O.k. ale moim zdaniem robisz duzy bład....preciez twoich tekstów nie rouzmie 99% czytajacych bo sa napakowane wiedza i fachowymi terminami......wiec dla laika to naukowy bełkot.....Marietto pisze:Nie wiem czy czytałeś mój post ale określiłem tam dokładnie fazy gojenia się tkanek miękkich. Pierwsze 2-3 dni fazy krwawej to oczywistość, potem proliferacja 3 tygodnie i remodeling przez kilka miesięcy do dwóch lat z dużą dynamiką do 8-10 tygodnia a potem już wolniej. Miałem na myśli to że sam odpoczynek bez innych działań powoduje powstanie pięknej sztywnej blizny która jest mocna do pierwszego mocniejszego treningu.....Oprócz kilku kursów mam staż pracy w fizjoterapii urazowo-ortopedycznej 12 letni i sam miałem pięknie naderwany brzuchaty od przyśrodka :DTylko prosze nie wmawiaj mi ze jakąkowiek terapią czy rehabilitacją można cokolwiek przyśpieszyc w procesie gojenia......
Co do kwestii jak wygląda masaż poprzeczny to mogę tyle doradzić, robisz chwyt szczypcowy tak żebyś miał naderwane mięśnie pomiędzy kciukiem a resztą palców i ślizgając się po całym brzuścu od strony kości piszczelowej przecierasz cały mięsień tak żeby Twoje palce się spotkały w jednym miejscu, nie możesz przy tym trzeć po skórze. Nacisk robisz w jedną stronę a z powrotem wracasz bez nacisku. Linku nie mogę zamieścić bo mnie na kursie obwieszą :D
A tu ludzie na forum oczekują prostych i łatwych do wykonania porad......NIE LECZ PRZEZ INTERNET....
Co innego poradzic " lekkie przebiezki i cwiczenia rozciagajace" ...a co innego " chwyt szczypcowy" i masaz brzuscia......bo przeciez nikt z ludzi nie wie z jaką siłą i w jaki sposó to robic....
CHyba ze twoje psoty mają na celu zachwycic wszystkich jaki to jestes madry....
Bo wiedze na pewno masz, to fakt...ale naprawde NIE LECZ PRZEZ INTERNET przez specjalistyczne porady...... Kazdy jest inny i kontuzje tez sie czasami róznią.......
Nikt nie bedzie potrafił zrobic masazu w domu w sposób fachowy albo napinac jedna grupe miesni a rozciagac druga w sposób prawidlowy i izolowany....a jesli tak to moze sobie zaszkodzic.....
I co wtedy wezmiesz na siebie odpowidzialność.?
Chyba ze ta cała rehabilitacyjna wiedza jest tak łatwa ze nie wymaga nauki i doswiadczenia.......i wystarczy napisac pare zdań przez internet.....
Naprawde wydaje mi sie ze wlasnie jako fachowiec powinienes bardziej wazyc porady i być powściagliwy w wydawaniu diagnoz. Przeciez nawet nie wiesz czy to w czesci sciegnistej czy w obrębie brzuścca, czy sam dwuglowy czy z płaszkowatym....nie wiesz nic o nasileniu bólu i jaką ma tendencje....
No chyba ze w praktyce wszystkich leczysz tak samo bez wzgledu na badanie....
Był u lekarza....wie co ma robic...na razie cisza...i 2-3 tygodnie gojenia.....potem mozna ostroznie kombinowac.....
Jak ci pisalem jest ortopedą i wlasnie dlatego wykazujac odpowiedzialność za to co robie i co mowie ludziom nie stawiam diagnoz i nie lecze przez internet...chyba ze to dotyczy pora calkowicie ogólnych....
Chyba ze komus zalezy na pokazaniu..." jaki jestem madry":):):)