Suplementacja podczas biegania ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś sporo pijem lnianego,teraz 3-4 w tygodniu jem ryby morskie.
Od późnej jesieni do wiosny suplementuje się tylko witC 2-3x dziennie po 400mg.
Po 30km wybieganiach 2 kapsy megnezu...reszta to natura. :oczko:
PKO
kamel89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48 min 28 sek
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, czy warto jest brac jakies suplementy np na ochrone stawow? Troche mi ostatnio doskwiera bol kolana. Czy lepiej nie pchac sie w chemie?
Blog http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 10#p630610
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120

Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kamel89 pisze:Witam, czy warto jest brac jakies suplementy np na ochrone stawow? Troche mi ostatnio doskwiera bol kolana. Czy lepiej nie pchac sie w chemie?
W chemię nie warto, ale są dobre naturalne produkty które ci pomogą. Myślę, że dostatecznie wyjaśniłem te sprawy w moim temacie o ziołach.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

na mnie działały preparaty z Nutrend'a, mianowicie Flexit i Gellacoll
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
kamel89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48 min 28 sek

Nieprzeczytany post

Miales w tabsach czy do picia mowie o Flexit
Blog http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 10#p630610
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120

Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

flexit do picia, ale nie drink tylko liquid, a tabletki gellacoll

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
natny
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:09:41

Nieprzeczytany post

kamel89 pisze:Witam, czy warto jest brac jakies suplementy np na ochrone stawow? Troche mi ostatnio doskwiera bol kolana. Czy lepiej nie pchac sie w chemie?
eeetam, przesada. Może naciągnąłeś, źle stanąłeś, czy może przetrenowałeś nogę. Albo po prostu źle spałeś (dobra wymówka). Ale od razu coś na ochronę stawów? Pomijając zioła, to póki jest wsio zdrowe to nie warto wciskać w siebie żadnych super wynalazków. Noga przez to nie przestanie boleć, a co najwyżej kieszeń ;)
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a np moje zdanie jest takie, że 2 razy do roku można sobie strzelić kuracje, na pewno nie zaszkodzi... skład preparatów na stawy nie jest przecież szkodliwy, jak termogeniki, czy chociażbym jakieś nielegalne środki...

KOMENTARZE
Hannibal
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:24

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Czyli co, lepiej kupić butelkę świeżego oleju lnianego tłoczonego na zimno po 6zł? U mnie w warzywniaku takie sprzedają prosto z tłoczni, biodostępność może nieco gorsza, ale kwasów omega 3 olej lniany ma bardzo dużo. A na pewno jest świeży, bo bez konserwantów jełczeje po tygodniu :)
Tyle, że olej lniany zawiera o-3 w postaci ALA, którego konwersja do EPA i DHA jest marna, rzędu kilku %. Można oczywiście wypić odpowiednio więcej owego oleju, ale wówczas dostarczymy zbyt dużych ilości PUFA (kwasów wielonienasyconych), które są bardzo reaktywne, podatne na utlenianie. Dominować mają przecież nasycone i jednonienasycone.
klosiu pisze:Ale coś mi się nie chce wierzyć w ten brak o3 w tranie, w końcu na etykiecie jest napisane jak byk:
Kwasy tłuszczowe omega-3 1,2 g
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,6 g
- kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,4 g
Aż tak by chyba nie kłamali? :)
Po prostu nie są to już te właściwe DHA i EPA, ale zmienione chemicznie, g**no warte.
antyFILIDOR
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To możeja też dorzucę swoje 3 grosze. :)
Nigdy nie brałem stricte sportowej suplementacji diety, ale od wielu już lat biorę:
-magnez - jako ze bardzo lubię wypić kawę suplementacja takowa wydawała mi się być wskazana. Jak dotąd brałem chela mag B6, ale po wieczorze spędzonym na lekturze składu rożnych suplementów przerzucam się na tri mag B6 albo chela mag B6 forte,
- tran - zdarza mi się wypić łyżke z rana, acz nie jest to tak regularne jak spożycie magnezu. Obecnie w lodówce zalega zdaje się Moller's,
-jakieś mixy witaminowe, ale to jeszcze mniej regularnie niż tran.
Witaminy raczej wolałem konsumować w formie owoców.

Ostatnimi czasy (po podjęciu próby poprawienia kondycji) zacząłem się również zastanawiać nad suplementacją białka lub keratyny, ale nie jestem co do tego jeszcze przekonany.
Awatar użytkownika
bosman78
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49,59

Nieprzeczytany post

Na pytanie "jaka suplementacja" może być tylko jedna odpowiedź "a jaka dieta?" Jak sama nazwa wskazuje suplementy to uzupełnieni diety więc najpierw trzeba zaplanować trening, ułożyć pod niego dietę i tego czego nie da się zaspokoić dietą uzupełnić suplami...
5km-24.22 10km-49,49 "1/2"-02:02:8
"Per aspera ad astra"
kowalus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

DIETA DIETA DIETA!
OMEGA-3

Nie trzeba kupowac tranów i buteleczek z olejami (choć są dobre).
Kupujesz w Auchan 1kg siemienia lnianego -> na porcję wrzucasz do blendera łyżkę siemienia, łyżkę wiórek (polecam poczytać o mocy kokosa i oleju kokosowego), łyżkę maku (lub np ziaren dyni), łyżkę np zurawiny (owoce dowolne mogą być), szklanka-dwie wody. Miks i masz koktail turbo zdrowy.
Co prawda kwasy tłuszczowe omega-3 są niekompletne w siemieniu (ryby mają ich wszysie frakcje - ale giną przy OBRÓBCE TERMICZNEJ) ale te kwasy omega-3 które są w siemieniu są prekursorami, by organizm mógł z nich wytworzyć dalsze (te obecne w rybach). Proste.
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-st ... ie-lniane/

Dodatkowo polecam pyłek kwiatowy (do kupienie w zielarniach, u pszczelarzy), pokrzywa (sproszkowana lub do picia jako herbata).
Unikania pokarmów zakwaszających na rzecz alkalizujących.
stooowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kowalus pisze:DIETA DIETA DIETA!
OMEGA-3

http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-st ... ie-lniane/
dobry link. w końcu sensownie napisane. Prosto,ile,jak i kiedy... Dzięki. Wprowadzam w życie a właściwie w dietę. pozdrawiam
b3tomek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hannibal pisze:
klosiu pisze:
Jedyny prawdziwy naturalny pełnowartościowy surowy tran to Blue Ice fermented cod liver oil. Cena rzecz jasna nie mała, ale taka musi być jeśli ma to być porządny tran. ć.
gdzie można kupić taki tran ? tylko w UK ?
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

trafilem na ten watek szukajac informacji na temat kwasòw Omega 3-6-9
moze watek jest i przeterminowany, ale warto spròbowac podjac dyskusje.

czytalem ròzne artkuly na temat jak dobre sa kwasy Omega w diecie (nie tylko sportowej). nie majac mozliwosci finansowych, aby przykladem Dean Karnazes'a jadac befsztyki lososia codziennie, zwròcilem siè do produktòw z kategorii suplementy.
ròzne produkty kupowalem okazjonalnie, az nie trafilem na pewne kapsulki (nie podam nazwy firmy, aby nie byc podejrzanym o reklame), ktòre zawieraja kompozycje oleju z ryb, siemienia lnianego i ogòrecznika
Oto kompozycja tych Omega 3-6-9:
Omega 3-nienasycone kwasy 18% EPA, 12% DHA - 166,7 mg
Olej lniany - 166,7 mg
Olej z ogòrecznika 20% - GLA 166,7 mg

niby wszystko ok- Cena produktu w aptekach internetowych niska, efekty podobno sa (od grudnia spadl mi cholesterol o 20 puntkòw, ale to moze byc spowodowane rezygnacjà z alkoholu i zwiekszeniem kilometrazu tygodniowego)

pisalem na ten temat na innym forum,ktòre uczeszczam i .......... zaniepokojono mnie dajac mi do czytania m.in. te artykuly:

http://www.psychologytoday.com/blog/inn ... ate-cancer
http://www.bmj.com/content/332/7544/752 British Medical Journal, ktòry bzdur nie pisze
http://metabolichealing.com/the-painful ... tty-acids/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ