Komentarz do artykułu Buty a kontuzje u biegaczy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lol. faktycznie!
SBBP.WAW.PL
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie próbuję dłużej niż 10s, ale zmieniam nogę/rękę kilka razy podczas jednego ćwiczenia.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem takie same doświadczenia. Szukałem trochę po omacku, ale też doszedłem, że to nie buty a stabilizacja korpusu. Tylko chyba do końca się nie zgodzę z usuwaniem przyczyn. O ile mi wiadomo w wieku np. 30 lat skoliozy i przestawienia miednicy nie da się skorygować. Można jedynie wzmocnić mięśnie, które pozwolą radzić cobie z tą wadą postawy. Czy nie tak jest?
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

w wieku lat 30 ze skoliozą doszło już do trwałych kompensacji
mozna by było ocenić napięcia mięśniowe stabilizatorów i popracować nad wzmocnieniem słabszych struktur
natomiast ustawienie miednicy można skorygować jak najbardziej
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Ja dodaję do tego podnoszenie nogi w górę. 10 razy na każdy bok.
arturdj
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:18
Życiówka w maratonie: 3:18:55

Nieprzeczytany post

Taki boczny mostek to nie jest żadna nowość dla kogoś przerabiał garść porad Pana Skarżyńskiego, to jedno z podstawowych ćwiczeń siły biegowej. Tutaj link -> http://skarzynski.pl/2013/lekcja-biegow ... ka-silowa/
Obrazek
Maraton (debiut) -->3:18:55 (15.09.2013)
Połówka --------> 1:25:05 (06.04.2014)
19,528km -------> 1:19:13 (13.04.2014)
10km ------------> 38:05 (10.05.2014)
7km -------------> 27:08 (26.10.2013)
Test Coopera ---> 3315m (3.11.2013)
paupau
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie taki mam problem. Już miesiąc boli mnie noga w okolicach kolana. :echech:
Ortopeda stwierdził skrzywienie kręgosłupa i jedną nogę krótszą o 1 cm. Zalecił fizjoterapie metodą PNF?, pilates -mam rozciągać kręgosłup.
Fizjoterapeuta natomiast zalecił wkładkę- i po sprawie jego zdaniem!
Dzięki wielkie za ten artykuł.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Świetny tekst szczególnie ten fragment :
cyt:
"Podstawowe elementy wpływające na redukcję ryzyka kontuzji u biegaczy to:

asymetrie w obrębie układu ruchu,
zbyt gwałtownie zwiększany kilometraż,
nawrót kontuzji."

Pozdrawiam
alloyrun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tylko bieganie na śródstopiu: to naprawdę działa i nie trzeba żadnych wizyt ani cwiczeń. pozdrawiam.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

katekate pisze:w wieku lat 30 ze skoliozą doszło już do trwałych kompensacji
mozna by było ocenić napięcia mięśniowe stabilizatorów i popracować nad wzmocnieniem słabszych struktur
natomiast ustawienie miednicy można skorygować jak najbardziej
Przestawienie miednicy jest właśnie wynikiem kompensacji. Tak przynajmniej stwierdził ortopeda. Biegam jednak bez większych problemów, poza przeciążeniami, ale to wynik metody: za szybko, za dużo". ;)

Trochę mam inne zdanie odnośnie butów. Wydaje mi się, że te super wypasione z systemami i wsparciami usypiają uwagę. Jak bym zaczął od doboru butów, to pewnie by tak zostało, czyli winne są buty. Rozpoczęcie biegania od butów minimalistycznych naturalnie wiąże się z tego typu ćwiczeniami, o których jest w art. Bez nich trudno zacząć bieganie. Trudno o technikę. Druga rzecz to "zmuszanie" organizmu do uruchamiania mechanizmów adaptacyjnych. Jak się próbuje to kompensować butami, to wtedy nie daje się szans na dostosowanie układu ruchu do nowych warunków. To oczywiście wszystko sprawia, że nie można zacząć biegać tak z dnia na dzień i to nie wszystkim odpowiada. Jako przykład mam wkładki korygujące. Wychodziło mi, że lewa powinna korygować nierówność o 2 cm. Jednak radzę sobie bez tego, a tą różnicę wyrównuje np. różny kąt nachylenia stóp przy lądowaniu. I to dzieje się zupełnie automatycznie.
fizjo-terapeuta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:36

Nieprzeczytany post

Temat bardzo dobry- i jak najwięcej tego typów artykułów !!

Pracuje jako fizjoterapeuta i mam jeden wniosek- trzeba zdecydowanie budować świadomość własnego ciała i ruchu wśród osób aktywnych i uczyć ich ruchu takiego który jest bezpieczny i zgodny z prawidłowymi wzorcami ruchowymi

Nie zawsze wystarczy założyć buty i biec do przodu bo przecież najlepsi na świece pracują nad swoją techniką a zawodnik rekreacyjny zazwyczaj wcale.

Proponuję jako lekturę artykuł pisany okiem fizjoterapeuty KINETIC CONTROL !!! Znajdziecie w nim trochę informacji na temat poruszony wyżej !!!

http://www.fizjo-sport.pl/download/get/ ... control/66

Miłej lektury :)
fizjo-terapeuta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:36

Nieprzeczytany post

co do zamieszczonej przez autora tekstu tabelki dotyczącej aktywacji mięśnia posladkowego średniego (czyli mięśnia o którym zamieściłem poniżej artykuł przedstawiający pewną analizę biomechaniki kończyny dolnej) chciałbym zaznaczyć jedną rzecz :

należy szukać ćwiczeń które będę generowały aktywność tego mięśnia i będą zbliżone do funkcji- czyli w przypadku tego forum do funkcji biegania.
Więc nie do końca należy się sugerować wynikiem badań, gdzie najlepszy wynik dał "side plank". Podczas biegania potrzebujemy przede wszystkim wydolny ekscentrycznie miesień pośladkowy średni a nie izometrycznie :)

Pozdrawiam i w celu dalszej analizy tematu odsyłam do artykułów i terapeutów Kinetic Control :)
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

fizjo-terapeuta pisze: należy szukać ćwiczeń które będę generowały aktywność tego mięśnia i będą zbliżone do funkcji- czyli w przypadku tego forum do funkcji biegania.
Więc nie do końca należy się sugerować wynikiem badań, gdzie najlepszy wynik dał "side plank". Podczas biegania potrzebujemy przede wszystkim wydolny ekscentrycznie miesień pośladkowy średni a nie izometrycznie :)
Oczywiście mój artykuł nie wyczerpuje tematu. Ma tylko zwrócić uwagę na istotną kwestię przygotowania się do tej trudnej aktywności jaką jest bieganie!
Mostek bokiem nie może być podstawowym ćwiczeniem stosowanym przez biegaczy, natomiast jeżeli dodamy do niego elementy np poruszania kd wyżej leżącą to będzie to ciekawy element budowania ogólnej sprawności. Poza tym jak najbardziej trzeba wprowadzić ćwiczenia zbliżone do funkcji!
Za pomocą mostka bokiem starałem się przedstawić prosty test, który każdy biegacz może wykonać samodzielnie w domu.
kesser
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra zamotałem się czy jakiś zestaw ćwiczeń jest konkretnie zalecany dla biegaczy albo czy zestaw od p.Skarżyńskiego jest wystarczający(akurat do niego mam dostęp :-))?
I druga kwestia czy te ćwiczenia wzmacniają także mięśnie stabilizujące wzdłuż kręgosłupa i inne czy tylko skupiają się na mięśniu pośladkowym?
Maja2902
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy można prosić o ćwiczenia na skośną miednice? ewentualnie czy został już napisany o tym jakiś artykuł gdzie znajdę więcej informacji? bardzo dziękuję. pozdrawiam www.mamybiegaja.blogspot.com
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ