Problem z waga przy niskim poziomie tkanki tluszczowej
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
@apaczo jak byś poszukał na forum podałem obszerny artykuł w którym opisałem DEX-e i wszystkie dostępne metody pomiaru tkanki tłuszczowej i przestań w ten sposób pisać bo jak zaatakuję to będzie z tobą marnie...
pozdro
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Znalazlem taki oto twoj postF@E pisze:@apaczo jak byś poszukał na forum podałem obszerny artykuł w którym opisałem DEX-e i wszystkie dostępne metody pomiaru tkanki tłuszczowej i przestań w ten sposób pisać bo jak zaatakuję to będzie z tobą marnie...
pozdro
A poniewaz jestem elektronikiem wiec pozwole sobie skomentowac co nieco. Po pierwsze zaden material nie przewodzi napiecia co najwyzej prad. Po drugie sygnal elektryczny nie plynie a juz napewno nie plynie szybciej przy nizszej impedancji. Po trzecie nawet rezystory elektroniczne wykonywane sa z dokladnoscia 5% (sa oczywiscie specjalistyczne dokladniejsze ale mowie o normalnych) wiec wybacz ale twoje dane o dokladnosci impedancji ludzkiego ciala, ktore jest straszliwie niejednorodne, mozna sobie miedzy bajki wlozyc. Generalnie powyzszym postem nie zaprzeczasz niczemu co napisal wczesniej apaczo. Takze "nie strasz, nie strasz bo sie ...."I tu błąd. Bioimpedencja wcale nie jest taka niedokładna a nawet jak się pomyli o 1-2%BF to co to daje? a dokładnie nic!
Wodę mierzy wyśmienicie bo to najłatwiej mierzalna substancja w organizmie, inaczej już z kośćmi z tym jest problem lecz niewielki, a tkanka mięśniowa znakomicie przewodzi małe napięcia. Nie ma tak źle jak to opisuje kolega. Przelicz sobie ile to kg te 17% względem wody i mięśnia a wcale nie tak dużo
Ta skomplikowana nazwa określa metodę mierzenia ilości tkanki tłuszczowej stosowaną w nowoczesnych wagach z takowym pomiarem lub w ręcznych urządzeniach elektronicznych. Tak to działa:
* w zależności od rodzaju urządzenia, przesyła ono sygnał elektryczny od dłoni do dłoni lub od stopy do stopy
* im szybciej sygnał płynie, tym więcej masz mięśni a mniej tłuszczu
* wynik opiera się na założenniu że woda zawarta w mięśniach apewnia lepsze przewoddnictwo elektryczne - tkanka tłuszczowa niemal nie zawiera wody, podczas gdy mięśniowa ma jej około 70%
* metoda ta może być dokładna (margines błędu do 4%) jednakże wyniki są bardzo uzależnione od uwodnienia organizmu, ostatnio zjedzonych posiłków oraz temperatury ciała. Jeśli przykładowo jesteś odwodniona pomiar wykaże wyższy procent tkanki tłuszczowej niż w rzeczywistości.
Mówiąc o tej metodzie należy zwrócić uwagę iż wyniki zależą również od jakości urządzenia pomiarowego - małe, ręczne, tanie mierniki są zdecydowanie mniej dokładne niż droższe, zaawansowane wagi i mierniki specjalistyczne.
Jest to najłatwiejsza metoda sprawdzania poziomu tkanki tłuszczowej. Stosując ją pamiętaj o tym aby pomiaru dokonywać zawsze o tej samej porze dnia, najlepiej tuz po przebudzeniu - przed śniadaniem, ale po wypiciu szklanki wody.
zawsze rano na czczo

Z kolei zdanie "woda zawarta w mięśniach zapewnia lepsze przewodnictwo elektryczne" kompletnie mnie rozwalilo poniewaz woda jest dosc dobrym dielektrykiem i pradu stalego (przynajmniej teoretycznie) nie przewodzi. Oczywiscie pomiar zapewne odbywa sie za pomoca pradu przemiennego ale i tu jest pewien szkopul poniewaz dielektryk przewodzi lepiej przy wyzszych czestotliwosciach tyle ze wieksze czestotliwosci powoduja efekt naskorkowowsci czyli prad plynie po powierzchni materialu a to oznacza ze moze nam zmierzyc impedancje skory zamiast wnetrza ciala.
Dziekuje za uwage.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Toś pojechał he he...
Głupi taki link już nam mówi wiele, wystarczy poczytać profesjonalne opracowania na czym polega bioimpedencja, kto ją wynalazł i po co, dodatkowo można napotkać na wzory i trochę się podszkolić, bo tobie jest to potrzebne mi nie...
To ten:
Pudło
Ot taki
Głupi taki link już nam mówi wiele, wystarczy poczytać profesjonalne opracowania na czym polega bioimpedencja, kto ją wynalazł i po co, dodatkowo można napotkać na wzory i trochę się podszkolić, bo tobie jest to potrzebne mi nie...
To ten:
Pudło
Ot taki
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Nie zapomnij umyć rąk i lustra tak się podniecasz i zachwycasz sobą

Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
Wow coz za profesjonalne zrodla, szczegolnie ta wikipedia

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
To był przykład który już na wstępnie, pozwala coś zrozumieć lecz niewiele, nie opieram się na Wikipedii, są opracowania bardziej konkretne...
Jeżeli wziąć by zastosować twoją teorię waga by nie działała...
KLIK
pozdro
Fantom twoja teoria jest dość nietrafiona bo mowa tutaj o wysokich częstotliwościach...Technika analizy bioimpedancji ciała (BIA) opiera się na zasadzie, która mówi, że masa tkanki mięśniowej, kości i wody, obejmująca ok. 60-75% wody elektrolitycznej, przewodzi elektryczność znacznie lepiej niż masa tłuszczowa, która zawiera niewielką ilość wody (5-10%). Stąd - każda z tych mas posiada inną impedancję przy sygnałach elektrycznych o wysokich częstotliwościach. Pojedynczy pomiar wskazuje stopień rezystancji do przepływającego prądu, przy czym woda jest tu dobrym, a tłuszcz złym przewodnikiem. Na wyniki badania BIA wpływają zmienne czynniki, które zależą od prawidłowej obsługi urządzenia, jak również od odpowiedniego przygotowania osoby badanej.
Jeżeli wziąć by zastosować twoją teorię waga by nie działała...
KLIK
pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
F@E pisze: Fantom twoja teoria jest dość nietrafiona bo mowa tutaj o wysokich częstotliwościach...
Z technicznego punktu widzenia ten artykul to badziewie. Jest napisane o wplywie ksztaltu fali elektromagnetycznej (WTF ?! jakiej fali ?! nie mowiac o tym, ze fala elektromagnetyczna ma zawsze ten sam ksztalt - kulisty), z jednej strony pisanie o wysokich czestoltliowosciach (tyle ze czestotliwosci rzedu kHz to z technicznego punktu widzenia nie sa wysokie czestoltiwosci) a z drugiej strony brak uwzglednienia efektu naskorkowosci (dla czestotliwosci rzedu kHz efekt naskorkowosci brany jest pod uwage przy projektowaniu chociazby przeksztaltnikow a tu nic - cisza), dokladnosc pomiaru jest opisana proza i sprytnie spuszczono na nia zaslone milczenia bez zadnych konkretnych wyliczen ale i tak mozna z tego wywnioskowac ze pomiar dwuelektrodowy typu noga-noga to ci moze co najwyzej zmierzyc impedancje krocza. Takze mozesz sobie wierzyc dalej ze wagi daja ci dokladnosc rzedu 0.1%-1% i wciskac to ludziom na swoim portaliku.fantom pisze:Oczywiscie pomiar zapewne odbywa sie za pomoca pradu przemiennego ale i tu jest pewien szkopul poniewaz dielektryk przewodzi lepiej przy wyzszych czestotliwosciach tyle ze wieksze czestotliwosci powoduja efekt naskorkowowsci czyli prad plynie po powierzchni materialu a to oznacza ze moze nam zmierzyc impedancje skory zamiast wnetrza ciala.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Trzeba by po prostu znaleźć coś konkretniejszego u źródła, nie chce mi się tego szukać bo nie mam czasu, udowadnianie czegokolwiek, też nie leży w moim usposobieniu... Ktoś kto się interesuje mógłby z czystej ciekawości poszukać... Ja kieruję się bardziej obwodami niż kg ale też pomagają niekiedy...
pozdro
pozdro
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:56
- Życiówka w maratonie: 4:02:13
Trochę odkopię temat...
Dzisiaj byłem z ciekawości zrobić sobie badanie składu masy ciała w http://www.stworzonedlazdrowia.pl/centrum/
Korzystaliście z tego fajnego, darmowego badania? Wynik z tego urządzenia mogę uznać za zgodny z prawdą, nieobarczony błędem?
Dzisiaj byłem z ciekawości zrobić sobie badanie składu masy ciała w http://www.stworzonedlazdrowia.pl/centrum/
Korzystaliście z tego fajnego, darmowego badania? Wynik z tego urządzenia mogę uznać za zgodny z prawdą, nieobarczony błędem?
5 km - 21:07 (Gdańsk, 25.04.2015)
10 km - 43:39 (Gdynia 11.11.2014)
HM - 1:39:25 (Gdańsk 26.10.2014)
M - 3:54:47 (Gdańsk 17.05.2015)
10 km - 43:39 (Gdynia 11.11.2014)
HM - 1:39:25 (Gdańsk 26.10.2014)
M - 3:54:47 (Gdańsk 17.05.2015)
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Jak pozbędziesz sie wody, nagle ilośc tkanki tłuszczowej mocno wzrośnie.