Komentarz do artykułu Kontuzje kolana - Miniporadnik. Skrót

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co do bioder, to zgadzam się. Według mnie duża, może nawet jakaś większościowa część kontuzji biegowych zaczyna sie od bioder. Ma na to wpływ np. to, że te okolice najrzadziej rozciągamy, zresztą to nie są jakieś intuicyjne ćwiczenia i trzeba o nich poczytać. Sam nawet jako wyczynowiec uważałem, że wiele z ćwiczeń, bez których dziś sobie nie wyobrażam treningu, jest niepotrzebna. Co więcej - moje kontuzje prawie wszystkie, jak się okazało, zaczynały się od bioder i odkąd rozciągam te okolice, biegam praktycznie bez przerw.

Do tego coraz bardziej jestem świadomy, jak ważne są różne ćwiczenia wzmacniające wszystkie mięśnie w okolicach miednicy oraz ogólnie stabilizujące postawę, tzw. core stability. U nas się w ogóle tego nie robi, a jak przeglądam filmiki znanych sportowców ze świata, to oni to robią non stop. Dla mnie to szok - po ośmiu latach wyczynu, gdzie widziałem na treningach wszystkich najlepszych naszych zawodników i trenerów, dopiero teraz odkrywam całą gamę ćwiczeń, o których istnieniu nie wiedziałem!

Jeszcze wrócę do tego ściągacza - ja go nie używam do tego, aby nie czuć bólu, a po prostu odnoszę wrażenie, że po bieganiu w ściągaczu jest mi później lepiej niż bez niego. Wydaje mi się, że on w pewnym sensie trzyma kolano i zabezpiecza przed różnymi drobnymi ruchami, które na bardzo nierównej powierzchni, gdzie biegam, zdarzają się non stop. Zaś te drobne ruchy uważam za główną przyczynę tego, że ból jeszcze nie minął.
PKO
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Nagor pisze: Do tego coraz bardziej jestem świadomy, jak ważne są różne ćwiczenia wzmacniające wszystkie mięśnie w okolicach miednicy oraz ogólnie stabilizujące postawę, tzw. core stability. U nas się w ogóle tego nie robi, a jak przeglądam filmiki znanych sportowców ze świata, to oni to robią non stop. Dla mnie to szok - po ośmiu latach wyczynu, gdzie widziałem na treningach wszystkich najlepszych naszych zawodników i trenerów, dopiero teraz odkrywam całą gamę ćwiczeń, o których istnieniu nie wiedziałem!
Marcin, czy miałbyś czas i chęć napisania coś więcej o ćwiczeniach wzmacniających okolice miednicy, ewentualnie jakieś namiary...
Boli mnie mniej więcej w miejscu gdzie kość udowa usadowiona jest w miednicy (nie wiem czy fachowo to określiłem). Przyczyna, najprawdopodobniej skrzywienie miednicy o ok 1,5 cm. Zamierzam wybrać się z tym do kręgarza, z którym już rozmawiałem i powiedział mi, że odpowiednia terapia oraz własne ćwiczenia są wstanie doprowadzić to do normalności. Zanim jednak się do niego wybiorę to juz sam chciałbym jakieś ćwiczenia robić, ale typowo ukierunkowane na tą dolegliwość. czy ktoś mógłby coś więcej napisać, bede bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

HEJ, jako nielekarz nie wiem, które ćwiczenia będą dla Ciebie najlepsze, ale po pierwsze, polecam ćwiczenia Marszałka, po drugie, obejrzyj moje ulubione ostatnio video z workuotem Shalane Flanagan:

http://www.flotrack.org/videos/speaker/ ... e-flanagan

Jak obejrzysz to do końca, to zobaczysz, jaka ta dziewczyna jest niesamowicie, zwierzęco silna, mimo drobnej budowy. Jest tam kilka ćwiczeń typowo na okolice biodrowo-miednicowe - te na łokciach na ziemi, na płotkach. Generalnie wszystko, co ona robi, nadaje się do powtorzenia, nie ma tam jakichs karkołomnych ćwiczeń.
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki bardzo za linka :)
Ćwiczenia Marszałka staram się robić regularnie, do tego brzuszki oraz niektóre elementy A6W. Może Doktorek cosik od siebie napisze, albo może ukierunkuje, bo zastanawiam się czy przed pójściem do kręgarza nie odwiedzić ortopedy :niewiem:
Tak jeszcze doprecyzowując to chyba jest to ból kości udowej. Normalnie tego nie czuję tylko w momencie gdy np. próbuję ta nogę "wykręcić " w stronę zewnętrzną, no i podczas biegania, chociaż tez nie zawsze. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

W ból kości nie wierzę, bo nie wiem, co byś musiał mieć, żeby ona bolała. To raczej jakieś lokalne napięcia - miałem zresztą podobnie, jak mnie zaczęło boleć biodro, to myślałem, że się doigrałem i przed 30-tka będę musiał wymieniać staw biodrowy ; ) Ale okazało się, żę to jakieś napięcia prawdopodobnie z okolic dwugłowca, bo rozciągałem mocno i zaczęło powoli mijać. Teraz, kiedy dużo biegam, też mi się odzywają biodra, ale rozciągam wszystko co sie da, czasami 2-3 razy dziennie i jest w miarę ok.
Doktorek
Ekspert/Diagnostyka urazów
Ekspert/Diagnostyka urazów
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bleez pisze: Może Doktorek cosik od siebie napisze, albo może ukierunkuje, bo zastanawiam się czy przed pójściem do kręgarza nie odwiedzić ortopedy
Doktorek ortopeda sportowy by sie przydal bo przy zaburzeniach wypozycjonowania miednicy sprawa jest z reguly wielowatkowa i wymaga perspektywy. Objawy bólowe przy rotacji mogą wynikać nawet z uszkodzeń chrząstek w biodrze, głownie mam na myśli obrąbek panewki. To taka uszczelka przedłużająca a raczej pogłębiająca panewkę. Cos jak łąkotka w kolanie.

Przyczyny bólów to z reguły kombinacja problemów (większych lub mniejszych) strukturalnych (różne niedoskonałości budowy, kątów, rotacji) i czynnościowych (mięśnie, więzadła, naprężenia w ogóle).
Wiec jak się zajmiesz tylko skutkami to jeżeli pomoże to może nie być to trwały efekt. Wiec najlepiej przede wszystkim doktor i dobry rehabilitant. obie rzeczy na poziomie w ortorehu, jeżeli jesteś z warszawy/okolic.
Kręgarz ewentualnie tez, jeżeli masz o nim dokładne dane. Kręgarz manipuluje czy raczej odmanipulowuje skutki.
Doktor Z
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Doktorek dzięki bardzo za odpowiedź. Tak też myślałem, że jednak do ortopedy będę się musiał udać, przynajmniej stwierdzić dokładnie co jest, bo na chwilę obecną nawet zdjęcia rtg nie miałem robionego. Z Wawy nie jestem ale jeśli chodzi o kręgarza to mam poleconego fachowca z dziedziny masażu i terapii manualnej.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy ja mogę prosić o namiary na te ćwiczenia marszałka bo coś nie mogę tego znaleźć :(
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lol, no to te ćwiczenia wykonuję :) tylko nie sprawdziłem podpisu autora drobnym druczkiem :) W każdym razie dzięki za link :)
krzemyk1981
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
trochę odgrzebię ale poszukuję kogoś dobrego od kolan we Wrocławiu.

Pozdrawiam
asiek_23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Poszukuję specjalisty od kolan w Gorzowie, kogo możecie mi polecić.
wioletta965
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Polecam dr Kapicę. Przyjmuje w Wawrowie.
oorzeeech
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

lauri
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam,

również nieco odgrzeję temat pytaniem o dobrego ortopedę (od kolan ;)) - w Szczecinie
(forum przeszukałam i nic nie znalazłam :-(, trafił się tylko jakiś link do starych wątków, które zaginęły)

pozdr.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ