silny ból w udach

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Yaroo pisze:Witam na Forum. To mój pierwszy wpis, więc się przedstawię - jak łatwo domyśleć się po moim nicku - real name is Jarek :)
Zastanawiałem się gdzie zawrzeć moje pytanie i wydaje mi się, że tutaj (w tym wątku) jest to właściwe miejsce. Od razu zaznaczam, że studia magisterskie mam ukończone, ale nie w dziedzinie sportu :hejhej:, więc od razu pomijam trwające tu w tym zakresie dywagacje :). Podłączam się jednak pod pytanie - bolą mnie uda jak diabli. Mam 46 lat, 185 cm i 110 kilogramów. Po poważnej rozmowie z własnym "ja", pomimo potężnych protestów własnego ducha, rozpocząłem bieganie (codzienne) - wg klucza "dla urzędników siłą oderwanych od biurka", czyli w cyklu dziesięciotygodniowym - pierwszy tydzień (mam go już za sobą) - biegnij 2 minuty, idź 4 minuty, powtórz 5 razy, drugi tydzień (w trakcie) - biegnij 3 minuty, idź 3 minuty, powtórz 5 razy, itd. Mając świadomość wagi i w wielkich obawach o stawy zakupiłem odpowiednie obuwie (biegam po asfalcie) i korzystając z dobrodziejstw amortyzacji rozpocząłem bieganie. I tu nastąpiła wielka niespodzianka. Spodziewałem się kontuzji stawów, a stawy nic - mają się dobrze. Tymczasem bezpośrednio po biegu mam takie bóle w udach, jakieś pulsowania, skurcze, że ledwo dochodzę do domu (oczywiście bieg to trucht). Bolą mnie nawet kości piszczelowe - jakby mnie ktoś po goleniach kopał i jakbym miał siniaki. Generalnie po prysznicu i po nocy mi przechodzi, ale w ciągu biegu i zaraz po nim ból jest naprawdę ciężki do zniesienia - czuję jakby mi mięśnie płonęły i jednocześnie jakbym miał je z waty. Nie są to z pewnością zakwasy, ponieważ to nie ten rodzaj bólu. Czuję się jakbym mięśnie udowe miał zerwane. Aż się boję kolejnego tygodnia - biegnij 5 minut, idź 2,5 minuty, powtórz 4 razy. Do biegania dołączyła oczywiście zasada NŻT i ŻP, czyli "nie żryj tyle" i "żryj połowę", czego efektem był spadek wagi w pierwszym tygodniu o 3 kg ze 110 na 107. Po tym tygodniu spodziewam się spadku o 2 kg, potem już po 1 - 1,5 kg tygodniowo.
Czy jednak robię coś źle, zbyt forsownie, będąc dosłownie oderwanym zza biurka? Co prawda po pierwszych dniach cały organizm wrzeszczał "Yaroo, czy ty oszalałeś, chcesz mnie zabić?", po kilku dniach był to już krzyk "Dobra, Yaroo, pobiegaliśmy, ale już wystarczy", teraz jest już "Ok, Yaroo, biegamy, zgadzam się, ale nie za dużo" :hahaha: Póki co ignoruję te głosy :hahaha: i mówię sobie "nie pyskuj mi tu, tylko biegnij", no ale ból mnie trochę zniechęca. Szczególnie ostatnia seria jest już wręcz bolesna. Mam kontynuować czy dawać sobie więcej przerw?
Przepraszam za aż tak długi wywód, ale jakoś tak wyszło... :)
Witam..rozumiem że to pytanie do mnie. Trudno leczyc czy doradzac przez internet ale z medycznego punktu widzenia jesli ból jest w trakcie wysiłku lub zaraz po nim i zmusza cie do jego zaprzestania tzn ze miesnie otrzymuja za mało tlenu i substancji odzywczych i metabolity są usuwane za wolno....czyli

1. Albo wysiłek jest za duzy
2. Albo zmiany naczyniowe ( np miażdzyca) zmniejsza przepływ krwi powodując w/w dolegliwości. Chociaz wtedy bole zaczynają sie od placów i stopy.

Ad.1 zmniejszyc obciązenia
Ad.2 wskazana konsultacja angiologa lub chirurga naczyniowego zeby wykonał badanie przepływów przez tetnice biodrowe i udowe.

Tyle jesli chodzi o bóle ud. A jesli chodzi o podudzia to jest to typowe. Poczytaj na forum i wzmacniaj miesnie przedniego przedziału ( zginacze grzbietowe palców i stopy)......

Powodzenia i zycze wytrwalosci , jeszcze nie jeden kryzys przed tobą...ale wytrwaj bo warto:):):):)!!!!!!!
PKO
Yaroo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź, chociaż powiem, żeś mnie trochę z tą miażdżycą przestraszył :szok: Nie wiem czy takie ewentualne początki miażdżycy mogą "same się naprawić" od regularnego treningu czy też ewentualna miażdżyca totalnie wyklucza mnie z biegania :( Mam nadzieję, że jakiś zakrzep się nie oderwie :( Tak sobie trochę tłumaczyłem, że ten ból wynika z 20 - 25 kilogramowej nadwagi. W końcu ciężko biegać z dodatkową połową worka ziemniaków na plecach :(
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Yaroo pisze:Dzięki za odpowiedź, chociaż powiem, żeś mnie trochę z tą miażdżycą przestraszył :szok: Nie wiem czy takie ewentualne początki miażdżycy mogą "same się naprawić" od regularnego treningu czy też ewentualna miażdżyca totalnie wyklucza mnie z biegania :( Mam nadzieję, że jakiś zakrzep się nie oderwie :( Tak sobie trochę tłumaczyłem, że ten ból wynika z 20 - 25 kilogramowej nadwagi. W końcu ciężko biegać z dodatkową połową worka ziemniaków na plecach :(
Moze to tylko nadwaga.....ale sprawdzic i wykluczyc warto:):)
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Z tego co udalo mi sie praktycznie na temat dowiedziec to :
Rozciaganie specjalnie na uda:
1 W siedzeniu wyprost nogi na przemian.
2 Wzmocnienie grzbietu i ud poprzez sklony
3 W pozycji lezacej na brzuchu rece na boki - podciaganie(przekladanie) nogi do reki
Mozna zastosowac leki np. zapobiegajace stanom zapalnym Ibuprom albo inne.
Opaska uciskowa na uda.
Profilaktycznie dieta z Mg( magnez)- jego brak powoduje skurcze.
Oklady z lodu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ