szataanek pisze:mały apel do wszystkich.. nie lekceważcie żadnych bólów kregosłupa.. .
Podpisuje się oczywiście!
Z ciekawości napiszę jednak, że u mnie pierwszym lekarzem który skierował mnie na MRI był internista, i wcale nie bolały plecy. Zaczęło się od długotrwałych dolegliwości jelitowych, bólu w podbrzuszku, ataków kolki - tak jakby od "wyrostka", bólu w pachwinie podczas jazdy autem itp. Dostałem nawet wcześniej skierowanie do szpitala z rozpoznaniem zapalenia jelit. Porobiłem wszystkie badania (usg, gastro, kolano.., choroby zakaźne itd..) i nic, wszystko jak należy. Okazały się plecy, i odkąd je ćwiczę i odzyskałem full sprawność, wszystko ustąpiło.
U mnie ból idzie z obu stron uda, od pachwiny po dwójkę - ten mniejszy.. ale ten gorszy idzie "górą" po czwórce i jej zewn. stroną, aż do kolana. Boli tak jakby kość w środku bolała, a mięsień drętwiał. Dodatkowo drętwieje od razu pięta i łydka pod kolano.. Takie są początki pogorszenia i pierwsze objawy.
Dobrze że zrobiłeś badania, udaj się z nimi do dobrego lekarza - najlepiej czynnie operującego neurochirurga, ona powie Ci jak sprawa wygląda pod kątem operacji. Jesteś młody, jeśli ból nie ustepuje i jest przewlekły to być może jest to przesłankiem do zabiegu... To najlepiej powie Ci właśnie taki lekarz, który na co dzień robi takie rzeczy,zna metody (też jest ich kilka), potrafi dobrać odpowiednią i ocenić - co najważniejsze, na ile taka operacja w Twoim przypadku jest niezbędna. Ja swoim zdjęciem MRI straszę wszystkich rehabilitantów - nie przejmuj sie
P.S
Jak oglądasz MRI na płytce, to rzut "z boku" jest ok, ale najwięcej zobaczysz na przkrojach. Na rzucie z boku widać że dysk wyszedł ze swojego miejsca.. ale dopiero na przkeroju "z góry" widać jak kompensuje zakończenia nerwowe, jak uciska na kanał itd.. Tam widać najwięcej. U mnie na jednym poziomie polowa dysku jest czarna (odwodniona) i wylazła poza obrys kręgów bardzo mocno - potężna przepuklina (wypuklina), ale akurat na tym poziomie tak się ułożyła że nie uciska na nic co bardzo ładnie widać na przekroju. NA innym poziomie patrząc z boku wydaje się że jest lepiej bo mniej wyszło.. a analizując przekrój, widać że uciska ostro na "korzonki", aż czarne miejsca są dookoła. Dobry lekarz pokaże Ci wszystko palcem po ekranie i wytłumaczy. W Warszawie poleciłbym CI świetnego, operującego neurochirurga - specjalistę ortopedę od kręgosłupów.