800m Zawody i suplementacja

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mathias pisze:
ioannahh pisze:po co te hektolitry kawy?
po co bcaa przed bieganiem?
i przede wszystkim - po co redbull przed zawodami??!!
Jakże po co, aby szybciej latać :)
lataj szybko wytrenowaniem, a nie koksami! kawa jest ok, jesli wypijesz ja w odpowiednim czasie przed startem, choc moze powodowac nieprzyjemnosci zoladkowe. ale redbull..?
PKO
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
Krzysztof Janik pisze:Strasznie dużo płynów co może ci obciążyć żołądek, chyba że jesteś przyzwyczajony.
Sode przetestuj wcześniej żebyś nie doznał standardowego efektu, czyli po drugim kółku bieg bardzo szybko ale do WC ;)
Powodzenia !
Soda juz 2-3x przetestowana. Po 1h... 2x twardo i 3-4x siusiu. Zastanawiam sie, czy nie przesunac na 2h przed zawodami. Ale czy ten pH efekt tak dlugo sie utrzyma?

BCAA raczej jako placebo. Zastanawiam sie to przed zawodami odstawic. Ale placebo tez potrzeba.

Pozd.
Rolli
Najbardziej optymalnie jest 30-60 min przed startem, ale może wystąpić efekt uboczny, 2h to za długo, ale różnie bywa. Teraz nie pamiętam jaki stosunek sody do masy się powinno brać ale jest to bardzo ważne w innym przypadku nic nie daje, jaki on jest u ciebie?
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Krzysztof Janik pisze:
Rolli pisze:
Krzysztof Janik pisze:Strasznie dużo płynów co może ci obciążyć żołądek, chyba że jesteś przyzwyczajony.
Sode przetestuj wcześniej żebyś nie doznał standardowego efektu, czyli po drugim kółku bieg bardzo szybko ale do WC ;)
Powodzenia !
Soda juz 2-3x przetestowana. Po 1h... 2x twardo i 3-4x siusiu. Zastanawiam sie, czy nie przesunac na 2h przed zawodami. Ale czy ten pH efekt tak dlugo sie utrzyma?

BCAA raczej jako placebo. Zastanawiam sie to przed zawodami odstawic. Ale placebo tez potrzeba.

Pozd.
Rolli
Najbardziej optymalnie jest 30-60 min przed startem, ale może wystąpić efekt uboczny, 2h to za długo, ale różnie bywa. Teraz nie pamiętam jaki stosunek sody do masy się powinno brać ale jest to bardzo ważne w innym przypadku nic nie daje, jaki on jest u ciebie?
Ok. 0.3g/kg masy - czyli te 8g proponowane przez Rolli'ego wydaje sié trochę mało
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Krzysztof Janik pisze: Najbardziej optymalnie jest 30-60 min przed startem, ale może wystąpić efekt uboczny, 2h to za długo, ale różnie bywa. Teraz nie pamiętam jaki stosunek sody do masy się powinno brać ale jest to bardzo ważne w innym przypadku nic nie daje, jaki on jest u ciebie?
Do teraz bralem tylko 0,15g/kg. 0,3g wydaje mi sie troche duzo...
Ale musze sprubowac przy nastepnym akcencie. Tez 30' przed startem wydaje mi sie nie do zrobiena... ale wszystko bedzie testowane...

Mam jeszcze miesiac czasu.

Najlepszy test: 5x200m w 29-30s z bardzo ktotkimi przerwami po 30s. Po tym mozna sie na 30 minut polozyc na tartanie.

Pozd.
Rolli
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze: lataj szybko wytrenowaniem, a nie koksami! kawa jest ok, jesli wypijesz ja w odpowiednim czasie przed startem, choc moze powodowac nieprzyjemnosci zoladkowe. ale redbull..?
Szkoda ze nie czytasz to co napisalem albo czytasz bardzo selekcyjnie...

Znasz moj trenig?
Wiesz jaka jest roznica miedzy koksem a suplementem?
Wiesz co to jest BACC albo Glutamina?
Wiesz cos o kawie i jej wplyw na organizm, jezeli sie na codzien juz 5-6 kubkow pije?
Red Bull...?

Poczytaj najpierw troche...

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie piszesz nic o swoim treningu, wiec nie zarzucaj mi selektywnego czytania ;)

jesli pijesz 5-6 kubkow kawy dziennie to prawdopodobnie bez dawki kofeiny nie jestes w stanie normalnie funkcjonowac, a to juz dosc ekstremalna sytuacja

roznice miedzy koksowaniem sie a suplementacja dostrzegam, rzecz jasna, ale Twoj 'jadlospis' wyglada wprost absurdalnie, swiadomie uzylam takiego a nie innego sformulowania wobec niego.

bcaa stoi u mnie na polce, wiec wiem po co jest :) i wiem rowniez, ze branie tego przed zawodami nie ma sensu. aminokwasy rozgalezione maja dzialac glownie jako antykatabolik - najlepszym wyjsciem jest przyjmowanie ich podczas wysilku fizycznego, a jesli to jest niemozliwe - zaraz po nim. PRZED treningiem/zawodami bcaa nie ma czego odbudowywac.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze: jesli pijesz 5-6 kubkow kawy dziennie to prawdopodobnie bez dawki kofeiny nie jestes w stanie normalnie funkcjonowac, a to juz dosc ekstremalna sytuacja
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

YMMD :bum:

Pozd.
Rolli
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chce jeszcze raz ten temat ozywic, majac nadzieje, ze ktos dopisze pare swoich doswiadczen w diecie przed zawodami.

Tutaj jest jeszcze jeden link na temat "koksy" dla User, ktorzy zielona herbate juz jako doping widza. Prosze zwucic uwage czyja to jest strona i co w grupie A pisze: KOFEINA!! :hahaha:

http://www.antydoping.pl/pl/informacje_ ... ty_odzywki

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

BCCA polecam jako antykatabolik i źródło dobrego paliwa na 40 minut przed startem. Kawa jest o.k żaby sie podkręcić , ale lepsza jest guarana która rozkręca się wolniej ale dłużej klepie (do 3 godzin) chociaż na dystansie krótkim kawa styknie. Dla długasów Złotym Gralem jest Yerba Sante.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, 08:16 przez apaczo, łącznie zmieniany 1 raz.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:BCCA polecam jako antykatabolik i źródło dobrego paliwa na 40 minut przed startem. Kawa jest o.k żaby sie podkręcić , ale lepsza jest guarana która rozkręca się wolniej ale dłużej klepie (do 3 godzin) chociaż na dystansie krótkim kawa styknie. Dla długasów Złotym Gralem jest Yerba Sante.
Z tą sodą to już przegięcie na pewnej linii!!!!!!!!!! :bum:
Role sody przy 800m przeczytaj w linku podanym powyzej.

Pobicie Rekordu z powodu zlej taktyki sie mi niestety nie powiodlo (nie jesten jszcze tak daleko...) ... Ale Bicarbonat pozwolil mi na osiagniecie ostatnich 200m w najszybszym tempie.

Pozd.
Rolli
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
apaczo pisze:BCCA polecam jako antykatabolik i źródło dobrego paliwa na 40 minut przed startem. Kawa jest o.k żaby sie podkręcić , ale lepsza jest guarana która rozkręca się wolniej ale dłużej klepie (do 3 godzin) chociaż na dystansie krótkim kawa styknie. Dla długasów Złotym Gralem jest Yerba Sante.
Z tą sodą to już przegięcie na pewnej linii!!!!!!!!!! :bum:
Role sody przy 800m przeczytaj w linku podanym powyzej.

Pobicie Rekordu z powodu zlej taktyki sie mi niestety nie powiodlo (nie jesten jszcze tak daleko...) ... Ale Bicarbonat pozwolil mi na osiagniecie ostatnich 200m w najszybszym tempie.

Pozd.
Rolli
A ile wykręciłeś?
Dota de Guapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

i jak poszlo bieganie?

ja pozostane przy "normalnym" jedzeniu! nie wiedze sensu w piciu takiej ilosci kawy...

nie wiem tez po co Ci ten redbull?

co do supelementow diety jak to sie ladnie nazywa to sama nie pije/lykam wiec nie wiem jak naprawde dziala...

no i jestem ciekawa i treningu i czasu na takim jedzeniu...
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaki czas?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:jaki czas?
2:06

Niestety przy starcie zostalem zepchniety z biezni i sie potknalem... Potem musialem dwa kola na drugim torze wyprzedzac.

Split: 32 - 31,8 - 31,4 - 31,5
nie wiedze sensu w piciu takiej ilosci kawy...
Do teraz nie rozumiem o jakej ilosci kawy wy piszecie/myslicie... Kawa jest zdrowa i pomaga dostac kopa.
ja pozostane przy "normalnym" jedzeniu
Czy tutaj, w tym forum, nie czyta sie postow? Tu hodzie o diete przed zawodami. Normalne jedzenie jest na codzien.

Pozd.
Rolli
BelekBela
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na każdego działa co innego. Kawy w ogóle nie piję. Mi wystarczy dobre śniadanie, owoc (nie banan), vitargo lub żel energetyczny i 2:00 na 800m bez problemu jest łamane.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ