Bogil pisze:No taniej. A gdzie to tak?
Wyslalem prywatna wiadomosc z namiarami:)
Ja z zawodu jestem farmaceutą, czytam różne artykuły ale przyznam że do metaanalizy Cochrane'a nie dotarłem (dzięki za cenne źródło informacji).domixon pisze:Amsfalt - chyba to własnie tu widzę przykład postawy "Moja prawda jest najlepsza".
Nie widzę celu dalszej dyskusji skoro dotarłeś do podsumowania metaanalizy Cochrane'a i nadal uważasz, ze masz rację.
Napisałeś:Podaj JEDNO takie badanie. Nawet na małej populacji. Jedno by mnie zadowoliło.Większość z przeprowadzonych badań wykazała, ze krótkotrwałe przyjmowanie 0,5 g- 1 g witaminy C dziennie może skrócić i złagodzić przebieg przeziębienie.
I trzeba tu chyba wytłumaczyć o jakie badanie chodzi bo zupełnie się nie orientujesz patrząc na podane w dyskusji przez Ciebie przykłady. Badanie nie na świnkach morskich, szczurach czy innych zwierzątkach, nie praca opisująca biologiczne właściwości witaminy C badane labolatoryjnie bez oceny efektów jej podawania w danej populacji, tylko randomizowane badanie z podwójnie ślepą grupą kontrolną - takie na jakich opiera się medycyna. Profilaktycznie jeszcze bardziej uściślę - takie badanie w której dana grupa badawcza dostała witaminę C w momencie zachorowania na infekcję wirusową górnych dróg oddechowych (czyli przeziębienie), włączono u niej witaminę C w dawce jaką proponujesz i po wyzdrowieniu oceniano przebieg choroby w tej grupie i w grupie kontrolnej, która witaminy C nie dostała. Bo to co napisano w artykule do takich wniosków na temat włączania witaminy C prowadziło. Chyba sie ze mna zgodzisz, że inaczej cytowanego zdania zinterpretować nie można?
Albo lepiej się już się nie pogrążaj.
Artykuł ciekawie się czytało, ale w niektórych miejscach autor po prostu popłynął. Akurat podpunkt o witaminie C jest najbliższy memu sercu bo jestem lekarzem, ale z kilkoma innymi też bym się nie zgodził.
Aha, i kolejny raz profilaktycznie - nie podałem zawodu żeby zwiększyć swój autorytet jako dyskutującego. Po prostu lubię wiedzieć skąd rozmówca czerpie wiedzę więc i coś o sobie wypada napisać gdy dyskusja sie rozwija.