Alergicy +
-
- Zaprawiony W Bojach
A ciekawe jak Wam sie dziś biegało? Mnie udało sie zdrobić 12 km po 4:30/km, nic mnie nie dusiło i nie czuję żadnego zmęczenia, a jeszcze kilka dni temu - jak brzoza szalała - nie mogłem wytrzymać w truchcie nawet 20 sekund (to nie pomyłka, 20 sekund czyli 1/3 minuty)!
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja wczoraj nie biega³am, ale w ¶rodê zrobi³am 13 km, z czego po³owê w lesie. I by³o OK. Trochê mnie przydusi³o na koniec, ale to w ogóle bez porównania z tym, co siê dzia³o jeszcze tydzieñ temu.
W nocy te¿ nie kaszlê. I kataru nie mam. Czujê siê znacznie lepiej.
W nocy te¿ nie kaszlê. I kataru nie mam. Czujê siê znacznie lepiej.
-
- Zaprawiony W Bojach
Komunikat o py³kach [serwis www.apsik.pl]
W mijaj±cym tygodniu odnotowano wysok± koncentracjê py³ku dêbu i brzozy. W najbli¿szych dniach utrzyma siê wysokie stê¿enie py³ku dêbu. Pylenie brzozy ju¿ siê zakoñczy³o. Zbli¿a siê trudny okres dla osób uczulonych na py³ek traw. W najbli¿szych dniach, na terenach podmiejskich stê¿enie py³ku tych pospolitych ro¶lin bêdzie niskie, ale bêdzie stale wzrastaæ. Alergeny py³ku traw bêd± obecne w atmosferze do koñca lipca. Zachêcamy do skoszenia trawników zanim na trawach rozwin± siê kwiaty, a ka¿dy z nich uwolni olbrzymi± ilo¶æ silnie uczulaj±cych ziaren py³ku. W pobli¿u topól bêdzie unosi³ siê bia³y puch, nie jest to py³ek lecz fragmenty gniazd nasiennych topoli. Nie maj± one w³a¶ciow¶ci uczulaj±cych. Ziarna py³ku s± niewidoczne nieuzbrojonym w mikroskop okiem, a kwitnienie topoli przypada³o na koniec marca i kwiecieñ. Do warto¶ci ¶rednich wzro¶nie stê¿enie zarodników grzybów ple¶niowych z rodzaju Cladosporium.
Stê¿enia py³ku:
Wierzba (Salix) - niskie (2)
Jesion (Fraxinus) - niskie (2)
Brzoza (Betula) - niskie (2)
D±b (Quercus) - wysokie (4)
Trawy (Poaceae) - niskie (2)
Babka (Plantago) - bardzo niskie (1)
Szczaw (Rumex) - bardzo niskie (1)
Alternaria - bardzo niskie (1)
Cladosporium - niskie (2)
W mijaj±cym tygodniu odnotowano wysok± koncentracjê py³ku dêbu i brzozy. W najbli¿szych dniach utrzyma siê wysokie stê¿enie py³ku dêbu. Pylenie brzozy ju¿ siê zakoñczy³o. Zbli¿a siê trudny okres dla osób uczulonych na py³ek traw. W najbli¿szych dniach, na terenach podmiejskich stê¿enie py³ku tych pospolitych ro¶lin bêdzie niskie, ale bêdzie stale wzrastaæ. Alergeny py³ku traw bêd± obecne w atmosferze do koñca lipca. Zachêcamy do skoszenia trawników zanim na trawach rozwin± siê kwiaty, a ka¿dy z nich uwolni olbrzymi± ilo¶æ silnie uczulaj±cych ziaren py³ku. W pobli¿u topól bêdzie unosi³ siê bia³y puch, nie jest to py³ek lecz fragmenty gniazd nasiennych topoli. Nie maj± one w³a¶ciow¶ci uczulaj±cych. Ziarna py³ku s± niewidoczne nieuzbrojonym w mikroskop okiem, a kwitnienie topoli przypada³o na koniec marca i kwiecieñ. Do warto¶ci ¶rednich wzro¶nie stê¿enie zarodników grzybów ple¶niowych z rodzaju Cladosporium.
Stê¿enia py³ku:
Wierzba (Salix) - niskie (2)
Jesion (Fraxinus) - niskie (2)
Brzoza (Betula) - niskie (2)
D±b (Quercus) - wysokie (4)
Trawy (Poaceae) - niskie (2)
Babka (Plantago) - bardzo niskie (1)
Szczaw (Rumex) - bardzo niskie (1)
Alternaria - bardzo niskie (1)
Cladosporium - niskie (2)
-
- Stary Wyga
hej, no i mnie dopadlo. jeszcze do niedawna tylko troche mnie krecilo w nosie itp. w tym roku przy szybszym biegu zaczalem miec taki brzydki spazm w oskrzelach, jakby kto wsadzil koc do gardla i kazal przez niego oddychac. Co ciekawe zdarza sie to tylko przy wiekszym wysilku, spokojne biegi nie generuja tego problemu. Przechodzi jak biore Berodual czy cos. Moja zona mnie straszy, ze to moze byc astma wysilkowa czy cos i posyla do lekarza. A wiec pytanie: znacie dobrego lekarza od tych rzeczy w Wawie?
- Karola
- Zaprawiony W Bojach
A ja po wczesnowiosennym katarze mam na razie spokój (musze sprawdzic co mi doszło z alergenów, bo zaczynałam od traw kiedyś).
Teraz dokuczają mi tylko oczy, ale krople pomagają. No i deszcze są w porzadku, a bieganie po deszczu wprost rewelacyjne!
Teraz dokuczają mi tylko oczy, ale krople pomagają. No i deszcze są w porzadku, a bieganie po deszczu wprost rewelacyjne!
-
- Zaprawiony W Bojach
Filip, s±dz±c z objawów masz w³a¶nie astmê wysi³kow±. Od tego na szczê¶cie siê nie umiera [chocia¿ pod koniec kwietnia mia³am inne zdanie na ten temat].
Mogê poleciæ Ci moj± pani± doktor w Centrum Medycznym w Wawie (lokalizacje: Marriott i Domaniewska). Je¿eli jeste¶ zainteresowany, daj znaæ na komunikator.
Mogê poleciæ Ci moj± pani± doktor w Centrum Medycznym w Wawie (lokalizacje: Marriott i Domaniewska). Je¿eli jeste¶ zainteresowany, daj znaæ na komunikator.
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
dziekawe co mi sie dzis pyli?? a juz sie cieszylam ze przeszlo mi wszystko! oh a tu siorpie i siorpie...a wczoraj tak ladnie mi sie interwaly cwiczylo....
- Karola
- Zaprawiony W Bojach
A mój spokój się skończył.
Dziś biegłam do lasu i z powrotem. Trzy razy przechodziłam kryzys jakiego nie miałam od 2 lat przy bieganiu. Po południu padał deszcz i teraz jest super, a przed południem gdy biegłam było słonecznie i gorąco. Dosłownie zatykało mnie momentami jakby w powietrzu brakowało tlenu, nie można wtedy zrobić głębszego oddechu.
I jak w takich warunkach myśleć o lepszym czasie, o starcie?

Dziś biegłam do lasu i z powrotem. Trzy razy przechodziłam kryzys jakiego nie miałam od 2 lat przy bieganiu. Po południu padał deszcz i teraz jest super, a przed południem gdy biegłam było słonecznie i gorąco. Dosłownie zatykało mnie momentami jakby w powietrzu brakowało tlenu, nie można wtedy zrobić głębszego oddechu.
I jak w takich warunkach myśleć o lepszym czasie, o starcie?

-
- Zaprawiony W Bojach
Moje do¶wiadczenia z nieudanego startu w Parku Skaryszewskim 27 kwietnia ¶wiadcz± o tym, ¿e przy atakuj±cej astmie nie ma co mysleæ o dobrym bieganiu. Jedyne, na co staæ wtedy organizm, to naprawdê wolny trucht na krótkim dystansie. O ile w ogóle go staæ na jakikolwiek wysi³ek.
Dochodzi do tego zamulaj±ce dzia³anie lekarstw.
Dochodzi do tego zamulaj±ce dzia³anie lekarstw.
-
- Zaprawiony W Bojach
I naj¶wie¿szy komunikat z [url=http:www.apsik.pl/]serwisu Apsik[/url]:
Wzrasta stê¿enie py³ku traw. W nadchodz±cym tygodniu, w pogodne dni przewidywane jest ¶rednie stê¿enie py³ku traw. Sezon pylenia traw bêdzie trwa³ do po³owy lipca. Stê¿enie py³ku dêbu bêdzie ¶rednie. ¯ó³ty osad tworz±cy siê na brzegach ka³u¿ po krótkotrwa³ych opadach deszczu to sp³ukany z atmosfery py³ek sosny. Bia³y puch unosz±cy siê w powietrzu w pobli¿u topól i wywo³uj±cy niepokój w¶ród alergików to fragmenty gniazd nasiennych topoli. Nie maj± one w³a¶ciwo¶ci uczulaj±cych. Topole kwit³y w kwietniu, zanim pojawi³y siê li¶cie, wtedy te¿ w powietrzu unosi³y siê niewidzialne nieuzbrojonym w mikroskop okiem ziarna py³ku.
Stê¿enia py³ku:
Brzoza (Betula) - bardzo niskie (1)
D±b (Quercus) - ¶rednie (3)
Trawy (Poaceae) - ¶rednie (3)
Babka (Plantago) - niskie (2)
Pokrzywa (Urtica) - bardzo niskie (1)
Szczaw (Rumex) - niskie (2)
Alternaria - niskie (2)
Cladosporium - ¶rednie (3)
Wzrasta stê¿enie py³ku traw. W nadchodz±cym tygodniu, w pogodne dni przewidywane jest ¶rednie stê¿enie py³ku traw. Sezon pylenia traw bêdzie trwa³ do po³owy lipca. Stê¿enie py³ku dêbu bêdzie ¶rednie. ¯ó³ty osad tworz±cy siê na brzegach ka³u¿ po krótkotrwa³ych opadach deszczu to sp³ukany z atmosfery py³ek sosny. Bia³y puch unosz±cy siê w powietrzu w pobli¿u topól i wywo³uj±cy niepokój w¶ród alergików to fragmenty gniazd nasiennych topoli. Nie maj± one w³a¶ciwo¶ci uczulaj±cych. Topole kwit³y w kwietniu, zanim pojawi³y siê li¶cie, wtedy te¿ w powietrzu unosi³y siê niewidzialne nieuzbrojonym w mikroskop okiem ziarna py³ku.
Stê¿enia py³ku:
Brzoza (Betula) - bardzo niskie (1)
D±b (Quercus) - ¶rednie (3)
Pokrzywa (Urtica) - bardzo niskie (1)
Szczaw (Rumex) - niskie (2)
Alternaria - niskie (2)
-
- Zaprawiony W Bojach
Sytuacja alergologiczna - komunikat z serwisu Apsik:
W szczytowy okres pylenia wchodz± trawy. W najbli¿szych dniach koncentracja py³ku traw gwa³townie wzro¶nie i osi±gnie warto¶ci wysokie. Koñczy siê ju¿ pylenie drzew li¶ciastych. Stê¿enie py³ku dêbu nie przekroczy ju¿ warto¶ci niskich. W powietrzu w bardzo wysokim stê¿eniu unosiæ siê bêdzie py³ek sosny, nie ma on jednak w³a¶ciwo¶ci uczulaj±cych. Po krótkotrwa³ych opadach deszczu mo¿e on tworzyæ na brzegach ka³u¿ widoczny go³ym okiem ¿ó³ty osad.
Stê¿enia py³ku:
D±b (Quercus) - niskie (2)
¯yto (Secale cereale) - niskie (2)
Pokrzywa (Urtica) - niskie (2)
Szczaw (Rumex) - ¶rednie (3)
Alternaria - niskie (2)
W szczytowy okres pylenia wchodz± trawy. W najbli¿szych dniach koncentracja py³ku traw gwa³townie wzro¶nie i osi±gnie warto¶ci wysokie. Koñczy siê ju¿ pylenie drzew li¶ciastych. Stê¿enie py³ku dêbu nie przekroczy ju¿ warto¶ci niskich. W powietrzu w bardzo wysokim stê¿eniu unosiæ siê bêdzie py³ek sosny, nie ma on jednak w³a¶ciwo¶ci uczulaj±cych. Po krótkotrwa³ych opadach deszczu mo¿e on tworzyæ na brzegach ka³u¿ widoczny go³ym okiem ¿ó³ty osad.
Stê¿enia py³ku:
D±b (Quercus) - niskie (2)
¯yto (Secale cereale) - niskie (2)
Pokrzywa (Urtica) - niskie (2)
Szczaw (Rumex) - ¶rednie (3)
Alternaria - niskie (2)