Dlatego taki weganin mimo że je gram czy dwa witaminy C powinien ją dodatkowo suplementować. A taki Eskimos który je witaminy C śladowe ilości raz na kilkanaście dni nie musi.
A ja naiwny myślałem że dobra dieta to taka przy której nic nie trzeba suplementowaćKlosiu powiedz mi czy piłeś codziennie soki będąc weganem, czy suplementowałeś codziennie odpowiednio witaminę b12 i witaminę C?

Soki faktycznie to świetny sposób na zwiększenie indeksu glikemicznego owoców, choć nie wiem czy to takie dobre dla człowieka.
Większość entuzjastycznych wegetarian to ludzie z krótkim stażem, przechodzący na wege z bardzo złej diety. Nie dziwne że czują się lepiej, bo dieta wege jest faktycznie o wiele lepsza od typowej przetworzonej diety zachodniej.
Ale nie jest lepsza od diety w typie paleo, z owoców, warzyw i nieprzetworzonego mięsa. Choćby dlatego że przy takiej diecie nic nie trzeba dodatkowo suplementować

To że na dużych wysokościach dieta wege lepiej się sprawdza od wysokotłuszczowej to logiczne. Tłuszcze wymagają więcej tlenu do wytworzenia jednostki energii. Na dużej wysokości zużycie węglowodanów będzie więc większe na każdym poziomie wysiłku i dodatkowo obniżone będą wszystkie progi wydolnościowe.
Ale 4000m npm to nie jest naturalne dla człowieka środowistko. 99.9 % ludzi żyje niżej. Jeszcze 200-300 lat temu nawet nasze góry powyżej 1000m npm były prawie bezludne.