Ból kolan +

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Zadyszki nie ma pot jest ale w innych miejscach, czyli nie jest zle.
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
PKO
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanie do szanownego grona: czy ból kolan mo¿e byæ spowodowany zu¿yciem butów biegowych? Zauwa¿y³am równie¿, ¿e i stopy zaczynaj± mnie pobolewaæ. W moich asicsach przebieg³am ok. 700 km. Czy czas siê z nimi po¿egnaæ?  
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W ksiazce napisanej przez czolowego amerykanskiego ortopede sportowego , jest sporo miejsca poswieconego kontuzjom kolan . Wniosek jest prosty - jesli bola kolana to nie lekcewaz stop . Bardzo wielu biegaczy poddalo sie niepotrzebnym operacjom kolan , kiedy zwykle wkladki ortopedyczne mogly zalatwic problem .

Zawodowi kolarze maja ramy rowerowe robione na zamowienie . Podobnie jest z innym sprzetem sportowym .
Czy nie uwazacie , ze czas jaki wkladacie w bieganie zasluguje na wizyte u ortopedy  w celu diagnozy , majacej na celu stwierdzenie zasadnosci uzywania wkladek . W koncu profil stopy , mechanika jej ruchu jest sprawa bardzo indywidualna . Wyscilki w butach biegowych sa robione na "jedno kopyto " . Byc moze jest to ok dla niedzielnego tupacza ale dla osoby trenujacej regularnie moze nie wystarczyc .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idê dzisiaj do lekarza w sprawie mojego kolana. Do medyka sportowego. Nigdy nie by³am u takiego specjalisty. Ciekawe, co mi powie?
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Bieganie to samo zdrowie ?!
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
Mifor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from joycat on 8:04 am on April 8, 2002
Mam takie pytanie do szanownego grona: czy ból kolan może być spowodowany zużyciem butów biegowych? Zauważyłam również, że i stopy zaczynają mnie pobolewać. W moich asicsach przebiegłam ok. 700 km. Czy czas się z nimi pożegnać?  
Joy,

Mimo tzw. dobrego wyglądu moje asicsy siadają po 500-600km. Już druga para. Producent gwarantuje chyba 500mil czyli ok.800km, ale proces zużycia jest łagodny
i nie następuje z nia na dzień. Mają prawo już nie amortyzować jak należy. Czas na nowe. Dla mnie też.

Mifor
[i]biegać każdy może, trochę lepiej
lub trochę gorzej, ale nie oto chodzi ...[/i]
Awatar użytkownika
Ultimus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ostatnio kupiłem buty firmy Adidas model "Joule" mają już 500-600 km przebiegu po 10 km pekły plastikowe wkładki pod spodem buta, po 100 km buty się dopasowały do stopy, albo stopa do butów:) i jak narazie trzymają się dzielnie są niby wyposażone w system anty udarowy ale przy dłuższym "twardym" bieganiu kolana zaczynają dawać znać o sobie, polecam wtedy zbiegnięcie na jakąś leśną drogę i zwolnienie tempa

(Edited by Ultimus at 2:43 pm on April 17, 2002)
--------------------------------------
To boldly go where no one has gone before.
Awatar użytkownika
Dwarf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na poczatku poważniejszych treningów miałem kłopoty z kolanami. dzieki poradom z forum mam to chyba za sobą. Oczywiscie dolegliwości mają różny charakter ale na poczatku to cząsto kwestia przystosowania stawów do większych obciążeń i właściwy dobór butów.
Ogólnie to muszę o siebie dbać (to znaczy trenować madrze ale niekoniecznie mało) bo falami cierpię na  bóle stawów (przypadłość dziedziczna). Obserwuje to wnikliwie razem z lekarzem (ale nie sportowym) i wydaje się, że jest lepiej.
A jak u Ciebie Joy po konsultacji u lekarza sportowego? Jak oceniasz te konsultacje?
Dwarf
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szczerze mówi±c nie spodziewa³am siê rewelacji po wizycie u tego specjalisty. Opowiedzia³am mu co i jak, obejrza³, sprawdzi³, czy nie ma ¿adnego wysiêku wewn±trz stawu kolanowego, opuka³, porównywa³ z drug± nog±. Podczas badania nic nie bola³o. Powiedzia³, ¿e nic nie widzi i nie wie, jaka jest przyczyna. Przepisa³ mi Voltaren w tabletkach (przeciwzapalnie) i je¿eli ból nadal siê bêdzie pojawia³, mam zrobiæ USG. Aha, i mam kupiæ nowe buty..
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Joycat, podobnie było w moim przypadku, lekarz nic nie stwierdził, na USG też nic nie wyszło a mimo wszystko boli. Zostałem skierowany na rehabilitacje, ale nie wiem czy przyniesie to jakiś wymierny efekt.

PS. Joycat gdzie byłaś u lekarza?
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Centrum Medyczne w Hotelu Marriott, dr Wilk.
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tez przez to przeszedlem. Dwa dni po ubieglorocznym maratonie poczulem bol rzepki, na krawedzi, zupelnie taki jak przy stluczeniu. Odpoczynek i wzmozone rozciaganie nie pomoglo, za rada lekarza oraz fizjoterapeuty (ich diagnozy sie pokrywaly) zaczalem treningi na silowni z niewielkim obciazeniem aby wzmocnic miesnie uda. Po ok 3 tyg cwiczen, glownie wyprosty nog na maszynie i stepper ( takie mechaniczne schody) bol sie zdecydowanie zmniejszyl, po 3 miesiacach juz o nim nie pamietam. I jeszcze jedno, dolozylem sobie wiecej jazd rowerowych tak do 90 km tygodniowo. Jak dotychczas OK.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba mamy tendencje zwyzkowa . Przed minuta wrocilem z parku gdzie biegalem z 4 letnim obciazeniem :) .
Czasem obciazenie bieglo samo a czasem na "barana" . Brak bolu kolan . Trzeba tak trzymac .:uuusmiech:
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja znowu bêdê marudziæ o tym moim kolanie. Biega³am wczoraj bez banda¿a elastycznego i znowu na ok. 3 km kolano zaczê³o boleæ. Musia³am skróciæ trening. Ogl±da³am wczoraj w jednym ze sklepów sportowych opaski na staw kolanowy wykonane z neoprenu (firma Rucanor bodaj¿e, cena 65-70 pln). Czy móg³by mi kto¶ wyt³umaczyæ, jakie w³a¶ciwo¶ci ma ten neopren, czy warto kupiæ tak± opaskê i czy mo¿e ona mieæ jaki¶ wp³yw na tajemnicz± dolegliwo¶æ mojego lewego kolana? Z góry dziêkujê.
Awatar użytkownika
starosta
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sam używam opaski firmy Dynastab , model Thuasne (cena ok.180zl) ale tylko do jazdy na nartach ewentualnie gry w kosza ma ona aluminiowe prowadnice do kolana - do biegania raczej sie nie nadaje. Daje mi ona stabilizacje nogi podczas ruchów skrętnych, takich jak w jeździe na nartach. Ale biegać mogę bez opaski.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ