Komentarz do artykułu Odżywianie w trakcie zawodów ultra - własny Ultra mus

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

FODMAPS to tez fruktoza, laktoza i GOS. Nie mniej jednak najwięcej z tej grupy za uszami mają fruktany i GOS.
Laktozy i fruktozy w bułce nie ma. Biały chleb pszeniczny zawiera tylko 0,6 g/100 g fruktanów podczas gdy żytni aż 2 g.
Dlatego czesto ludzie jedząc chleb żytni mają więcej objawów IBS ale kojarzą te objawy z pszenicą.
https://www.monashfodmap.com/blog/grain ... dmap-diet/ - tutaj Monash univesity o tym pisze dokładnie.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Lisciasty pisze:[
Kurde, ukręci taki cwaniak żela i już kobitki do niego lgną, niektórzy to mają łatwo :chlip:
]
Przez żołądek do serca
Po prostu prawda!
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze:
Bogil pisze:Żele rozumiem i tutaj tez składowo spoko to wychodzi ale ten mus ma pare ryzykownych składników np. mct które moga wywoływac biegunki i troche błonnika oraz fodmapsów.

mct wywołuje biegunki, ale jak nie jesteś przyzwyczajony i jak przedawkujesz, w tekście o tym pisałem, jesli uzywasz regularnie, stosując od małych dawek, to jest spoko,
błonnik tez nie przeszkadza w niewielkich ilościach, szczególnie jeśli wcześniej jadasz składniki musu,
Te biegunki to tez sprawa mocno osobnicza. Ja uzywam sporo oleju kokosowego (a zatem i MCT) oraz wcinam duzo blonnika.
Co wiecej, nie odmawiam sobie blonnika rowniez przed zawodami i nie zdarzylo mi sie jeszcze zawitac do WC na trasie.
Niech kazdy najlepiej wyprobuje na sobie :taktak:
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:
Arek Bielsko pisze:
Bogil pisze:Żele rozumiem i tutaj tez składowo spoko to wychodzi ale ten mus ma pare ryzykownych składników np. mct które moga wywoływac biegunki i troche błonnika oraz fodmapsów.

mct wywołuje biegunki, ale jak nie jesteś przyzwyczajony i jak przedawkujesz, w tekście o tym pisałem, jesli uzywasz regularnie, stosując od małych dawek, to jest spoko,
błonnik tez nie przeszkadza w niewielkich ilościach, szczególnie jeśli wcześniej jadasz składniki musu,
Te biegunki to tez sprawa mocno osobnicza. Ja uzywam sporo oleju kokosowego (a zatem i MCT) oraz wcinam duzo blonnika.
Co wiecej, nie odmawiam sobie blonnika rowniez przed zawodami i nie zdarzylo mi sie jeszcze zawitac do WC na trasie.
Niech kazdy najlepiej wyprobuje na sobie :taktak:
Olej kokosowy jest dość bogatym źródłem MCT (Kwasy tł. nasycone od C6 do C10, C12 nie jest MCT) ale na 100 g masz ich tam tylko około 16 g gdzie dawka która w badaniach wywoływała biegunki u nieaktywnych osób to bylo 25 g. U bardziej aktywnych ten efekt może nastapić wcześniej. Przy spozyciu oleju kokosowego bardzo wątpliwe bo po prostu MCTków jest tam za mało. Oczywiscie jelita sie do wszystkiego przyzwyczają i można ale trzeba uważać.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jak zawsze wszystko należy rozsądnie i ostrożnie wdrażać, zaczynając od małych dawek,
bo jak nie ,to po wit.C lub magnezie sie można nieżle posrać :)
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze:jak zawsze wszystko należy rozsądnie i ostrożnie wdrażać, zaczynając od małych dawek,
bo jak nie ,to po wit.C lub magnezie sie można nieżle posrać :)
No wlasnie. Trzeba miec po prostu troche zdrowego rozsadku :taktak:
I troche wysilku zainwestowac w poznanie samego siebie.
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Dlaczego sól kamienna a nie morska? Chyba skład chemiczny jest taki sam? NaCl?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba chodzi o to, że sól kamienna ma więcej minerałów od soli morskiej.

Edit:
Z sieci:
Polskim, lokalnym i naturalnym bogactwem jest kamienna sól kłodawska naturalna. Nie jest wybielana ani suszona przy użyciu chemikaliów, w przeciwieństwie do innych gatunków soli jest nieprzetworzona, nieoczyszczona i również bogata w minerały. Sól kamienna z Kłodawy zawiera również, poza zawartością sodu, substancje mineralne w śladowych ilościach, takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod .Biopierwiastki wchodzące w skład soli kłodawskiej tworzą kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm. Z uwagi na brak zawartości jodu, sól kamienna niejodowana nie jest zalecana do bezpośredniego spożycia.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ODPOWIEDZ