Komentarz do artykułu Ładowanie węglowodanami czyli superkompensacja glikogenu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Muszę odgrzebać książki o indiańcach północnoamerykańskich, coś mi się kołacze że były tam opisy dłuższego podróżowania marszobiegiem, być może było tam coś o odżywianiu :> Pewnie jedli jakąś suszoną zwierzynę :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
PKO
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Tak, jedli suszone mięso, pemmikan to się chyba nazywało:-)
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Pemmican ponoć łatwo zrobić - suszy się wołowinę, tłucze w moździerzu na proszek, przyprawia i miesza ze smalcem. Dla Indian to był niezły smakołyk ;).
Niezłe jaja byłyby gdyby wystartować z takim "żelem energetycznym" na maratonie, hehe.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

infomsp: "A co w trakcie biegu jedzą? Też tłuszcze? Pamiętam fragment książki jak Scott opisywał eksperymenty z piciem oliwy w trakcie zawodów, bo to ma dużo większą gęstość energetyczną. No i dla eksperymentujących nie skończył się to zbyt dobrze."

Sportowiec który od oseska jest przyzwyczajany do węglowodanów potrzebuje nawet kilku miesięcy żeby sie przestawić na paliwo z tłuszczy. Muszą się wytworzyć całkiem nowe mechanizmy metaboliczne. W/W eksperyment nie mógł sie udać gdyż dla badanych naturalnym paliwem były węgle a nie tłuszcze.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ