Problemy z kręgosłupem +

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ile by na taki filmik trzeba bylo  miejsca ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
PKO
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Film 1-2min. zajmuje po spakowaniu jakieś 4-7MB - może więcej.

Mogę się mylić   - nie jestem expertem w tej materii.

Może więcej szczegółów poda jakis biegacz informatyk. :)
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pomysł Bartka  z tymi filmikami jest w dechę!
To jest jeszcze lepsze niż zdjęcia.Trzeba mieć tylko kartę video w komputerze aby przenieść film z kamery na dysk.Tam można go poddać obróbce i skompresować do popularnego obecnie w internecie formatu Divx,który zajmuje bardzo mało miejsca.
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:58:00

Nieprzeczytany post

Tak miało się stać z naszym filmem. A po kilku lub kilkunastu konsultacjach nagrywanie na CD i każdy to ma.
Ale nie poddajemy się. Spróbuje Bogdana namówić na powtórzenie ćwiczeń w jego wykonaniu.
I nagra bez pudła.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ziut, ale nie tylko skipy. Równie¿ te æwiczenia, które robili¶cie podczas rozgrzewki. To te¿ by³o nagrane.
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:58:00

Nieprzeczytany post

Myślę o wszystkich spotkaniach. Może drugie okrążenie (jak będzie) lub specjalna sesja w składzie joycat, Bogdan i ja.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lepsze aparaty cyfrowe dysponuja ograniczona wersja video - chyba kilka minut . Poza tym dysk to nie tasma , ktora zlosliwie sie wkreca .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:hej: To mi się podoba!!!
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przeczytałam o kolanach w forum i przypomniało mi to moją sytuację choć idzie o kręgosłup. Miałam ostatnio zrobione zdjęcie lędźwiowego odcinka kręgosłupa i też wszystko jest OK, a mimo to boli. Teraz już mniej, ale był moment że nawet mojej wypchanej papierami teczki nie mogłam donieść do samochodu, bo tak się coś tam napinało i bolało. Zanim przeszłam całą procedurę (lekarz, leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, znów lekarz, skierowanie na zdjęcie RTG, powrót ze zdjęciem do lekarza, skierowanie na rehabilitacje) próbowałam to załatwić gimnastyką, ćwiczeniami. Na poczatku tylko izometria i stopniowo więcej  ćwiczeń i inne. Pomogło, bo jednak biegam, a miałam chwile przerwy i zniechęcenia (jak biegać kiedy tak boli!), już nawet nie smaruję się Voltarenem przed biegiem.
Myślałam, że teraz to też  tak jak z częścią szyjną (ujawnione zmiany rok temu) i reszta też szwankuje.
Po tym wszystkim zanim trafię na rehabilitacje już wiem że najbardziej pomaga mi ruch .

Dziękuję wszystkim za wcześniejsze porady, tytuły książek (wiem co dokładnie mnie boli, dlaczego i co z tym zrobić).

Karola
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karola, to wspaniale, ¿e czujesz siê ju¿ lepiej. Sama doskonale wiem, jak to jest.
Mnie w zasadzie nic nie boli po tej operacji, jak± przesz³am jesieni±. Czasami po bieganiu trochê siê czujê usztywniona w czê¶ci lêd¼wiowej. Mam masa¿ raz w tygodniu. Mój rehabilitant, jak siê dowiedzia³, ¿e biegam, to popuka³ siê w g³owê i trochê na mnie nakrzycza³, wiêc raczej staram siê nie przypominaæ mu o tej mojej s³abo¶ci do poddawania krêgos³upa regularnym i d³ugotrwa³ym wstrz±som :nienie:
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Joy, właśnie myślałam sobie jak się czujesz po operacji? Ciesze się żę dobrze :) .
Lekarzom też całej prawdy nie mówię, bo regularnie od różnych, także specjalistów wydawało by się nie mających związku słyszę zakazy lub przestrogi.
Szykuję się do 10-tki pod koniec maja i żaden lekarz nie pozbawi mnie przyjemności (biegania) i tego powolutku zbliżajacego się takiego nastroju oczekiwania przed biegiem. To trochę jak w dzieciństwie oczekiwanie na prezenty pod choinką :taktak: (czy coś podobnego...).
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W opinii lekarzy, krêgos³upowcy powinni unikaæ biegania jak diabe³ wody ¶wiêconej. Gdy mia³am 13 lat i przesz³am pierwsz± operacjê, to dowiedzia³am siê, ¿e nie wolno mi:

1. skakaæ,
2. biegaæ - Bo¿e broñ,
3. tañczyæ na dyskotece,
4. graæ w tenisa,
5. je¼dziæ konno,
6. zwisaæ na drabince albo na trzepaku,
7. stawaæ na g³owie,
8. nosiæ ciê¿kiego tornistra (nie wspominaj±c nawet o wy³adowanej ksi±¿kami torbie na jedno ramiê),
9. robiæ fiko³ków,
10. [rower - tylko po p³askim i nie wyboistym]

:o

Wniosek by³ taki: sied¼, dziecko, na czterech literach i nie ruszaj siê, bo siê uszkodzisz. Wywo³ali we mnie psychozê strachu. Jak mnie kiedy¶ koledzy na koloniach wziêli za rêce i nogi, i chcieli wrzuciæ do rzeki, to dosta³am ataku histerii.
Ale po jakim¶ czasie okaza³o siê, ¿e mogê prze³aziæ przez p³oty, wchodziæ na drzewa, tañczyæ rock'n'rolla i tak dalej. Po 12 latach od operacji okaza³o siê ponadto, ¿e nawet mogê zwisaæ g³ow± w dó³ i nic mi w krêgos³upie nie pêka, a za to - co za ulga dla zmêczonego odcinka lêd¼wiowego! Potem dosz³o stanie na g³owie i inne wygibasy, tylko mostka nigdy nie potrafi³am zrobiæ.

Po tych wszystkich historiach ¿aden lekarz mnie ju¿ nie nastraszy.
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I właśnie dlatego dzisiaj pojeżdżę rowerem i zabiorę aparat żeby zrobić zdjęcia tego co widzę z samochodu lub biegnąc (a mam na Warszewie [dzielnica Szczecina dla niewtajemniczonych] kilka niezłych obrazków do uchwycenia). Jutro bieganie i tak dalej...
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój fizjo nigdy mi nie zabraniał plywania, biegania i jazdy na rowerze czy rolkach. Zabraniał ćwiczeń na izolowane mięśnie (siłownia). Obowiązkowo secik ćwiczeń rozciągających i podtrzymujących napięcie mięśniowe.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzić o wzmacnianie kręgosłupa, to mogę polecić ćwiczenia z taśmami (trx), dobrze wzmacniają mięśnie głębokie :)

A co do zaleceń lekarza - po operacji więzadła bocznego w kolanie lekarz mi zabronił pływania żabką, biegania, skakania, i wielu innych zajęć, co ja dość skutecznie zignorowałam, wróciłam do zespołu tańca irlandzkiego a żabką pływam kilometry...
Od kilku lat biegam, i przy odpowiednim wzmocnieniu mięśni zarówno z kręgosłupem, jak i z kolanami jest wszystko ok :)
Najważniejsze to wzmocnienie mięśni :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ