Jak uzupełniać wypocone witaminy i minerały?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam po dlugiej przerwie. Podobnie jak kilku kolegow, ktorych serdecznie pozdrawiam, nie biore zadnych dodatkowych preparatow. Uwazam, ze wystarczy jablko, surowka na obiad, urozmaicone, normalne jedzenie. Jak pamietam z dziecinstwa, od nadmiaru zelaza najczesciej rdzewieja majtki. To i lepiej uwazac. Biegam prawie codzennie po 10 km w 40 min. Zyciowke w maratonie mam 3:45, chadzam sobie po 100 km, przekroczylem juz zdecydowanie czterdziestke. Mimo ze unikam sztucznych koncentratow i suplementow,nie kupuje isostarow, redbuli itp nie obserwuje u siebie zadnych objawow awitaminozy czy efektow zlego odzywiania. Uwazam, ze podchodzac do sportu rekreacyjnie nie musimy martwic sie o mikroelementy
wirek
- gato
- Zaprawiony W Bojach
Kupiłem coś takiego:
http://www.nowfoods.com/index.php?actio ... em_id=3164
Łykam 1/2 dawki dobowej (1 tabletka) w dni treningowe.
Czy ktoś wie co tak naprawdę kryje się w składzie?
http://www.nowfoods.com/index.php?actio ... em_id=3164
Łykam 1/2 dawki dobowej (1 tabletka) w dni treningowe.
Czy ktoś wie co tak naprawdę kryje się w składzie?
gato
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
- retro
- Rozgrzewający Się
W skrócie oprócz witamin i minerałów są tu bioflawonidy, pektyny, algi morskie, ekstrakty z roślin, enzymy i kilka innych rzeczy.
Dokładne informacje na temat poszczególnych składników można znaleźć w książkach poświęconych zdrowemu odżywianiu. Ja osobiście po przeczytaniu sporej ilości literatury doszedłem do wniosku, że podstawą jest zdrowa dieta, 20 lat temu w preparatach nie było połowy tych związków co teraz (bo nie były jeszcze odkryte), a za kolejne 20 będzie ich zapewne 2 razy tyle co teraz, więc jedynie dobra dieta zapewnia kompleksowe zaopatrzenie organizmu w składniki odżywcze. Niemniej uważam na podstawie mojej wiedzy uzupełnianie diety (nawet bardzo zdrowej) przy pomocy takich preparatów za celowe.
Podsumowując:
zła dieta(chipsy, białe pieczywo/ryż, tłuste mięso)-źle
zła dieta + preparaty dst
dobra dieta (owoce,warzywa,płatki zbożowe...) - db
dobra dieta + preparaty bdb
Dokładne informacje na temat poszczególnych składników można znaleźć w książkach poświęconych zdrowemu odżywianiu. Ja osobiście po przeczytaniu sporej ilości literatury doszedłem do wniosku, że podstawą jest zdrowa dieta, 20 lat temu w preparatach nie było połowy tych związków co teraz (bo nie były jeszcze odkryte), a za kolejne 20 będzie ich zapewne 2 razy tyle co teraz, więc jedynie dobra dieta zapewnia kompleksowe zaopatrzenie organizmu w składniki odżywcze. Niemniej uważam na podstawie mojej wiedzy uzupełnianie diety (nawet bardzo zdrowej) przy pomocy takich preparatów za celowe.
Podsumowując:
zła dieta(chipsy, białe pieczywo/ryż, tłuste mięso)-źle
zła dieta + preparaty dst
dobra dieta (owoce,warzywa,płatki zbożowe...) - db
dobra dieta + preparaty bdb