Komentarz do artykułu 40 rzeczy, które powinniście wiedzieć o jedzeniu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:No taniej. A gdzie to tak?

Wyslalem prywatna wiadomosc z namiarami:)
PKO
amsfalt
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

domixon pisze:Amsfalt - chyba to własnie tu widzę przykład postawy "Moja prawda jest najlepsza".

Nie widzę celu dalszej dyskusji skoro dotarłeś do podsumowania metaanalizy Cochrane'a i nadal uważasz, ze masz rację.

Napisałeś:
Większość z przeprowadzonych badań wykazała, ze krótkotrwałe przyjmowanie 0,5 g- 1 g witaminy C dziennie może skrócić i złagodzić przebieg przeziębienie.
Podaj JEDNO takie badanie. Nawet na małej populacji. Jedno by mnie zadowoliło.
I trzeba tu chyba wytłumaczyć o jakie badanie chodzi bo zupełnie się nie orientujesz patrząc na podane w dyskusji przez Ciebie przykłady. Badanie nie na świnkach morskich, szczurach czy innych zwierzątkach, nie praca opisująca biologiczne właściwości witaminy C badane labolatoryjnie bez oceny efektów jej podawania w danej populacji, tylko randomizowane badanie z podwójnie ślepą grupą kontrolną - takie na jakich opiera się medycyna. Profilaktycznie jeszcze bardziej uściślę - takie badanie w której dana grupa badawcza dostała witaminę C w momencie zachorowania na infekcję wirusową górnych dróg oddechowych (czyli przeziębienie), włączono u niej witaminę C w dawce jaką proponujesz i po wyzdrowieniu oceniano przebieg choroby w tej grupie i w grupie kontrolnej, która witaminy C nie dostała. Bo to co napisano w artykule do takich wniosków na temat włączania witaminy C prowadziło. Chyba sie ze mna zgodzisz, że inaczej cytowanego zdania zinterpretować nie można?

Albo lepiej się już się nie pogrążaj.

Artykuł ciekawie się czytało, ale w niektórych miejscach autor po prostu popłynął. Akurat podpunkt o witaminie C jest najbliższy memu sercu bo jestem lekarzem, ale z kilkoma innymi też bym się nie zgodził.
Aha, i kolejny raz profilaktycznie - nie podałem zawodu żeby zwiększyć swój autorytet jako dyskutującego. Po prostu lubię wiedzieć skąd rozmówca czerpie wiedzę więc i coś o sobie wypada napisać gdy dyskusja sie rozwija.
Ja z zawodu jestem farmaceutą, czytam różne artykuły ale przyznam że do metaanalizy Cochrane'a nie dotarłem (dzięki za cenne źródło informacji).
JEDEN artykuł na małej populacji poświadczający skuteczność witaminy C.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16118650
oraz cyctat z metaanalizy: " However, regular supplementation had a modest but consistent effect in reducing the duration of common cold symptoms, which is based on 31 study comparisons with 9745 common cold episodes" co wg mojej znajomości języka angielskiego ma " umiarkowany ale stabilny/powtarzalny wpływ na złagodzenie i skrócenie przeziebienia"
Nadal uważam zatem że przyjmowanie witaminy C w okresie zwiekszonej zachorowalnosci na przeziebienie i grype jest uzasadnione.
Awatar użytkownika
Uxmal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Juz w sumie nie wiem, jak komentowac te rewelacje na bieganie.pl. Zastanawialam sie troche nad tym, ale mysle, ze tak....

Niektore informacje faktycznie przydatne i prawdziwe, ale niektore to generalnie :niewiem: , z reszta juz wyzej pisaliscie. Zaraz bedzie, ze sie czepiam strasznie :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Run Tequila-> blog o bieganiu w Meksyku

Tequila na Facebooku -> znajdź Meksyk i bieganie na fejsie
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Tylu mądrych komentarzy pod glupawym artykułem to nawet Onet by nie miał....
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,05
Życiówka w maratonie: 3,42,42

Nieprzeczytany post

apropo onetu, to ja się pytam gdzie byli ich rodzice jak pisali ten artykuł? no pytam się gdzie? :)
domixon
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37:46
Życiówka w maratonie: 3:11:44

Nieprzeczytany post

amsfalt - czyli co, może kiedyś będziesz czytał recepty przeze mnie wypisywane :)

Wioska w prefekturze Akita, z wysoką śmiertelnością na raka żołądka. Zupełnie się nie czepiam, ale akurat Japonia i rak żołądka też leży w kręgu moich zainteresowań. Także mnie zaskoczyłeś pozytywnie.
Artykuł potwierdza skuteczność suplementacji, a przypomnę, że najbardziej ukuło mnie twoje stwierdzenie na temat leczenia już rozwiniętego 'przeziębienia".

Na tym portalu pełno jest maratończyków/intensywnie trenujących biegaczy, więc zalecenia analizy Cochrene'a dotyczące suplementacji witaminy C w celu zmniejszania częstości zachorowań na infekcje gdo jak najbardziej obowiązują.
5 km 18:38 10km 37:46 15km 1:02:53
21.097 1:29:13 42.195 3:11:44
Wings For Life- 31km:490m
amsfalt
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

domixon - jeśli zeszliśmy już do poziomu onetu to byc może też będę wyłapywał nieodpowiednie połączenia leków ;)
Dzięki za wymianę zdań, czegoś się nauczyłem.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Naukowcy dowiedli, że czytanie tak bzdurnych artykułów źle wpływa na bieganie :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ