Słodzone kompoty
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
Tomasz, mylisz się, biały cukier to chyba największe żywieniowe zło jakie może być.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
pytanie bez sensu, jedno niezdrowe i drugie niezdrowe ze względu na biały cukier. ta samo jakbym cię zapytał: mając do wyboru powieszenie i krzesło elektryczne, jaką śmierć byś wybrała?
lepiej napić się soku albo zjeść po prostu świeże owoce. są wystarczająco słodkie.
lepiej napić się soku albo zjeść po prostu świeże owoce. są wystarczająco słodkie.
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1122
- Rejestracja: 11 lip 2013, 18:33
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
No i smalecQba Krause pisze:Tomasz, mylisz się, biały cukier to chyba największe żywieniowe zło jakie może być.

- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
ja tam wolę smalec niż kompot 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
smalec jest akurat bardzo zdrowy, Tomasz, skąd ty wziąłeś ten smalec?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 316
- Rejestracja: 28 sie 2013, 15:20
- Życiówka na 10k: 56:00
- Życiówka w maratonie: brak
ale się można uśmiać czytając te Waszą "dyskusję":
"co jest lepsze, cola, słodzony kompot, sok", czy może słodzona herbata, albo woda z miodem?
Polecam raczej zadać sobie pytanie retoryczne : co jest gorsze?
"co jest lepsze, cola, słodzony kompot, sok", czy może słodzona herbata, albo woda z miodem?

Polecam raczej zadać sobie pytanie retoryczne : co jest gorsze?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
maniek, po raz kolejny prezentujesz postawę fundamentalistyczną. a teraz weź chłodny prysznic i odpowiedz sobie na pytanie, czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy owocem, łychą miodu a szklanka cukru.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 316
- Rejestracja: 28 sie 2013, 15:20
- Życiówka na 10k: 56:00
- Życiówka w maratonie: brak
widzę, ale nie widzę zasadniczej różnicy pomiędzy SŁODZONYM kompotem, a sokiem, czy colą. Jedyną ZNACZĄCĄ różnicą będzie w tym przypadku zawartość cukru.Qba Krause pisze:maniek, po raz kolejny prezentujesz postawę fundamentalistyczną. a teraz weź chłodny prysznic i odpowiedz sobie na pytanie, czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy owocem, łychą miodu a szklanka cukru.
Co nie znaczy, że kompoty bez dodatku cukru, nie są super, i sam je spożywam prawie codziennie. Moim skromnym zdaniem są o wiele lepsze i bardziej przyswajalne niż surowe owoce. Oczywiście niesłodzone. Aha i tylko w przypadku, kiedy się nie muszę martwić niedoborami witamin, które się wygotowują.


A co do miodu, to mój dziadek był super-pszczelarzem, ja też miałem swoje pszczoły, więc mnie o tym "cudzie" nie ucz. To tylko cukier, nic więcej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 sty 2012, 09:27
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Poznań
Widzę, że skoczyło ludziom ciśnienie:) Tak to jest jak się dzieli węglowodany na zdrowe (chleb razowy) i śmieciowe (biały cukier). Węglowodany to są cały czas węglowodany i niewielka ilość dodatkowych białek błonnika niewiele tu zmienia, chociaż trochę tak.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
chyba wywołam cavę do tablicy
w kwestii owoców, albo może MEL zajrzy 


- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
nie trzeba żadnego specjalisty, żeby stwierdzić, że kompot słodzony to woda z cukrem o smaku owoców
mamy wbite przez babcie/rodziców, że to zdrowe, bo z owoców
moja teściowa na ten przykład twierdzi, że kompoty sa bardzo zdrowe, a ja jestem wyrodna matka, że daję dzieciom wodę(bo jak bez niczego? bez cukru???)


mamy wbite przez babcie/rodziców, że to zdrowe, bo z owoców

moja teściowa na ten przykład twierdzi, że kompoty sa bardzo zdrowe, a ja jestem wyrodna matka, że daję dzieciom wodę(bo jak bez niczego? bez cukru???)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
nie mówię o kompotach, tylko o różnicy świeży owoc - rafinowany cukier.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
z sieci cyt. "FRUKTOZA
Właściwości Poza sztucznie wytwarzanymi środkami słodzącymi, słodki smak potrawom nadaje także fruktoza, która jest naturalnym cukrem owocowym, sprzedawanym pod postacią drobnych kryształków. Fruktoza ma niski ID (indeks glikemiczny), a więc nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu insuliny do krwi ani jego szybkiego spadku, dzięki czemu u osób ja stosujących rzadziej pojawiają się nagłe ataki głodu.
Wady W porównaniu z innymi substancjami słodzącymi jest dosyć droga.
Zalety Podczas stosowania fruktozy nie obserwuje się nadmiernego wydzielania insuliny przez trzustkę, dzięki czemu nie jest ona obciążona ponad swoje możliwości. Z tego powodu stosowanie cukru owocowego zalecane jest dla cukrzyków, bo podnosi poziom glukozy we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż klasyczny cukier. Oznacza to, że po wypiciu szklanki herbaty posłodzonej fruktozą poziom glukozy we krwi osiągnie znacznie niższe wartości niż po wypiciu herbaty z taką samą ilością zwykłego cukru.CUKIER
Właściwości Znany wszystkim „biały cukier” to w 95 proc. sacharoza, a więc cukier składający się z glukozy i fruktozy. Otrzymywany z buraków cukrowych, najczęściej sprzedawany jest pod postacią drobnych kryształków. Służy przede wszystkim do nadawania słodkiego smaku potrawom i napojom, w przetworach – jako środek konserwujący.
Wady Nazywany jest często „słodkim zabójcą”: spożywany w nadmiarze przyczynia się m.in. do powstawania cukrzycy. Stanowi również doskonałą pożywkę dla bakterii w jamie ustnej, prowadząc do rozwoju próchnicy zębów. Jest źródłem „pustych kalorii”, a więc nie wnosi do organizmu praktycznie nic, poza sporą dawką kalorii. Nadmiar cukru spożywanego w ciągu dnia odkłada się w naszym organizmie pod postacią tłuszczu. Powoduje także nadmierne wydzielanie insuliny, a więc tzw. hiperinsulinemię, która jest odpowiedzią na podwyższony poziom glukozy we krwi. Wiąże się to z wystąpieniem zespołu niewrażliwości tkanek na insulinę. Mamy wtedy do czynienia z sytuacją, gdy organizm produkuje więcej insuliny niż naprawdę potrzebuje, a tkanki nie reagują na jej pojawienie się w sposób prawidłowy. Hiperinsulinemia jest również jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za wystąpienie cukrzycy typu II.
Zalety Jest tani, szeroko dostępny.
"
czyli wychodzi na to, że od świeżych owoców ciężej przytyć niz od kompotu,
pozdro
Właściwości Poza sztucznie wytwarzanymi środkami słodzącymi, słodki smak potrawom nadaje także fruktoza, która jest naturalnym cukrem owocowym, sprzedawanym pod postacią drobnych kryształków. Fruktoza ma niski ID (indeks glikemiczny), a więc nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu insuliny do krwi ani jego szybkiego spadku, dzięki czemu u osób ja stosujących rzadziej pojawiają się nagłe ataki głodu.
Wady W porównaniu z innymi substancjami słodzącymi jest dosyć droga.
Zalety Podczas stosowania fruktozy nie obserwuje się nadmiernego wydzielania insuliny przez trzustkę, dzięki czemu nie jest ona obciążona ponad swoje możliwości. Z tego powodu stosowanie cukru owocowego zalecane jest dla cukrzyków, bo podnosi poziom glukozy we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż klasyczny cukier. Oznacza to, że po wypiciu szklanki herbaty posłodzonej fruktozą poziom glukozy we krwi osiągnie znacznie niższe wartości niż po wypiciu herbaty z taką samą ilością zwykłego cukru.CUKIER
Właściwości Znany wszystkim „biały cukier” to w 95 proc. sacharoza, a więc cukier składający się z glukozy i fruktozy. Otrzymywany z buraków cukrowych, najczęściej sprzedawany jest pod postacią drobnych kryształków. Służy przede wszystkim do nadawania słodkiego smaku potrawom i napojom, w przetworach – jako środek konserwujący.
Wady Nazywany jest często „słodkim zabójcą”: spożywany w nadmiarze przyczynia się m.in. do powstawania cukrzycy. Stanowi również doskonałą pożywkę dla bakterii w jamie ustnej, prowadząc do rozwoju próchnicy zębów. Jest źródłem „pustych kalorii”, a więc nie wnosi do organizmu praktycznie nic, poza sporą dawką kalorii. Nadmiar cukru spożywanego w ciągu dnia odkłada się w naszym organizmie pod postacią tłuszczu. Powoduje także nadmierne wydzielanie insuliny, a więc tzw. hiperinsulinemię, która jest odpowiedzią na podwyższony poziom glukozy we krwi. Wiąże się to z wystąpieniem zespołu niewrażliwości tkanek na insulinę. Mamy wtedy do czynienia z sytuacją, gdy organizm produkuje więcej insuliny niż naprawdę potrzebuje, a tkanki nie reagują na jej pojawienie się w sposób prawidłowy. Hiperinsulinemia jest również jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za wystąpienie cukrzycy typu II.
Zalety Jest tani, szeroko dostępny.
"
czyli wychodzi na to, że od świeżych owoców ciężej przytyć niz od kompotu,
pozdro
