Komentarz do artykułu TOP 7 - najlepsze posiłki dla biegaczy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kawo pisze:
thomekh pisze:Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu
Produkty light to największe gówno jakie można zjeść. Już lepiej napić się pepsi.
Poza tym nie jogurt a maślanka, kefir, zsiadłe mleko. W jogurcie nie ma nic nadzwyczajnego.
A co jest takiego niedobrego w jogurcie light, tj. pozbawionym części tłuszczu?
Pomijając fakty o których już wcześniej pisałem na temat chemicznych dodatków w produktach typu "light"
Generalnie chodzi o to, że taki jogurt naturalny jest pełnowartościowych produktem, idealnie zbilansowanym kalorycznie przez naturę (nic dodać , nic ująć)
Głupotą jest pozbywanie się tłuszczu z tego produktu, gdyż w ten sposób tracimy ten balans , dzięki któremu szybciej jesteśmy syci. Jeżeli taki jogurt jest pozbawiony tłuszczu , to nasz organizm szybciej odczuwa głód i musimy częściej jeść. Chyba , że ktoś się głodzi na siłę, ale nie ma w tym logiki i tylko szkodzi sobie.
Pamiętajmy również, że zdrowe tłuszcze wchodzą w skład syntezy hormonalnej i eliminując tłuszcz z diety zaburzamy ten proces.
Złem jest tłuszcz trans , czyli olej roślinny chemicznie zagęszczony np. margaryna oraz nadmiar cukru rafinowanego a szczególnie połączenie tych dwóch (cukier+ olej trans)
Tłuszcz naturalny zawarty w orzechach , pestkach słonecznika, dyni oraz mleku jest zdrowy.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Tak jak zadeklarowałem wcześniej sprawdziłem dzisiaj etykietę serka wiejskiego w wersji "lekki" (odtłuszczony odpowiednik tego który jadam).

Składniki: ziarna sera twarogowego (59,7%), śmietanka pasteryzowana (39,8%), sól (0,5%). Obniżona zawartość tłuszczu w stosunku do serka wiejskiego o zawartości tłuszczu 5%.

Nie widzę tu żadnych dodatków które uzasadniałyby tezę, że wszystkie produkty "light" to trucizna gorsza od pepsi, itp.
Można marudzić, że śmietanka jest pasteryzowana - ale taka sama jest w serku nieodtłuszczonym, można się czepiać soli - ale ta jest również w wersji zwykłej i w większości innych produktów, bo jest naturalnym wzmacniaczem smaku.

W jogurcie (naturalnym) pewnie też będzie wyłącznie mleko pasteryzowane i mleko w proszku odtłuszczone w zależności od wersji jogurtu oraz bakterie.

Też jestem zdania, że jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to spożywanie produktów "light" nie ma większego sensu. Ale skoro już polemizujemy z artykułem i zarzucamy mu nierzetelność, to chyba warto ważyć nieco bardziej słowa krytyki.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

słuszna uwaga, dziękuję i posypuję własną głowę popiołem.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Też jestem zdania, że jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań zdrowotnych to spożywanie produktów "light" nie ma większego sensu. .
Moje podejście, być może błędne i wynikające z niewiedzy, jest takie - produkty (także Jogurt naturalny) odtłuszczone owszem, ale tylko po to, żeby kontrolować jakość spożywanych tłuszczów, tzn. dodać do płatków owsianych z jogurtem naturalnym siemię lniane, mieć "miejsce" w kontrolowanym jadłospisie na orzechy itd. (nie interesuje mnie LCHF).
Założeniem jest przeświadczenie, że ten tłuszcz z mleka, nie jest tak wartościowy jak ten z orzechów czy oliwy.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
E-rzecznik_MagneB6
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Pamiętać należy, iż sportowcy, ze względu na wzmożony wysiłek fizyczny, wykazują znacznie większe zapotrzebowanie na magnez. Wysokie stężenie magnezu (powyżej 100 mg) zawierają następujące produkty spożywcze: kakao, czekolada, mleko, biały ser, kukurydza, pełne ziarna żyta i pszenicy; orzechy, migdały i suszone owoce. Nieco niższe stężenie (od 25 gram do 100 gram) zawiera chleb, ryby, mięso, jaja, kapusta i kasze.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niech zgadne... i Magne B6? :bum:
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kto pisał ten artykuł?
Jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu....a za chwilę przepis z jogurtu greckiego,który jest najbardziej
tłusty ze wszystkich(10%) i najlepszy zarazem.polecam.
Ogólnie nabiał wybieram ten najbardziej tłusty(grecki jogurt,śmietana 22%,masło)a mięcho tylko chude mi
smakuje(wyjątek żeberka :hej: )i jest to zazwyczaj wołowina.
Oczywiście tłuste ryby jak łosoś czy makrela są w cotygodniowym menu. :usmiech:
A czy masło orzechowe zdrowsze od "naturalnego"?...nie wydaje mi się.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

mow_mi_stefan pisze: Moje podejście, być może błędne i wynikające z niewiedzy, jest takie - produkty (także Jogurt naturalny) odtłuszczone owszem, ale tylko po to, żeby kontrolować jakość spożywanych tłuszczów,...
Twoje podejście generalnie rzecz biorąc jest prawidłowe. Stosuje się czasem takie sztuczki żeby zastąpić "gorsze" tłuszcze, "lepszymi" tłuszczami. Tak w każdym razie wytłumaczyła mi to żona. Ale czy ma to sens u zdrowego człowieka tego akurat nie wiem.

KrzychuM:
Oglądając dzisiaj w lidlu dostępny nabiał natrafiłem na jogurt "typu greckiego". Czy to smakuje tak samo jak jogurt grecki, czy jedno z drugim ma tyle wspólnego co koń z koniakiem?
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:KrzychuM:
Oglądając dzisiaj w lidlu dostępny nabiał natrafiłem na jogurt "typu greckiego". Czy to smakuje tak samo jak jogurt grecki, czy jedno z drugim ma tyle wspólnego co koń z koniakiem?
Lidlowski "grecki" jest warty polecenia.Sam często do tego sklepu zaglądam.Moja kumpela robi różne testy
żywności i tak np.śmietana 18% z Lidla jest najlepsza,zero dodatków typu mączki św,karageny i inne dziadostwa.
Ma też b.dużo kultur bakterii.
Jogurt grecki,śmietana 18%,serek typu włoskiego,mozzarela czy mascarpone z reguły kupuję w Lidlu.
Masło Kerrygold też.Wędlin z tego sklepu nie polecam,natomiast nabiał(poza zwykłym serem białym,którego nie jem)jak najbardziej.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Tak jak zadeklarowałem wcześniej sprawdziłem dzisiaj etykietę serka wiejskiego w wersji "lekki" (odtłuszczony odpowiednik tego który jadam).

Składniki: ziarna sera twarogowego (59,7%), śmietanka pasteryzowana (39,8%), sól (0,5%). Obniżona zawartość tłuszczu w stosunku do serka wiejskiego o zawartości tłuszczu 5%.

Nie widzę tu żadnych dodatków które uzasadniałyby tezę, że wszystkie produkty "light" to trucizna gorsza od pepsi, itp.
Na Twoim miejscu chciałabym poznać skład ziaren sera twarogowego oraz śmietanki pasteryzowanej. Bo to tu jest haczyk. Zrobione wyłącznie z mleka? A to mleko wiesz jak zrobione? (czym karmione krowy? jakimi lekami faszerowane? czy krowy wychodzą na słońce i świeże powietrze?)
Ja serów nie jadam, więc osobiście mi zwisa, co tam jest dodawane i z czego zrobione.
MichalKar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

MEL. pisze:chciałabym poznać skład ziaren sera twarogowego oraz śmietanki pasteryzowanej.
Ziarna twarogowowe składają się z twarogu, a śmietanka pasteryzowana ze śmietany.
MEL. pisze:Ja serów nie jadam, więc osobiście mi zwisa, co tam jest dodawane i z czego zrobione.
A co jadasz? Z czego jest to zrobione? Czy chciałaś poznać skład tych składników, które składają się na to, co jadasz? A czy sprawdziłaś, czy producent przedstawia rzetelną prawdę? Jak sprawdziłaś? I czy sprawdziłaś sprawdzenie?

Łatwo zadawać takie pytania innym. To ja Ci odpowiem, całkiem poważnie:
https://www.youtube.com/watch?v=x1rFAaAKpVc

To, że nie jadasz nabiału, to już wiemy po komentarzu "Ja mam inne przekonania, to Twoje złe". Czekamy na konkrety :-)

Uściski,
M.
MichalKar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Potwierdzam, że Lidl ma dobre produkty spożywcze, może nawet bardzo dobre. Wnioskuję to po smaku i zapachu oraz tym, że nie są "długowieczne".

Jak dla mnie to najlepsze, jakie są w ogólnodostępnych sklepach. Na targach nie kupuję, bo nie wierzę polskich handlarzom (wiem, oceniam z góry, mea culpa), po drugie nie chce mi się, po trzecie nie mam po drodze, po czwarte mi nie zależy, po piąte i tak piję piwo, wódkę i wino).

Wydaje mi się, że jogurt typu greckiego od jogurtu greckiego różnią się nazwą własną. Być może chodzi o to, że jogurt grecki to nazwa zastrzeżona. Podobnie powinno być z Mozarellą i Oscypkami. Ale nie jestem pewien.

Smak i konsystencja taki, jak powinien być.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

serek typu cottage z Lidla to serek wiejski z Piątnicy, tylko w innym pudełku, i tańszy IMO najlepszy z najlepszych ;-)
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MichalKar pisze:Potwierdzam, że Lidl ma dobre produkty spożywcze, może nawet bardzo dobre. Wnioskuję to po smaku i zapachu oraz tym, że nie są "długowieczne".

Różnie bywa.
Część asortymentu jest zaskakująco dobra za faktycznie przystępne ceny a i składy zachęcają.
Zwłaszcza żółte sery z krótkich serii regionalnych potrafią zaskoczyć. W składzie po prostu minimum: mleko, sól, podpuszczka.
Ale część to jest dramat.
Trzeba czytać każdą etykietę dosłownie.

Zwłaszcza przy mięsach i rybach warto się zastanowić 5 razy. W ich mięsie mielonym jest ... soja! i żeby tylko.
Ryby mają bardzo dziwny smak, raz kupiłam łososia, i nigdy więcej.
Jajek tez od nich nie lubię.
Na mleku, jogurtach, białych serach się nie znam to się nie wypowiem, ale ich mascarpone IMO jest OK.

No i nie zawsze krótki termin oznacza dobry produkt. Ich słodkie śmietanki to jest jakiś dramat. Nie wiem co to jest i jak oni to robią, ale koło śmietany to to nie stało chyba nawet. Pieczywo- okropne. Nawet nie chodzi o smak, po prostu coś jest nie tak ze składem- ja po nim choruję.

A przy okazji produktów najlepsiejszych dla biegacz i Lidla. Akurat są w Lidlu pataty (czerwone ziemniaki) w bardzo przyjaznej cenie, niecałe 8 zł za kg.

Nie bardzo ogarniam dlaczego akurat pataty sa takie dobre dla biegacza a nasze pyrki już nie, no ale jak ktoś lubi to galopem do Lidla. :hejhej:
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MichalKar pisze:
MEL. pisze:chciałabym poznać skład ziaren sera twarogowego oraz śmietanki pasteryzowanej.
Ziarna twarogowowe składają się z twarogu, a śmietanka pasteryzowana ze śmietany.
Mniej więcej wiem jak się robi ser twarogowy z kwaśnego mleka, bo w czasach mojego dzieciństwa mleko się kisiło i czasami robiło się domowym sposobem z tego mleka twaróg (przy okazji pozostawała pyszna serwatka, której już teraz nigdzie nie uświadczysz. Nigdy twaróg nie powstawał w postaci ziaren. Co w mleczarniach robią z mlekiem, że powstają ziarna? Może coś dodają? Może lepią ziarenka za pomocą maszyny? Ja nie wiem. Gdyby twaróg był zrobiony z mleka i tylko z mleka, to może w składzie powinno być mleko, a nie ziarna.
Podobnie ze śmietanką. Śmietanę zbiera się z wierzchu mleka. Czyli to też mleko. Tymczasem do śmietany dodaje się żelatynę, karagen i inne dodatki. Czyli być może "śmietanka pasteryzowana" to nie tylko mleko, ale coś jeszcze. Ale po co o tym pisać na opakowaniu? Żeby wystraszyć konsumentów?
MichalKar pisze:
MEL. pisze:Ja serów nie jadam, więc osobiście mi zwisa, co tam jest dodawane i z czego zrobione.
A co jadasz? Z czego jest to zrobione? Czy chciałaś poznać skład tych składników, które składają się na to, co jadasz? A czy sprawdziłaś, czy producent przedstawia rzetelną prawdę? Jak sprawdziłaś? I czy sprawdziłaś sprawdzenie?
Jadam rośliny wyhodowane u mojej mamy w ogródku, kupowane na bazarku u znajomych rolników oraz kupowane w sklepach. nie zawsze znam pochodzenie. Jedyne, czego jestem pewna, to brak jakichkolwiek antybiotyków, hormonów czy innych ciekawych leków. Rośliny ich nie zawierają. Choć oczywiście mogą zawierać całe mnóstwo innych niekorzystnych substancji. Jestem tego świadoma.
To, że nie jadasz nabiału, to już wiemy po komentarzu "Ja mam inne przekonania, to Twoje złe". Czekamy na konkrety :-)
Nic takiego nie napisałam. Nie oceniam tego, co jedzą inni (chyba, że własne dzieci). Napisałam, że mi zwisa, co jest w serze, bo go nie jem. A jeśli ktoś chce znać skład, to niech trochę pomyśli, podrąży, poczyta...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ