Brzuch zrzucenie oponki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
ultima-thule
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A czy ktoś z Was ćwiczy brzuch na ławeczce skośnej.
Mam taką i widzę, że fantastycznie działa, ale niepokoi mnie jedno - że boli mnie dolny odcinek pleców gdy robię powyżej 20 - 30 powtórzeń.
Czy to znaczy, że grzbiet jest słaby i trzeba go poćwiczyc, czy źle ćwiczę?
Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
New Balance but biegowy
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nareszcie widze że ktos zaczyna cos robic nie odkrywajac ameryki i ma z tego radosc bo efekty przychodzą lawinowo.
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ultima-thule pisze:A czy ktoś z Was ćwiczy brzuch na ławeczce skośnej.
Mam taką i widzę, że fantastycznie działa, ale niepokoi mnie jedno - że boli mnie dolny odcinek pleców gdy robię powyżej 20 - 30 powtórzeń.
Czy to znaczy, że grzbiet jest słaby i trzeba go poćwiczyc, czy źle ćwiczę?
Ławeczka skośna wymusza bardzo głębokie odchylanie i jest bez sensu. Obciąża Ci kręgosłup, brzuch się męczy, inne mięśnie częściowo przejmują jego rolę etc.

Brzuszki polecam w systemie A6W albo bardziej w ABSII. Tam masz spięcia nie pełne brzuszki i różne ćwiczenia z określoną techniką.
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ona nic nie wymusza jak robisz pełny ruch to tak maszm, na łąweczce powinnno się robić 1/3 ruchu z obciążeniem z brodą przy klacie jak spięcia daje taka technika fajne efekty, tak proponuj mu a6w jak go ledziowy boli chcesz chłopaka wykonczyc ? radzę wzmocnic prostowniki grezbietu a potem sie brac za idiotyczne cwiczenia typu a6w
Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OlekB pisze:Ona nic nie wymusza jak robisz pełny ruch to tak maszm, na łąweczce powinnno się robić 1/3 ruchu z obciążeniem z brodą przy klacie jak spięcia daje taka technika fajne efekty, tak proponuj mu a6w jak go ledziowy boli chcesz chłopaka wykonczyc ? radzę wzmocnic prostowniki grezbietu a potem sie brac za idiotyczne cwiczenia typu a6w
Daruj sobie ;) Chłopak trzaska brzuszki na skośnej i chcesz mi powiedzieć, że nie robi pełnych zgięć tak? Wiem, że A6W źle wykonany też obciąża kręgosłup przy złej technie a o tą łatwo. Za to ABSII skupia się właśnie na nieobciążaniu kręgosłupa i na technice wykonywania ćwiczeń. Poza tym są to zróżnicowane ćwiczenia a nie zwykłe trzaskanie powtózeń na skośnej. Spięcia może równie dobrze robić na płaskim w treningu ABSII. Do tego jest mnóstwo innych ćwiczeń w tym systemie. Sama skośna jest bezsensem. Jak już rozwijać mięśnie brzucha to w pełni a nie tylko proste na ławce skośnej.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

na oponkę to najlepsza jest zdrowa dieta :-) z ćwiczeń to A6W jest rewelacyjna :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

watchu pisze:
OlekB pisze:Ona nic nie wymusza jak robisz pełny ruch to tak maszm, na łąweczce powinnno się robić 1/3 ruchu z obciążeniem z brodą przy klacie jak spięcia daje taka technika fajne efekty, tak proponuj mu a6w jak go ledziowy boli chcesz chłopaka wykonczyc ? radzę wzmocnic prostowniki grezbietu a potem sie brac za idiotyczne cwiczenia typu a6w
Daruj sobie ;) Chłopak trzaska brzuszki na skośnej i chcesz mi powiedzieć, że nie robi pełnych zgięć tak? Wiem, że A6W źle wykonany też obciąża kręgosłup przy złej technie a o tą łatwo. Za to ABSII skupia się właśnie na nieobciążaniu kręgosłupa i na technice wykonywania ćwiczeń. Poza tym są to zróżnicowane ćwiczenia a nie zwykłe trzaskanie powtózeń na skośnej. Spięcia może równie dobrze robić na płaskim w treningu ABSII. Do tego jest mnóstwo innych ćwiczeń w tym systemie. Sama skośna jest bezsensem. Jak już rozwijać mięśnie brzucha to w pełni a nie tylko proste na ławce skośnej.
Właśnie robi a nie powinien dla niego będzie lepiej robić 1/3 ruchu z obciążeniem, wzmocni znacznie sobie brzuch, a na lędźwiowy, czyli aktony prostowników grzbietu najlepszy jest martwy ciąg z małym obciążeniem paradoksalnie wzmocniony brzuch pomoże w tym ćwiczeniu, radzę nie ładować więcej jak 40kg razem ze sztangą i robić ładne techniczne ruchy do 2-3x12 max, apropo a6w na lędźwiowy jest tortura i nie polecam go ludziom których boli lędźwiowy, sorry ale taka jest brutalna prawda. Aby rozwinąć brzuch wystarczą 4-5 ćwiczeń, spięcia, wyciąg skosy, ławka, spięcia odwrotne i wznosy nóg w górę pionowo z rękami na ziemi, inne ćwiczenia są zbędne.
S-s pisze: Poznaj wreszcie prawdę o tym, jak mieć piękne mięsnie brzucha.

Drogi czytelniku, słyszałeś to już pewnie nie raz, jednakże dopóki nie wbijesz sobie tego do głowy i nie weżmiesz do serca, nic nie przyjdzie z Twoich wysiłków - żadna, nawet gigantyczna ilość ćwiczeń, nawet na magicznych maszynach z TV-Marketu nie odsłoni Twoich mięsni brzucha. Jedyną drogą aby je pokazać światu jest zrzucenie warstwy tłuszczu która je pokrywa.

Jedyną z kolei droga aby tego tłuszczu się pozbyć jest dieta oparta na niewielkim deficycie kalorycznym z dodatkiem ćwiczeń siłowych i aerobowych.

Wszystkie te dziwne ćwiczenia w postaci wznosów nóg, róznych skrętów i spięć dadzą Ci niewiele, gdyż jak mówi powiedzenie tak stare jak fitness - "Brzuch ćwiczy sie w kuchni a nie na siłowni".

Największym problemem jest to że intelektualnie ta teza dla wielu osób jest słuszna, niemniej psychologicznie ciężka do przyjęcia. Widać to po tych wszystkich którzy wykonują nieskończone ilości ćwiczeń mięsni brzucha. Myślą oni że im więcej ich zrobią, tym lepiej ich mięśnie brzucha będą widoczne. Wykonują po 4-5 ćwiczeń, izolują górne i dolne, prawe i lewe, zewnętrzne i wewnętrzne, a mimo to tłuszcz w pasie czy talii nie zamierza znikać.

Spójrzmy prawdzie w oczy - samymi ćwiczeniami brzucha nie da się odchudzić. Ludzki organizm nie działa w ten sposób. Jedynym sposobem na obniżenie otłuszczenia brzucha jest obniżenie ilości tkanki tłuszczowej w całym ciele. Gdy tracisz tłuszcz, znika on proporcjonalnie z całego ciała, nie zaś wyłącznie z ćwiczonych partii.

Wielu ćwczących miałoby zdecydowanie lepsze efekty gdyby połowę wysiłków wkładanych w trening włożyli w troskę o dietę. Wypracowanie pięknych i widocznych mięsni brzucha jest dosyć proste i można je zawrzeć w trzech krótkich punktach:

1. Przejdź na dietę o ujemnym bilansie kalorycznym.

Tak długo jak długo masz wysoki procent tkanki tłuszczowej, mięsnie brzucha, choćby najwspanialsze, nie będą widoczne. Praktycznie u wszystkich mężczyzn będą one dobrze widoczne przy procencie tłuszczu poniżej 8%, a u kobiet poniżej 14%. Aby to osiągnąć dieta powinna być bogata w białko, zawierać umiarkowaną ilość węglowodanów złożonych oraz zdrowych tłuszczy i zawierać nieco mniej kalorii niż zużywasz. Całkowicie musisz zrezygnować z cukrów i tłuszczy typu trans, oraz nadmiaru tłuszczy nasyconych. Dzięki niewielkiemu deficytowi kalorycznemu organizm sięgnie do zapasów tłuszczu.. Kalorie musisz jednak obcinać ostroznie, bo jeśli obetniesz zbyt wiele, organizm zamiast tłuszcz zużywać, zacznie go magazynować (spodziewając się głodu). Prowadziłoby to również do utraty mięsni i spowolnienia metabolizmu, a tego bezwzględnie należy unikać.

2. Zwiększ aktywność fizyczną

Aby jeszcze bardziej skłonić organizm do utraty tłuszczu i powiększyć deficyt kaloryczny, zwiększ swoją aktywność fizyczną. Mieszanka treningu siłowego, aerobowego i interwałowego jest najlepszym wyborem. Średnio przyjmuje się że aby widzieć efekty należy ćwiczyć około pięc godzin tygodniowo, w większości (w ponad 60%) intensywnie. Oznacza to że nie może to być sześć godzin powolnego treningu aerobowego na rowerku czy steperze. O ile do 40% Twojego treningu może polegać na 2-3 30-40 minutowych sesjach takich ćwiczeń, o tyle reszta powinna być bardziej intensywna. Przyspieszy to Twój metabolizm, ochroni mięsnie i pomoże spalić tłuszcz.

3. Ćwicz brzuch tak jak wszystkie inne mięśnie

Trenuj mięsnie brzucha raz - dwa razy w tygodniu, więcej sesji jest zbędnych. W większości przypadków wystarcza wykonywać dwa wybrane ćwiczenia - na przykład spięcia i spięcia odwrócone, ale wybór ćwiczeń jest duży, nie musisz się ograniczać akurat do tych wymienionych.

W ćwiczeniach mięsni brzucha kluczowe jest napięcie mięsniowe. Mięsnie proste brzucha działają podobnie do harmonii - gdy wykonujesz spięcia powinieneś skupić się na zbliżaniu mostka do miednicy (poprzez ściąganie mięśni brzucha (przypomina to nieco ściskanie miecha harmonii) a nie na unoszeniu głowy i pleców do góry. To zmaksymalizuje napięcie mięśniowe. Staraj się napinac mięsnie brzucha najmocniej jak możesz. Jeśli wykonasz ćwiczenie poprawnie, 20-25 powtórzeń będzie wszystkim na co Cię stać. Pokazuje to dobitnie jak nieefektywne są setki "brzuszków" wykonywanych bez troski o utrzymanie napięcia mięśniowego a jedynie w trosce o dużą liczbę powtórzeń. Liczba powtórzeń jest drugorzędna, liczy się praca jaką mięsnie wykonują, i to w jednostce czasu.

Jeżeli nalezysz do zaawansowanych i potrafisz wykonać więcej niż 20-25 poprawnych technicznie spięć, zacznij dodawać obciążenie. Da to dużo lepszy efekt niż setki powtórzeń wykonanych byle jak.

Dieta, aktywność fizyczna i poprawne ćwiczenia - jeśli połączysz poprawnie te trzy elementy, będziesz na najlepszej drodze do uzyskania pięknych mięsni brzucha.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
haile gebrselassie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:na oponkę to najlepsza jest zdrowa dieta :-) z ćwiczeń to A6W jest rewelacyjna :-)
i aeroby, bo bez nich i diety nawet a6w będzie nic nie warta :oczko: a6w jest dla wytrwałych, bo w późniejszych tygodniach jest czasochłonna i trzeba się jednak namęczyć, wielu się poddaje albo robi na odwal i napina się , że doszli do samego końca :hej:
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Obrazek
rozumie kto innny ale ty o.O
Leczycka83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Run jak wpiszesz sobie w google właściwości czerwonej herbaty to dowiesz się wielu ciekawych rzeczy np. że w amerykanie mówią o niej zabójca tłuszczu. Czy to prawda nie wiem bo nigdy nie piłem jej samej i nie mogę powiedzieć czy działa czy nie ale stosuję ją przez okres odchudzania i w połączeniu z racjonalnym żywieniem i ćwiczeniami efekty uzyskuję bardzo dobre. Co do zielonej herbaty na pewno oczyszcza organizm!
Leczycka83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Panowie jest wiele opinii na temat mięśni brzucha jedni mówią, że można je katować codziennie inni że jak każdy mięsień potrzebuje czasu do regeneracji. Prawda leży gdzieś po środku!!! :niewiem: Ja ćwiczę a6w i jest to mój 17 dzień nie odczuwam bólu kręgosłupa choć muszę przyznać , że czasami bym to rzucił w h........ Co do ławeczki skośnej, a6w i ABS wszystkie te ćwiczenia są na tę samą partię mięśni a jednak bardzo się od siebie różnią. Moje zdanie w tej kwesti jest takie: wszystko zależy od poziomu wytrenowania. Jeśli nie jesteśmy wstanie zrobić 10 zwykłych brzuszków to nie zrobimy poprawnie żadnego z ćwiczeń opisanych powyżej :echech: W desperacji będziemy zaciskać zęby i się męczyć nie robiąc ćwiczenia płynnie tylko szarpiąc a tym samym palić mięśnie odciążać nadmiernie kręgosłup i po kilku powtórzeniach kontuzja murowana i miesiąc przerwy. Czy warto na pewno nie ja do a6w zrobiłem tygodniowe przygotowanie w postaci mniejszej ilości powtórzeń a kiedy uznałem że jestem gotowy przystąpiłem do cyklu. Jeśli ktoś mówi że odczuwa ból kręgosłupa podczas treningu to znaczy, że udział w ćwiczeniu biorą udział inne mięśnie niż pożądane. Recepta tylko jedna obniżyć poprzeczkę wzmocnić mięśnie i dopiero po pewnym czasie przejść do właściwego ćwiczenia.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OlekB pisze:
wojtek pisze:Obrazek
rozumie kto innny ale ty o.O
Akurat dostalem do testow powazny EMS i choc nie ma tam funkcji "sculpting" , broszura nadmienia wyraznie o mozliwosci wyrzezbienia brzuszka .

Przerzucilem sporo stron na internecie , powrocilem do starego tematu na naszym forum o Abgymnic i wychodzi na to , ze jednak da sie .

Ogolnie rzecz biorac , musi to byc EMS z gornej polki , akurat taki jakiego teraz uzywam ( Compex) .
Articles in English:

Looking back:

OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ciekawe to to ale bardziej bym się spodziewał stymulacji niż powiększania się włukiem mieśniowych.

pozdro
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem , podchodze z otwarta glowa i czekam na wyniki .
Articles in English:

Looking back:

ODPOWIEDZ