Komentarz do artykułu Która dieta najlepsza dla biegacza? - fragment nowej ksiazki na rynku.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja również, chociaż by na okoliczność potrzeby zrzucenia kilku kilogramów,...
- mszary
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
no właśnie... trochę droga jak na książkę + koszty przesyłkigrzechu_wroc pisze:zróbcie dobrą promocję to zejdą. Ja np. bym kupił przy dobrej cenieKshysiek pisze:Jak dla mnie git, że Racing Weight ukaże się po polsku (mimo, że w magazynie sklep.napieraj.pl zostały jeszcze jakieś sztuki wersji ang. których teraz nie da się sprzedać![]()
)

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Ktoś trzepie kaskę mało treściwymi książkami, dieta powinna być optymalna jeżeli mamy na myśli nawyk żywieniowy a nie slogan.
pozdro
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Zaprawiony W Bojach
F@E, śledząc Twoje wpisy uważam, że jesteś już gotowy napisać własne dzieło w tej sprawie,...
-
- Zaprawiony W Bojach
razem z jarkiem wyląduje w empiku na półce "fantastyka" :D
- smopi
- Stary Wyga
Z całym szacunkiem ale osoba która to napisała to przykład typowego humanisty który z fizyki był bardzo słabiutki. Waga nie jest przyrządem do pomiaru ciężaru tylko MASY (która jest miarą bezwładności tego ciała). Ciężar ciała jest siłą - a jak wiadomo do pomiaru wartości siły służy dynamometr (siłomierz). Dlatego wiarygodność całego opisu zamieszczonego na stronie http://sjp.pwn.pl/szukaj/waga jest niewielka! Ja także uważam, że użycie słowa "waga" w znaczeniu "masa" (waga ciała - masa ciała) jest niewłaściwe!gl pisze:mefju pisze:Nie ma co się tak unosić, forma śmieliśmy się jest poprawna!FenixTT Szczecin pisze:Śmialiśmy się nie śmieliśmy
podobnie jest z "wagą":
http://sjp.pwn.pl/szukaj/waga
1.«przyrząd do pomiaru ciężaru ciał; też: ważenie takim przyrządem»
[...]
-
- Zaprawiony W Bojach
smopi pisze:[Ja także uważam, że użycie słowa "waga" w znaczeniu "masa" (waga ciała - masa ciała) jest niewłaściwe!
"z całym szacunkiem" etc., ale o poprawności językowej nie decydują (na szczęście) fizycy itp., lecz językoznawcy:-)
wyżej przytoczone definicje obowiązują w określonych dziedzinach (sam zdawałem maturę w klasie mat-fiz i pamiętam jeszcze róznicę między kG i kg;), ale język rządzi się swoimi prawami, więc tak naprawdę decyduje tu zwyczaj (uzus), a ten jest już bardzo stary, skoro np. w słowniku poprawnej polszczyzny Doroszewskiego (koniec lat 60.) również czytamy:
"waga/../3. cięzar ciała; w sporcie: ciężar ciała zawodnika"
w jeszcze innym słowniku - również podobnie;
a na koniec życzę wszystkim mniej napinki;
pzdr
gl
gl
- smopi
- Stary Wyga
A ja się cieszę, że matematyka wróciła na maturę. Kolejnym krokiem powinno być zastąpienie w szkole lekcji religii lekcjami fizyki. Może co niektórzy nie myliliby masy z ciężarem. Ale chyba trochę odeszliśmy od tematu tego wątku...gl pisze:a na koniec życzę wszystkim mniej napinki;

Pozdrawiam (bez napinki

- przemekWCH
- Stary Wyga
Ktoś już dostał tą książkę po złożeniu zamówienia? 

Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
Pierwsze wrażenie,...?
-
- Stary Wyga
Też już wczoraj dostałem, choć odebrałem dopiero dzisiaj, jeszcze się nie zacząłem zagłębiać, musiałem sobie jeszcze pobiegaćprzemekWCH pisze:Ktoś już dostał tą książkę po złożeniu zamówienia?