nadciśnienie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Raz w życiu miałem kłopoty z ciśnieniem krwii skoczyło mi do 160/100 i to był okres kiedy się podle odżywiałem tzn za mało do potrzeb.
Obecnie mam regularnie 130/80.

Więc może drastyczna dieta i radykalne cięcie kalorii nie sprzyja redukcji ciśnienia a w przypadku niektórych osobników działa przeciwnie.

Ratamahata żeby zdrowo się odchudać powinno się redukować wagę maksymalnie 0,5kg na tydzień czyli 2kg w skali miesiąca. Wiem że to wydaje się wolno ale wiesz z organizmem jest tak że czym mocniej w niego uderzysz tym szybciej dostaniesz negatywną odpowiedź. Jeśli są dni że nie masz siły wyjść na trening z powodu zbyt małej ilości węglowodanów w diecie to znaczy ze za ostro siebie traktujesz.

Proponuję trzymać się lekkiej diety śródziemnomorskiej (zalecana na nadciśnienie) jeśli chcesz dalej shchudnąć to trzymaj się poziomu -500kcal na dobę ach i zrób EKG wysiłkowe.
Tylko spokój może Ciebie uratować :hej:
New Balance but biegowy
pichotnik

Nieprzeczytany post

W ramach blogowania o swoich problemach zdrowotnych dodam, ze nie mam podwyzszonego cisnienia, bo mi sie udalo je w koncu zmierzyc, za to w okolicy szyjnych tetnic i ogolnie w czaszce czuje jakbym faktycznie mial za wysokie cisnienie. Dzis ide do lekarza, mam nadzieje, ze to zwidy tylko.
@czoker@
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witojcie :) Ja też chcialbym dorzucic swoje 3 grosze.
Po pierwsze jesli stale zazywasz leki a ciśnienie jest nadal wysokie to znaczy ze jesteś źle prowadzony przez lekarza. Obecnie chorym przepisuje sie nawet 2, 3 a czasem i 4 leki na raz w calu ustabilizowania ciśnienia. Takie wysokie ciśnienie samo w sobie sieje spustoszenie w organizmie.
Po drugie o ile dobrze zrozumialem wykryto u Ciebie nadcisnienie kiedy miałes 27 lat. To dość wcześnie. Ciekawi mnie czy kiedykolwiek ktoś szukał u Ciebie wtornej przyczyny nadciśnienia. Nadciśnienei wtorne stanowi okolo 10-15% przypadków nadciśnienia. Wśród tych przypadków najczęściej wystepuje nadciśnienie nerkopochodne ( Cezary Letza może mieć racje ). Ponadto mogą to byc również guz chromochłonny nadnerczy, zespół Cushinga zes. Conna, zesp. nadnerczowo-płciowy, akromegalia, zwężenie cieśni aorty.
Jeśli bedziesz chcial moge polecić Ci jakieś artykuły na temat tych chorób i zespołów albo opisać po swojemu. Nie zrobie tego tutaj zeby nie zaśmiecać forum.

http://www.nadcisnienietetnicze.pl/pacj ... wego/news/ - to jest strona Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, może tutaj dowiesz się czegoś więcej.

Wydaje mi sie, że odczuwane przez Ciebie klopoty z sercem to sprawa wtorna do nadciśnienia i kiedy uporasz sie z tym pierwszym serce też sie uspokoi. :jatylko:
ODPOWIEDZ