apaczo pisze: Dopiero co zakończyłem prace nad tematem
Kofeina-dobry stymulant a już trzeba tworzyć coś nowego.
Lubię to!

Ciekawa przeglądówka o kofeinie. Dzięki za linka.
Znalazłem ciekawe prace z 2013 roku gdzie badano wpływ kawy na wyniki koszykarzy, i przy podawanej im dawce nie zaobserwowano poprawy (co jest w pewnym sensie spójne z tym co pisałeś o dopasowaniu dawki do konkretnego przypadku - tutaj oni dostawali tyle samo czyli 3mg na kg masy ciała - Journal of Strength & Conditioning Research
2013 - 27 - 2 - p 382, doi: 10.1519/JSC.0b013e31825922aa
The Effect of Caffeine on Maximal Oxygen Uptake and Vertical Jump Performance in Male Basketball Players.
Tu na odmianę - Effects of chronic caffeine intake and low-intensity exercise on skeletal muscle of Wistar rats, 2011, Experimental Physiology 96 (11) , pp. 1228-1238 okazało się, że kawa lub kawa i ćwiczenia fizyczne zmniejszają uszkodzenia mięśni oraz działają przeciw zapalenie w mięśniach szkieletowych.
Spożycie kawy też wpływa pozytywnie z punktu widzenia sportu na gosopodarkę sodowo-potasową (Caffeine intake improves intense intermittent exercise performance and reduces muscle interstitial potassium accumulation, 2011, Journal of Applied Physiology 111 (5) , pp. 1372-1379). W tej publikacji (we wstępie) przytaczają zarówno badania gdzie kawa pomagała, jak i takie analizy (różne wysilkowe dyscypliny sportowe) gdzie kawa nie pomagała. Wygląda na to, że temat rzeka, ale bardzo interesujący.
Kofeina również odblokowuje nagromadzone zapasy wapnia i wprowadza je do komórek mięśniowych zaangażowanych w wysiłek poprawiając ich kurczliwość, bez względu na to czy to aktywność tlenowa czy beztlenowa.
Na to też pewnie warto zwrócić uwagę (odpowiednia dieta). Szukałem badań na ten temat, w sensie jaki jest długofalowy wpływ kawy na zasoby wapnia w organizmie podczas uprawiania sportów wysiłkowych, ale jak na razie z braku czasu nic nie znalazłem ciekawego.