Hehe z gazowaną i bieganiem trzeba uważać. Kiedyś miły Pan w hotelu nalał mi właśnie takiej wody do małej plastikowej butelki w letni dzień. Po biegu, na ulicy przy jej odkręceniu korek wystrzelił z hukiem, co spowodowało niezłe zdziwienie u mnie oraz przechodzących obok emerytów....klancyk3 pisze:"Jeśli już znajdziemy się przy sklepowej ladzie i znowu nas dopadnie pytanie: gazowana czy niegazowana to spieszymy z odpowiedzią. Kupmy obie! Ta druga jest dobrym rozwiązaniem ale TYLKO po treningu! "
czyli woda gazowana przed treningiem? już widzę te tłumy bekających biegaczy...
Komentarz do artykułu 40 rzeczy, które powinniście wiedzieć o jedzeniu
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
ad.23. Chcesz być zdrowy i szczęśliwy? Jedz węglowodany złożone! Te długo trawiące się węgle zwiększają poziom trytofanu, który produkuje serotonię (hormon szczęścia)
Jeśli już to tryptofan nie trytofan!
Jeśli już to tryptofan nie trytofan!
-
- Dyskutant
Heh, nauka i badania... każdy przedstawi swoje popierajace jego racje. Tak jak z tą witaminą C.
Panie Domixon, zna Pan strone sciencedirect.com?
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 2700001616 vit c u kurczakow;)
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 8604006179 u rybek:)
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 4X12002053 przeciwwirusowo
w 2 minuty znalazłem 3 artykuły obalające Twoją tezę," BZDURY " pan wypisujesz!
A tak serio to niestety nawet do badań trzeba podejść z dystansem, ja uważam ze witamina C działa,
jest to wiadome od kiludziesieciu lat, mysle ze w wiekszej liczbie badan udowodniono jej dzialanie niż podwazono,
do jakiś "rewolucyjnych badan" zawsze podchodzę z przymruzeniem oka.
A przede wszystkim nie podoba mi się sformuowanie ktorego uzyles - że ktoś inny wypisuje BZDURY - wszystkie rozumy zjadles?
Ja zazywam, nie choruje, majatku nie stracę. A i antyoksydant jest to zacny przy okazji
Panie Domixon, zna Pan strone sciencedirect.com?
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 2700001616 vit c u kurczakow;)
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 8604006179 u rybek:)
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 4X12002053 przeciwwirusowo
w 2 minuty znalazłem 3 artykuły obalające Twoją tezę," BZDURY " pan wypisujesz!
A tak serio to niestety nawet do badań trzeba podejść z dystansem, ja uważam ze witamina C działa,
jest to wiadome od kiludziesieciu lat, mysle ze w wiekszej liczbie badan udowodniono jej dzialanie niż podwazono,
do jakiś "rewolucyjnych badan" zawsze podchodzę z przymruzeniem oka.
A przede wszystkim nie podoba mi się sformuowanie ktorego uzyles - że ktoś inny wypisuje BZDURY - wszystkie rozumy zjadles?
Ja zazywam, nie choruje, majatku nie stracę. A i antyoksydant jest to zacny przy okazji

- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
amsfalt, czy ty rozumiesz niewielką różnicę między rybami a ptakami, a ludźmi? Nawet jak znajdziesz wyniki u krów, to to będzie niemiarodajne ze względu na zupełnie inny metabolizm. Szczury już można rozpatrzeć, z pewnymi zastrzeżeniami.
Z metaanalizami Cochrane'a się z reguły nie dyskutuje
. To nie są badania, tylko analizy bardzo dużych ilości różnych badań i są wiarygodne, choć z reguły pokazują coś innego niż tzw obiegowa wiedza.
Z metaanalizami Cochrane'a się z reguły nie dyskutuje

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Dyskutant
Te badania bo wzialem pierwsze z brzegu, fakt ze tylko jedno dotyczylo ludzi, bez problemu znajdzie sie wiecej.
Przyznam ze glownym moim celem bylo podwazenie wypowiedzi typu " Moja prawda jest najlepsza". Nie czytałem tej analizy, nie wierze jednak ze witamina C nie ma skutecznosci- sam fakt rejestracji jej jako LEK obliguje do skutecznosci wiekszej niz placebo.
http://summaries.cochrane.org/CD000980/ ... ommon-cold
Przeczytałem , cudow nie ma ale wg badania umiarkowanie działa, szczegolnie przy regularnym przyjmowaniu - gorzej droaźnie. Wedlug mnie powolanie sie na ten artykul mowiac ze wit C nie działa to bledna interpretacja.
Przyznam ze glownym moim celem bylo podwazenie wypowiedzi typu " Moja prawda jest najlepsza". Nie czytałem tej analizy, nie wierze jednak ze witamina C nie ma skutecznosci- sam fakt rejestracji jej jako LEK obliguje do skutecznosci wiekszej niz placebo.
http://summaries.cochrane.org/CD000980/ ... ommon-cold
Przeczytałem , cudow nie ma ale wg badania umiarkowanie działa, szczegolnie przy regularnym przyjmowaniu - gorzej droaźnie. Wedlug mnie powolanie sie na ten artykul mowiac ze wit C nie działa to bledna interpretacja.
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
Podczas czytania artykułu miałam wrażenie, że ktoś to kiepsko przetłumaczył z angielskiego, chybcikiem, na kolanie, bez przeczytania drugi raz... A szkoda.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
-
- Rozgrzewający Się
Banany są radioaktywne - yup
Powiem więcej - wszystko jest w jakimś stopniu radioaktywne ( zawiera domieszki niestabilnych izotopów).
Ludzkie ciało też.
Co do wit C - zdaje się że jest to jedyna witamina której hiper-dawki MOGĄ mieć pozytywny wpływ na układ immunologiczny.
Powiem więcej - wszystko jest w jakimś stopniu radioaktywne ( zawiera domieszki niestabilnych izotopów).
Ludzkie ciało też.

Co do wit C - zdaje się że jest to jedyna witamina której hiper-dawki MOGĄ mieć pozytywny wpływ na układ immunologiczny.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
"8. Naukowcy i sportowcy są zdumieni właściwościami soku z buraka. Jak się okazuje - jego picie znacząco poprawia wytrzymałość. Jeden z eksperymentów dowiódł, że sportowcy pojeni takim sokiem ćwiczyli aż o 16% wydajniej! Odpowiadają za to najprawdopodobniej azotany, które redukują zużycie tlenu w trakcie wysiłku. Chcecie poprawić wytrzymałość? Polecamy pół litra takiego soku dziennie! "
Jestem w trakcie sprowadzania mocnego ekstraktu z buraka czerwonego. Może ktoś jest zainteresowany zakupem na spółkę , bo będzie tego 1 kg a bierze się zalewie 2-3 g dziennie ?
Jestem w trakcie sprowadzania mocnego ekstraktu z buraka czerwonego. Może ktoś jest zainteresowany zakupem na spółkę , bo będzie tego 1 kg a bierze się zalewie 2-3 g dziennie ?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 37:46
- Życiówka w maratonie: 3:11:44
Amsfalt - chyba to własnie tu widzę przykład postawy "Moja prawda jest najlepsza".
Nie widzę celu dalszej dyskusji skoro dotarłeś do podsumowania metaanalizy Cochrane'a i nadal uważasz, ze masz rację.
Napisałeś:
I trzeba tu chyba wytłumaczyć o jakie badanie chodzi bo zupełnie się nie orientujesz patrząc na podane w dyskusji przez Ciebie przykłady. Badanie nie na świnkach morskich, szczurach czy innych zwierzątkach, nie praca opisująca biologiczne właściwości witaminy C badane labolatoryjnie bez oceny efektów jej podawania w danej populacji, tylko randomizowane badanie z podwójnie ślepą grupą kontrolną - takie na jakich opiera się medycyna. Profilaktycznie jeszcze bardziej uściślę - takie badanie w której dana grupa badawcza dostała witaminę C w momencie zachorowania na infekcję wirusową górnych dróg oddechowych (czyli przeziębienie), włączono u niej witaminę C w dawce jaką proponujesz i po wyzdrowieniu oceniano przebieg choroby w tej grupie i w grupie kontrolnej, która witaminy C nie dostała. Bo to co napisano w artykule do takich wniosków na temat włączania witaminy C prowadziło. Chyba sie ze mna zgodzisz, że inaczej cytowanego zdania zinterpretować nie można?
Albo lepiej się już się nie pogrążaj.
Artykuł ciekawie się czytało, ale w niektórych miejscach autor po prostu popłynął. Akurat podpunkt o witaminie C jest najbliższy memu sercu bo jestem lekarzem, ale z kilkoma innymi też bym się nie zgodził.
Aha, i kolejny raz profilaktycznie - nie podałem zawodu żeby zwiększyć swój autorytet jako dyskutującego. Po prostu lubię wiedzieć skąd rozmówca czerpie wiedzę więc i coś o sobie wypada napisać gdy dyskusja sie rozwija.
Nie widzę celu dalszej dyskusji skoro dotarłeś do podsumowania metaanalizy Cochrane'a i nadal uważasz, ze masz rację.
Napisałeś:
Podaj JEDNO takie badanie. Nawet na małej populacji. Jedno by mnie zadowoliło.Większość z przeprowadzonych badań wykazała, ze krótkotrwałe przyjmowanie 0,5 g- 1 g witaminy C dziennie może skrócić i złagodzić przebieg przeziębienie.
I trzeba tu chyba wytłumaczyć o jakie badanie chodzi bo zupełnie się nie orientujesz patrząc na podane w dyskusji przez Ciebie przykłady. Badanie nie na świnkach morskich, szczurach czy innych zwierzątkach, nie praca opisująca biologiczne właściwości witaminy C badane labolatoryjnie bez oceny efektów jej podawania w danej populacji, tylko randomizowane badanie z podwójnie ślepą grupą kontrolną - takie na jakich opiera się medycyna. Profilaktycznie jeszcze bardziej uściślę - takie badanie w której dana grupa badawcza dostała witaminę C w momencie zachorowania na infekcję wirusową górnych dróg oddechowych (czyli przeziębienie), włączono u niej witaminę C w dawce jaką proponujesz i po wyzdrowieniu oceniano przebieg choroby w tej grupie i w grupie kontrolnej, która witaminy C nie dostała. Bo to co napisano w artykule do takich wniosków na temat włączania witaminy C prowadziło. Chyba sie ze mna zgodzisz, że inaczej cytowanego zdania zinterpretować nie można?
Albo lepiej się już się nie pogrążaj.
Artykuł ciekawie się czytało, ale w niektórych miejscach autor po prostu popłynął. Akurat podpunkt o witaminie C jest najbliższy memu sercu bo jestem lekarzem, ale z kilkoma innymi też bym się nie zgodził.
Aha, i kolejny raz profilaktycznie - nie podałem zawodu żeby zwiększyć swój autorytet jako dyskutującego. Po prostu lubię wiedzieć skąd rozmówca czerpie wiedzę więc i coś o sobie wypada napisać gdy dyskusja sie rozwija.
5 km 18:38 10km 37:46 15km 1:02:53
21.097 1:29:13 42.195 3:11:44
Wings For Life- 31km:490m
21.097 1:29:13 42.195 3:11:44
Wings For Life- 31km:490m
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Ja również. Nie kupujcie żadnego rutinoscorbinu tylko dawki po 1000 mg. Najtaniej w sklepach kulturystycznych wychodzi.aro05 pisze:Co do wiekszych (duuuzo) dawek witaminy C niz te zalecane, to obecnie "testuje to na sobie" i musze przyznac, ze jestem pod wrazeniem.
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
A co powiesz na 1kg czystej witaminy C za około 50 zł. Chyba jeszcze taniej niz w sklepie kulturystycznym:)Bogil pisze:Ja również. Nie kupujcie żadnego rutinoscorbinu tylko dawki po 1000 mg. Najtaniej w sklepach kulturystycznych wychodzi.aro05 pisze:Co do wiekszych (duuuzo) dawek witaminy C niz te zalecane, to obecnie "testuje to na sobie" i musze przyznac, ze jestem pod wrazeniem.
- pikkot
- Wyga
Poziomem ten artykuł dorównuje reklamie Mix Up Your Running Asicsa, tylko zastanawiam się, kto tu był sponsorem.
"Naukowcy udowodnili" zamiast - ktoś potrzebował zrobić publikację i zebrał 10 osób do badań, z których nie można wyciągnąć pewnych wniosków.
10 łyżeczek cukru w Coli? W szklance będzie około pięciu 5 gramowych łyżeczek. Tak samo, jak w soku jabłkowym czy pomarańczowym(ale w sokach cukry i kwasy nie są przemysłowego pochodzenia).
Wydatek podczas treningu może sięgać 3000kcal? Jasne - dla mnie podczas 4 godzinnego wybiegania. Zużywałbym tyle samo podczas godziny treningu, jakbym tylko przytył do 270 kilogramów.
Jakim cudem do zerwanych bananów dostają się nowe minerały podczas dojrzewania? Panie w Biedronce wstrzykują codziennie rano trochę - oczywiście od tego końca z robakiem.
"Naukowcy udowodnili" zamiast - ktoś potrzebował zrobić publikację i zebrał 10 osób do badań, z których nie można wyciągnąć pewnych wniosków.
10 łyżeczek cukru w Coli? W szklance będzie około pięciu 5 gramowych łyżeczek. Tak samo, jak w soku jabłkowym czy pomarańczowym(ale w sokach cukry i kwasy nie są przemysłowego pochodzenia).
Wydatek podczas treningu może sięgać 3000kcal? Jasne - dla mnie podczas 4 godzinnego wybiegania. Zużywałbym tyle samo podczas godziny treningu, jakbym tylko przytył do 270 kilogramów.
Jakim cudem do zerwanych bananów dostają się nowe minerały podczas dojrzewania? Panie w Biedronce wstrzykują codziennie rano trochę - oczywiście od tego końca z robakiem.