba doprodukuje go.

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo - tłuszcze nasycone, a nie zwierzęce. Olej kokosowy to tłuszcz nasycony i będzie wpływał na produkcje cholesterolu, a jest roślinny. W głupiej oliwie z oliwek tez masz sporo tłuszczy nasyconych. Chyba jedynie olej słonecznikowy mógłby sprawić, że tego cholesterolu byłby niedomiar.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:Yahoo - tłuszcze nasycone, a nie zwierzęce. Olej kokosowy to tłuszcz nasycony i będzie wpływał na produkcje cholesterolu, a jest roślinny. W głupiej oliwie z oliwek tez masz sporo tłuszczy nasyconych. Chyba jedynie olej słonecznikowy mógłby sprawić, że tego cholesterolu byłby niedomiar.
Nie.
Oliwa z oliwek nie wplywa na produkcje cholesterolu, jest to olej roślinny. Roślina nie ma naturalnie cholesterolu.
Olej kokosowy tez nie, tylko zwierzeta/ssaki maja cholesterol, a nie rosliny.

Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo ale sam spożywany cholesterol nie ma wpływu na jego poziom we krwii tylko właśnie m.in. tłuszcze nasycone.
knyklu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Bogil pisze: Co do regulacji apetytu to głownie ilość błonnika[...]
Kurcze to jakaś masakra. Jako ten ciekawski kupiłem łupiny babki jakieś tam. Walnąłem przy śniadaniu 4 łychy z wodą, przed obiadem o 16 kolejne 4 łychy i generalnie czułem się zapchany. Następne dnia rano to samo i w ciągu dnia zdecydowanie mniej mnie ssało, po południu też powtórzyłem i to samo. Myślałem że to autosugestia, ale dzisiaj to samo. W jelitach też jakby żywiej, nie luźniej ale bardziej żwawiej. Potrenuje to jeszcze trochę, ale nawet jeśli to placebo, to nie ciągnie mnie do podjadania. Ewidentnie :) Bogil, podrzuć jeszcze jakiś "tip" :)
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ty powinieneś dostarczać błonnik wraz z dietą, a nie w formie suplementu. 25- 45 g dziennie w formie warzyw i owoców. Jak przesadzisz z błonnikiem to moga się róźne rzeczy podziać od biegunki do zaparcia.
Pomyśl ile mikroskładników mógłbyś dostarczyć gdyby to były warzywa albo owoce i jaką objętość to by miało.

Tip proszę bardzo: Jak ktoś się odchudza to nie ważne czy trenuje na siłowni czy biega czy siedzi przed telewizorem 2g białka to obowiązek. Jak ktoś mówi, że w przeciętnej diecie jest za dużo białka to znaczy tylko tyle, że nigdy nie liczył dokładnie makroskładników.
knyklu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Warzyw i owoców - pomimo strań w utrzymaniu LC - to ja jem więcej min 2x niż przeciętny człowiek. Każdy posiłek, poza pierwszym to około warzywa.
2. śniadanie - kalarepa i papryka i rzodkiewka.
obiad - kupa brokuła, kalafiora i marchwi; brukselka, kiszona kapusta - typowe zapychanie
kolacja - salaty, papryka, cebula, i,.....
No i na przestrzeni dnia jakieś 5 jabłek
Nie jem za to praktycznie zbóż, więc wypada mi błonnik z tego źródła. Dlatego warzywami mogę go nie pokryć, stąd frajda z tego paczkowanego.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

knyklu pisze:Warzyw i owoców - pomimo strań w utrzymaniu LC - to ja jem więcej min 2x niż przeciętny człowiek. Każdy posiłek, poza pierwszym to około warzywa.
obiad - kupa brokuła, kalafiora i marchwi; brukselka, kiszona kapusta - typowe zapychanie
Nie jem za to praktycznie zbóż, więc wypada mi błonnik z tego źródła. Dlatego warzywami mogę go nie pokryć, stąd frajda z tego paczkowanego.
I myslisz ze masz malo kalorii? Juz przez te jablka dochodzisz do 500 Kcal.
knyklu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
knyklu pisze:Warzyw i owoców - pomimo strań w utrzymaniu LC - to ja jem więcej min 2x niż przeciętny człowiek. Każdy posiłek, poza pierwszym to około warzywa.
I myslisz ze masz malo kalorii? Juz przez te jablka dochodzisz do 500 Kcal.
Już Ci kiedyś podliczałem przecież.
Mało? Dużo? ca. 2000k.
1. śniadanie to 2-3 jajka jajka
2. wyżej
3. obiad wyżej plus 150 gram mięsa zagrzybionego ptactwa, albo 100g boczku i 10-15g jakiegoś tłuszczu do smażenia.
4. kolacja to co wyżej plus 60g tuńczyka, lub czasem zamiast rybska jakiś feta (50g) i łyżka oliwy. W dni bez "aktywności" tylko kalarepa/dwa pęczki rzodkiewki.

No i 4-6 razy w tygodniu ca - 500 z ruchawek. Z tym, że te ruchawki to w większości 40min machania z sercem żelazem 30kg

Licz, proszę i jak już podliczysz to napisz mi, dlaczego to za dużo (bo w to, że napiszesz, że mało to nie wierzę :) )?
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

knyklu pisze:
Bogil pisze: Co do regulacji apetytu to głownie ilość błonnika[...]
Kurcze to jakaś masakra. Jako ten ciekawski kupiłem łupiny babki jakieś tam. Walnąłem przy śniadaniu 4 łychy z wodą, przed obiadem o 16 kolejne 4 łychy i generalnie czułem się zapchany. Następne dnia rano to samo i w ciągu dnia zdecydowanie mniej mnie ssało, po południu też powtórzyłem i to samo. Myślałem że to autosugestia, ale dzisiaj to samo. W jelitach też jakby żywiej, nie luźniej ale bardziej żwawiej. Potrenuje to jeszcze trochę, ale nawet jeśli to placebo, to nie ciągnie mnie do podjadania. Ewidentnie :) Bogil, podrzuć jeszcze jakiś "tip" :)
Ta czekolada tez ma sporo błonnika. Na probe kupiłem
Lepiej uwazac.

Obrazek

Obrazek

Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:Yahoo ale sam spożywany cholesterol nie ma wpływu na jego poziom we krwii tylko właśnie m.in. tłuszcze nasycone.
Dokladnie, otoz to.

Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:Ty powinieneś dostarczać błonnik wraz z dietą, a nie w formie suplementu. 25- 45 g dziennie w formie warzyw i owoców. Jak przesadzisz z błonnikiem to moga się róźne rzeczy podziać od biegunki do zaparcia.
Pomyśl ile mikroskładników mógłbyś dostarczyć gdyby to były warzywa albo owoce i jaką objętość to by miało.

Tip proszę bardzo: Jak ktoś się odchudza to nie ważne czy trenuje na siłowni czy biega czy siedzi przed telewizorem 2g białka to obowiązek. Jak ktoś mówi, że w przeciętnej diecie jest za dużo białka to znaczy tylko tyle, że nigdy nie liczył dokładnie makroskładników.
Np jablko ma mniej witamin i minerałów niz watroba.
Tak samo z innymi owocami/warzywami.
Mozna to sprawdzic jak ktos nie wierzy.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ