Komentarz do artykułu Odżywianie w trakcie zawodów ultra - własny Ultra mus
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
- Życiówka w maratonie: brak
FODMAPS to tez fruktoza, laktoza i GOS. Nie mniej jednak najwięcej z tej grupy za uszami mają fruktany i GOS.
Laktozy i fruktozy w bułce nie ma. Biały chleb pszeniczny zawiera tylko 0,6 g/100 g fruktanów podczas gdy żytni aż 2 g.
Dlatego czesto ludzie jedząc chleb żytni mają więcej objawów IBS ale kojarzą te objawy z pszenicą.
https://www.monashfodmap.com/blog/grain ... dmap-diet/ - tutaj Monash univesity o tym pisze dokładnie.
Laktozy i fruktozy w bułce nie ma. Biały chleb pszeniczny zawiera tylko 0,6 g/100 g fruktanów podczas gdy żytni aż 2 g.
Dlatego czesto ludzie jedząc chleb żytni mają więcej objawów IBS ale kojarzą te objawy z pszenicą.
https://www.monashfodmap.com/blog/grain ... dmap-diet/ - tutaj Monash univesity o tym pisze dokładnie.
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
Przez żołądek do sercaLisciasty pisze:[
Kurde, ukręci taki cwaniak żela i już kobitki do niego lgną, niektórzy to mają łatwo
]
Po prostu prawda!
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Te biegunki to tez sprawa mocno osobnicza. Ja uzywam sporo oleju kokosowego (a zatem i MCT) oraz wcinam duzo blonnika.Arek Bielsko pisze:Bogil pisze:Żele rozumiem i tutaj tez składowo spoko to wychodzi ale ten mus ma pare ryzykownych składników np. mct które moga wywoływac biegunki i troche błonnika oraz fodmapsów.
mct wywołuje biegunki, ale jak nie jesteś przyzwyczajony i jak przedawkujesz, w tekście o tym pisałem, jesli uzywasz regularnie, stosując od małych dawek, to jest spoko,
błonnik tez nie przeszkadza w niewielkich ilościach, szczególnie jeśli wcześniej jadasz składniki musu,
Co wiecej, nie odmawiam sobie blonnika rowniez przed zawodami i nie zdarzylo mi sie jeszcze zawitac do WC na trasie.
Niech kazdy najlepiej wyprobuje na sobie
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Olej kokosowy jest dość bogatym źródłem MCT (Kwasy tł. nasycone od C6 do C10, C12 nie jest MCT) ale na 100 g masz ich tam tylko około 16 g gdzie dawka która w badaniach wywoływała biegunki u nieaktywnych osób to bylo 25 g. U bardziej aktywnych ten efekt może nastapić wcześniej. Przy spozyciu oleju kokosowego bardzo wątpliwe bo po prostu MCTków jest tam za mało. Oczywiscie jelita sie do wszystkiego przyzwyczają i można ale trzeba uważać.Sikor pisze:Te biegunki to tez sprawa mocno osobnicza. Ja uzywam sporo oleju kokosowego (a zatem i MCT) oraz wcinam duzo blonnika.Arek Bielsko pisze:Bogil pisze:Żele rozumiem i tutaj tez składowo spoko to wychodzi ale ten mus ma pare ryzykownych składników np. mct które moga wywoływac biegunki i troche błonnika oraz fodmapsów.
mct wywołuje biegunki, ale jak nie jesteś przyzwyczajony i jak przedawkujesz, w tekście o tym pisałem, jesli uzywasz regularnie, stosując od małych dawek, to jest spoko,
błonnik tez nie przeszkadza w niewielkich ilościach, szczególnie jeśli wcześniej jadasz składniki musu,
Co wiecej, nie odmawiam sobie blonnika rowniez przed zawodami i nie zdarzylo mi sie jeszcze zawitac do WC na trasie.
Niech kazdy najlepiej wyprobuje na sobie
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
jak zawsze wszystko należy rozsądnie i ostrożnie wdrażać, zaczynając od małych dawek,
bo jak nie ,to po wit.C lub magnezie sie można nieżle posrać
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
No wlasnie. Trzeba miec po prostu troche zdrowego rozsadkuArek Bielsko pisze:jak zawsze wszystko należy rozsądnie i ostrożnie wdrażać, zaczynając od małych dawek,
I troche wysilku zainwestowac w poznanie samego siebie.
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
Dlaczego sól kamienna a nie morska? Chyba skład chemiczny jest taki sam? NaCl?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Chyba chodzi o to, że sól kamienna ma więcej minerałów od soli morskiej.
Edit:
Z sieci:
Edit:
Z sieci:
Polskim, lokalnym i naturalnym bogactwem jest kamienna sól kłodawska naturalna. Nie jest wybielana ani suszona przy użyciu chemikaliów, w przeciwieństwie do innych gatunków soli jest nieprzetworzona, nieoczyszczona i również bogata w minerały. Sól kamienna z Kłodawy zawiera również, poza zawartością sodu, substancje mineralne w śladowych ilościach, takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod .Biopierwiastki wchodzące w skład soli kłodawskiej tworzą kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm. Z uwagi na brak zawartości jodu, sól kamienna niejodowana nie jest zalecana do bezpośredniego spożycia.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.