Słodzone kompoty

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomasz, mylisz się, biały cukier to chyba największe żywieniowe zło jakie może być.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Qba, mam do Ciebie pytanie: mając do wyboru cole ze sklepu i kompot z owocami (domowej roboty) - co wybierzesz ?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pytanie bez sensu, jedno niezdrowe i drugie niezdrowe ze względu na biały cukier. ta samo jakbym cię zapytał: mając do wyboru powieszenie i krzesło elektryczne, jaką śmierć byś wybrała?

lepiej napić się soku albo zjeść po prostu świeże owoce. są wystarczająco słodkie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Kompot można posłodzić brązowym cukrem. A można go wcale nie słodzić:)
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Tomasz, mylisz się, biały cukier to chyba największe żywieniowe zło jakie może być.
No i smalec :orany:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

ja tam wolę smalec niż kompot ;-)
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

smalec jest akurat bardzo zdrowy, Tomasz, skąd ty wziąłeś ten smalec?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

ale się można uśmiać czytając te Waszą "dyskusję":
"co jest lepsze, cola, słodzony kompot, sok", czy może słodzona herbata, albo woda z miodem? :hahaha:

Polecam raczej zadać sobie pytanie retoryczne : co jest gorsze?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maniek, po raz kolejny prezentujesz postawę fundamentalistyczną. a teraz weź chłodny prysznic i odpowiedz sobie na pytanie, czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy owocem, łychą miodu a szklanka cukru.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:maniek, po raz kolejny prezentujesz postawę fundamentalistyczną. a teraz weź chłodny prysznic i odpowiedz sobie na pytanie, czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy owocem, łychą miodu a szklanka cukru.
widzę, ale nie widzę zasadniczej różnicy pomiędzy SŁODZONYM kompotem, a sokiem, czy colą. Jedyną ZNACZĄCĄ różnicą będzie w tym przypadku zawartość cukru.

Co nie znaczy, że kompoty bez dodatku cukru, nie są super, i sam je spożywam prawie codziennie. Moim skromnym zdaniem są o wiele lepsze i bardziej przyswajalne niż surowe owoce. Oczywiście niesłodzone. Aha i tylko w przypadku, kiedy się nie muszę martwić niedoborami witamin, które się wygotowują. :hahaha: Ja potrzebne mi witaminy czerpię z innych źródeł. :hej:

A co do miodu, to mój dziadek był super-pszczelarzem, ja też miałem swoje pszczoły, więc mnie o tym "cudzie" nie ucz. To tylko cukier, nic więcej.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Widzę, że skoczyło ludziom ciśnienie:) Tak to jest jak się dzieli węglowodany na zdrowe (chleb razowy) i śmieciowe (biały cukier). Węglowodany to są cały czas węglowodany i niewielka ilość dodatkowych białek błonnika niewiele tu zmienia, chociaż trochę tak.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chyba wywołam cavę do tablicy :) w kwestii owoców, albo może MEL zajrzy :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie trzeba żadnego specjalisty, żeby stwierdzić, że kompot słodzony to woda z cukrem o smaku owoców :oczko: :bum:
mamy wbite przez babcie/rodziców, że to zdrowe, bo z owoców :spoko:
moja teściowa na ten przykład twierdzi, że kompoty sa bardzo zdrowe, a ja jestem wyrodna matka, że daję dzieciom wodę(bo jak bez niczego? bez cukru???)
komentarze
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie mówię o kompotach, tylko o różnicy świeży owoc - rafinowany cukier.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z sieci cyt. "FRUKTOZA

Właściwości Poza sztucznie wytwarzanymi środkami słodzącymi, słodki smak potrawom nadaje także fruktoza, która jest naturalnym cukrem owocowym, sprzedawanym pod postacią drobnych kryształków. Fruktoza ma niski ID (indeks glikemiczny), a więc nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu insuliny do krwi ani jego szybkiego spadku, dzięki czemu u osób ja stosujących rzadziej pojawiają się nagłe ataki głodu.
Wady W porównaniu z innymi substancjami słodzącymi jest dosyć droga.
Zalety Podczas stosowania fruktozy nie obserwuje się nadmiernego wydzielania insuliny przez trzustkę, dzięki czemu nie jest ona obciążona ponad swoje możliwości. Z tego powodu stosowanie cukru owocowego zalecane jest dla cukrzyków, bo podnosi poziom glukozy we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż klasyczny cukier. Oznacza to, że po wypiciu szklanki herbaty posłodzonej fruktozą poziom glukozy we krwi osiągnie znacznie niższe wartości niż po wypiciu herbaty z taką samą ilością zwykłego cukru.CUKIER

Właściwości Znany wszystkim „biały cukier” to w 95 proc. sacharoza, a więc cukier składający się z glukozy i fruktozy. Otrzymywany z buraków cukrowych, najczęściej sprzedawany jest pod postacią drobnych kryształków. Służy przede wszystkim do nadawania słodkiego smaku potrawom i napojom, w przetworach – jako środek konserwujący.
Wady Nazywany jest często „słodkim zabójcą”: spożywany w nadmiarze przyczynia się m.in. do powstawania cukrzycy. Stanowi również doskonałą pożywkę dla bakterii w jamie ustnej, prowadząc do rozwoju próchnicy zębów. Jest źródłem „pustych kalorii”, a więc nie wnosi do organizmu praktycznie nic, poza sporą dawką kalorii. Nadmiar cukru spożywanego w ciągu dnia odkłada się w naszym organizmie pod postacią tłuszczu. Powoduje także nadmierne wydzielanie insuliny, a więc tzw. hiperinsulinemię, która jest odpowiedzią na podwyższony poziom glukozy we krwi. Wiąże się to z wystąpieniem zespołu niewrażliwości tkanek na insulinę. Mamy wtedy do czynienia z sytuacją, gdy organizm produkuje więcej insuliny niż naprawdę potrzebuje, a tkanki nie reagują na jej pojawienie się w sposób prawidłowy. Hiperinsulinemia jest również jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za wystąpienie cukrzycy typu II.
Zalety Jest tani, szeroko dostępny.
"

czyli wychodzi na to, że od świeżych owoców ciężej przytyć niz od kompotu,
pozdro ;-)
komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ