ja pije isostar dostępny w tabletkach do rozpuszczenia w wodzie, ale praktycznie tylko, gdy jest naprawdę gorąco i mam naprawdę długi bieg (ok. 3 h) Czasem wypijam po treningu dla szybkiego uzupełnienia minerałów - trochę łagodzi to u mnie objawy zmęczenia, ale być może to tylko głowa. Parę razy izotonik wyraźnie pomógł mi "obudzić" organizm. Nie mam problemów ze skurczami, bardziej pomaga mi ogólnie, gdy po 3, 4 godzinach biegu w upale zaczyna brakować "trzeźwości" umysłu i ciała
Na co dzień polecam wodę, a isotonik próbować/testować. Ważne, aby dobrze się czuć. Wodę najlepiej pić w małych dawkach, a często. Kiedyś zalecało się częste picie, tak aby nie dopuścić do momentu, gdy będziemy czuć pragnienie. Teraz coraz częściej mówi się o tym, aby pić właśnie wtedy, gdy to pragnienie się pojawia - musisz więc próbować na sobie
Jeśli masz dobra dietę i pijesz na co dzień 2l wody to w zasadzie przy umiarkowanych warunkach spokojnie przebiegniesz bez kropli wody 2h. Latem przy wyższych temperaturach warto zabrać ze sobą bidon, nawet na krótkie treningi.
Michał