suplementy - czy jest sens?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mariod pisze:Pij sok z czerwonych buraków.
Piję, piję :)
PKO
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:
Sa jeszcze takie dzikie plemiona które uciekają jak turysta chce im zrobić zdjęcie, gdyż uważają że aparat skradnie im duszę.
a ja jestem ciekaw, jak często w dzisiejszych czasach można znaleźć takich "dzikich", którzy za szklane koraliki zapłacą kością słoniową;
pzdr
gl
Samdietetyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na temat "suplementy - czy jest sens?" doskonale odpowiada ten artykuł: http://www.szukamdietetyka.pl/artykuly/ ... ybrac.html
maks76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ostatnio często łapą mnie skurcze, mimo, że zażywam magnez. Nie wiem czy zwiększyć jego dawkę czy zmniejszyć częstotliwość treningów... Co polecacie?
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Skurcze to niedobór sodu, jeśli masz mało sodu i się dodatkowo wypacasz to go zaczyna brakować i pojawiają się skurcze. To pewne uproszczenie bo jest jeszcze kwestia zmęczenia i przypominania się skurczy. Zwiększ w diecie ilość sodu i potasu bo one idą w parze. Sód szybko spada ale też szybko się uzupełnia, nawet zwiększenie ilości soli w diecie podnosi poziom doraźnie dlatego soli się napoje izotoniczne czy energetyczne stosowane w długich wysiłkach. Sód idzie w parze z potasem i warto podnieść poziom potasu czyli np banany, pomidory, szpinak, kakao (gorzka czekolada np). Wyższy poziom potasu zmniejsza potliwość i daje mniejsze wahania na sodzie co zapobiega skurczom. Magnez za to odpowiada w mniejszym zakresie, słabo się suplementuje ale jest bardziej stabilny, dbać o jego poziom należy w długim terminie czyli suplementować go regularnie przez dłuższy czas.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
wladyka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o mnie to nie byłbym w stanie biegać gdyby nie trzy podstawowe suplementy. Magnez, skrzyp polny i kwas fulwowy. W kwestii magnezu chyba nie trzeba się wypowiadać, dlaczego jest tak potrzebny. Kwas fulwowy w połączeniu z skrzypem polnym jest idealny na moje problemy ze stawami (kolana, kostki, biodra). Odkąd zacząłem brać te połączone dwa suplementy wszystko jest ok i mogę spokojnie robić sobie 10km bez bólu. Skrzyp wspomaga naturalną produkcję kolagenu a kwas fulowowy powoduje lepsze wchłanianie substancji.
Pozdrawiam!
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

wladyka pisze:Jeśli chodzi o mnie to nie byłbym w stanie biegać gdyby nie trzy podstawowe suplementy. Magnez, skrzyp polny i kwas fulwowy. W kwestii magnezu chyba nie trzeba się wypowiadać, dlaczego jest tak potrzebny. Kwas fulwowy w połączeniu z skrzypem polnym jest idealny na moje problemy ze stawami (kolana, kostki, biodra). Odkąd zacząłem brać te połączone dwa suplementy wszystko jest ok i mogę spokojnie robić sobie 10km bez bólu. Skrzyp wspomaga naturalną produkcję kolagenu a kwas fulowowy powoduje lepsze wchłanianie substancji.
Pozdrawiam!
10 minut zajęło ci napisanie tego posta ?
Magnez jaki ? zjonizowany albo L-treonian magnezu bądź cytrynian magnezu są najlepsze
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ