Od późnej jesieni do wiosny suplementuje się tylko witC 2-3x dziennie po 400mg.
Po 30km wybieganiach 2 kapsy megnezu...reszta to natura.

W chemię nie warto, ale są dobre naturalne produkty które ci pomogą. Myślę, że dostatecznie wyjaśniłem te sprawy w moim temacie o ziołach.kamel89 pisze:Witam, czy warto jest brac jakies suplementy np na ochrone stawow? Troche mi ostatnio doskwiera bol kolana. Czy lepiej nie pchac sie w chemie?
eeetam, przesada. Może naciągnąłeś, źle stanąłeś, czy może przetrenowałeś nogę. Albo po prostu źle spałeś (dobra wymówka). Ale od razu coś na ochronę stawów? Pomijając zioła, to póki jest wsio zdrowe to nie warto wciskać w siebie żadnych super wynalazków. Noga przez to nie przestanie boleć, a co najwyżej kieszeńkamel89 pisze:Witam, czy warto jest brac jakies suplementy np na ochrone stawow? Troche mi ostatnio doskwiera bol kolana. Czy lepiej nie pchac sie w chemie?
Tyle, że olej lniany zawiera o-3 w postaci ALA, którego konwersja do EPA i DHA jest marna, rzędu kilku %. Można oczywiście wypić odpowiednio więcej owego oleju, ale wówczas dostarczymy zbyt dużych ilości PUFA (kwasów wielonienasyconych), które są bardzo reaktywne, podatne na utlenianie. Dominować mają przecież nasycone i jednonienasycone.klosiu pisze:Czyli co, lepiej kupić butelkę świeżego oleju lnianego tłoczonego na zimno po 6zł? U mnie w warzywniaku takie sprzedają prosto z tłoczni, biodostępność może nieco gorsza, ale kwasów omega 3 olej lniany ma bardzo dużo. A na pewno jest świeży, bo bez konserwantów jełczeje po tygodniu
Po prostu nie są to już te właściwe DHA i EPA, ale zmienione chemicznie, g**no warte.klosiu pisze:Ale coś mi się nie chce wierzyć w ten brak o3 w tranie, w końcu na etykiecie jest napisane jak byk:
Kwasy tłuszczowe omega-3 1,2 g
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,6 g
- kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,4 g
Aż tak by chyba nie kłamali?
dobry link. w końcu sensownie napisane. Prosto,ile,jak i kiedy... Dzięki. Wprowadzam w życie a właściwie w dietę. pozdrawiam
gdzie można kupić taki tran ? tylko w UK ?Hannibal pisze:klosiu pisze:
Jedyny prawdziwy naturalny pełnowartościowy surowy tran to Blue Ice fermented cod liver oil. Cena rzecz jasna nie mała, ale taka musi być jeśli ma to być porządny tran. ć.