Jak uzupełniać wypocone witaminy i minerały?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
warlusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy macie jakies informacje na temat tabletek przeciwdzialajacych odowdnieniu - podobno są podawane na maratonach pustynnych ?
New Balance but biegowy
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam po dlugiej przerwie. Podobnie jak kilku kolegow, ktorych serdecznie pozdrawiam, nie biore zadnych dodatkowych preparatow. Uwazam, ze wystarczy jablko, surowka na obiad, urozmaicone, normalne jedzenie. Jak pamietam z dziecinstwa, od nadmiaru zelaza najczesciej rdzewieja majtki. To i lepiej uwazac. Biegam prawie codzennie po 10 km w 40 min. Zyciowke w maratonie mam 3:45, chadzam sobie po 100 km, przekroczylem juz zdecydowanie czterdziestke. Mimo ze unikam sztucznych koncentratow i suplementow,nie kupuje isostarow, redbuli itp nie obserwuje u siebie zadnych objawow awitaminozy czy efektow zlego odzywiania. Uwazam, ze podchodzac do sportu rekreacyjnie nie musimy martwic sie o mikroelementy
wirek
Awatar użytkownika
gato
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kupiłem coś takiego:
http://www.nowfoods.com/index.php?actio ... em_id=3164
Łykam 1/2 dawki dobowej (1 tabletka) w dni treningowe.
Czy ktoś wie co tak naprawdę kryje się w składzie?
gato                                                
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
Awatar użytkownika
retro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W skrócie oprócz witamin i minerałów są tu bioflawonidy, pektyny, algi morskie, ekstrakty z roślin, enzymy i kilka innych rzeczy.

Dokładne informacje na temat poszczególnych składników można znaleźć w książkach poświęconych zdrowemu odżywianiu. Ja osobiście po przeczytaniu sporej ilości literatury doszedłem do wniosku, że podstawą jest zdrowa dieta, 20 lat temu w preparatach nie było połowy tych związków co teraz (bo nie były jeszcze odkryte), a za kolejne 20 będzie ich zapewne 2 razy tyle co teraz, więc jedynie dobra dieta zapewnia kompleksowe zaopatrzenie organizmu w składniki odżywcze. Niemniej uważam na podstawie mojej wiedzy uzupełnianie diety (nawet bardzo zdrowej) przy pomocy takich preparatów za celowe.

Podsumowując:
zła dieta(chipsy, białe pieczywo/ryż, tłuste mięso)-źle
zła dieta + preparaty                                         dst
dobra dieta (owoce,warzywa,płatki zbożowe...)   - db
dobra dieta + preparaty                                     bdb
ODPOWIEDZ