co ja i cykliści?Quote: from romek on 10:53 am on Oct. 31, 2003deckard, Ty i cykliściQuote: from deckard on 11:37 am on Oct. 31, 2003
a wg mnie to jest podpucha
Ratujcie!!!!!!!!!!!!!!!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
SBBP.WAW.PL
-
- Zaprawiony W Bojach
eee. ja już sam nie wiem co mam myśleć.... ale gdyby mi się nie mogła wyprostować noga, to raczej bym nie pytał o domysły na forum tylko bym dzwonił do szpitala...
SBBP.WAW.PL
-
- Wyga
przyczyną bólu może być też wylew z pękniętego naczynka.
sprawdź czy pod kolanem nie masz opuchlizny
która daje się przemieszczać.
Miałem podobną przygodę dawno temu, po siłowni.
Ortopeda uśmiał się na moją diagnozę "naderwane ścięgno" i pokazał jak wylew (ta ruchoma opuchlizna) uciska od wewnątrz ścięgno przy prostowaniu.
Nie mniej jednak - do lekarza (nie biegiem) marsz !!!
pzdr.
sprawdź czy pod kolanem nie masz opuchlizny
która daje się przemieszczać.
Miałem podobną przygodę dawno temu, po siłowni.
Ortopeda uśmiał się na moją diagnozę "naderwane ścięgno" i pokazał jak wylew (ta ruchoma opuchlizna) uciska od wewnątrz ścięgno przy prostowaniu.
Nie mniej jednak - do lekarza (nie biegiem) marsz !!!
pzdr.
- romek
- Zaprawiony W Bojach
ja także, ale ... może to wyraz braku wiary w kompetencje lekarzyQuote: from deckard on 2:22 pm on Oct. 31, 2003
eee. ja już sam nie wiem co mam myśleć.... ale gdyby mi się nie mogła wyprostować noga, to raczej bym nie pytał o domysły na forum tylko bym dzwonił do szpitala...
-
- Zaprawiony W Bojach
druzgocąca recenzja ich kompetencji.
na moje pytanie "czy to prawda że na ortopedię idą ludzie jak się nie nadają nigdzie indziej" znajoma lekarka (przed specjalizacją) parsknęła śmiechem.... ale potem zdementowała
na moje pytanie "czy to prawda że na ortopedię idą ludzie jak się nie nadają nigdzie indziej" znajoma lekarka (przed specjalizacją) parsknęła śmiechem.... ale potem zdementowała
SBBP.WAW.PL
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dobra jestem, nie wiem czy iść do tego chirurga(mam skierowanie) bo właśnie wróciłem z miasta i nic mi nie jest, nawet goniłem za autobusem. NIE miałem ŻADNEJ opuchlizny i myślę że domowe metody(maście, bandaże & żelatyna) powinny wystarczyć. Tylko nie wiem czy i kiedy będe mógł znowu biegać, teraz jestem pewien że to nie od biegania ale od tego siodełka i rozciągania po bieganiu, z którym chyba trochę przesadziłem. Yock napisz coś więcej o tym więzadle pobocznym przyśrodkowym bo to musi być to, boli mnie tylko prawa noga a akurat prawą wymachiwalem szpagaciki przy wsiadaniu i zsiadaniu. A i jak będziesz w Lublinie to stawiam Ci piffko:).
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Tedi, nie wiem, jak Ci to delikatnie powiedzieć. Może nic nie powiem. Jak jesteś inteligenty, to i tak się domyślisz ...
A propos wybierania specjalizacji, to z tego, co się orientuję (może jakiś lekarz powie coś więcej), to obecny system raczej wymusza przypadkowość w jej wyborze - idze się tam, gdzie są miejsca i Cię chcą. I trudno się dziwić, żę ktoś potem nie jest fachowcem, jak to go tak naprawdę za bardzo nie interesuje.
A propos wybierania specjalizacji, to z tego, co się orientuję (może jakiś lekarz powie coś więcej), to obecny system raczej wymusza przypadkowość w jej wyborze - idze się tam, gdzie są miejsca i Cię chcą. I trudno się dziwić, żę ktoś potem nie jest fachowcem, jak to go tak naprawdę za bardzo nie interesuje.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wiem co chcesz mi powiedzieć, sam jestem porażony swoją głupotą i tym że nie dawałem sobie czasu na regeneracje, ale wykuruje się domowymi metodami. Wszystko to przez jedną trasę rowerową w wakacje, ale jak teraz będe jechał dobrze dobranym treningiem to jeszcze wszystko naprawię. Godzinny bieg nie stanowi dla mnie problemu(a przynajmniej do wczoraj) i jak tylko to zalecze to jadę treningiem dla debiutantów ze strony maratonu warszawskiego. Znaczy się to od kwietnia, a przez całą zimę będe(albo i nie?) sobie biegać tak jak w 7 tygodniu tego treningu.
Tedi
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Wskazówka: mam nadzieję, że nie jest to prawda, ale istnieje podejrzenie, że możesz mieć uszkodzoną łekotkę. Jest taki pogląd w ortopedii, że lzdecydowanie lepiej mieć łękotkę niż jej nie mieć (eureka ), ale czasem lepiej jej nie mieć, niż mieć ją uszkodzoną.
Pytanie z dużą nagrodą: Co powinieneś w takiej sytuacji zrobić:
a) powróżyć sobie z kart
b) nie przejmować się - jesteś młody i niezniszczalny
c) iść do lekarza
d) dalej zadawać pytania na ten temat na forum, aż ktoś powie, że to żaden problem i możesz dalej biegać
(sorry, za trochę złośliwości, ale inne metody zawiodły)
Pytanie z dużą nagrodą: Co powinieneś w takiej sytuacji zrobić:
a) powróżyć sobie z kart
b) nie przejmować się - jesteś młody i niezniszczalny
c) iść do lekarza
d) dalej zadawać pytania na ten temat na forum, aż ktoś powie, że to żaden problem i możesz dalej biegać
(sorry, za trochę złośliwości, ale inne metody zawiodły)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Yyyyyyyyyyyyyy? B? a tak na poważnie to wybiore się do lekarza po zaduszkach.
Tedi
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Oki, byłem u tego lekarza i dał mi skierowanie na USG i rentgena. Mam nadzieje że mi to poskładają do kupy:(.........
Tedi
- Murat
- Zaprawiony W Bojach
Tedi-objawy które opisywałeś wskazują z dużą dozą prawdopodobieństwa na uszkodzenie łąkotki typu "rączka od wiadra".Może ona wtedy podczas jakiegoś nieszczęśliwego ruchu ulegać tzw.zwichnięciu do wnętrza stawu i dawać dosyć charakterystyczne blokowanie kolana.
Co wtedy robić?
-pędzić natychmiast do specjalisty,nie tracić czasu na klepanie w kompa,a juz na pewno broń Boże nie stawać na takim kolanie,bo można sobie nieżle pocharatać chrząstki!
-Kolano może się też samoistnie odblokować, gdy łąkotka wskoczy na swoje miejsce.Jeżeli to było stare uszkodzenie to nawet nie ma obrzęku bo przecież nic się nie oberwało i nie ma co krwawić.
-Jeżeli obecnie Cię nic nie boli to nie bądż tym uspokojony ,bo nadal możesz mieć niezłą bombę w kolanie
-USG niekoniecznie może dać 100% trafną diagnozę,blokowanie stawu jest wskazaniem do zaglądnięcia do stawu artroskopem.
Na szcęście mogą być i inne mniej grożne przyczyny twoich dolegliwości,czego CI życzę!
Ps.Tylko nie licz ,że wyleczysz się przez internet,chociaż wiele osób z ciekawością poczyta o twoich perypetiach.
Ps.2Deckard-na ortopedię jest się obecnie trudo załapać bo jest mało miejsc specjalizacyjnych w stosunku do ilości kandydatów.Reakcja twojej koleżanki to chyba przejaw powszechnego niezrozumienia w medycynie pomiędzy zabiegowcami a internistami.Jest takie powiedzenie:
-chirurg nic nie wie ,a robi co może
-internista dużo wie ,ale nic nie robi
-anatomopatolag /gostek od sekcji zwłok/wie wszystko,ale nie ma już nic do zrobienia!
Co wtedy robić?
-pędzić natychmiast do specjalisty,nie tracić czasu na klepanie w kompa,a juz na pewno broń Boże nie stawać na takim kolanie,bo można sobie nieżle pocharatać chrząstki!
-Kolano może się też samoistnie odblokować, gdy łąkotka wskoczy na swoje miejsce.Jeżeli to było stare uszkodzenie to nawet nie ma obrzęku bo przecież nic się nie oberwało i nie ma co krwawić.
-Jeżeli obecnie Cię nic nie boli to nie bądż tym uspokojony ,bo nadal możesz mieć niezłą bombę w kolanie
-USG niekoniecznie może dać 100% trafną diagnozę,blokowanie stawu jest wskazaniem do zaglądnięcia do stawu artroskopem.
Na szcęście mogą być i inne mniej grożne przyczyny twoich dolegliwości,czego CI życzę!
Ps.Tylko nie licz ,że wyleczysz się przez internet,chociaż wiele osób z ciekawością poczyta o twoich perypetiach.
Ps.2Deckard-na ortopedię jest się obecnie trudo załapać bo jest mało miejsc specjalizacyjnych w stosunku do ilości kandydatów.Reakcja twojej koleżanki to chyba przejaw powszechnego niezrozumienia w medycynie pomiędzy zabiegowcami a internistami.Jest takie powiedzenie:
-chirurg nic nie wie ,a robi co może
-internista dużo wie ,ale nic nie robi
-anatomopatolag /gostek od sekcji zwłok/wie wszystko,ale nie ma już nic do zrobienia!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No to się załamałem. Taką dostałem diagnoze: "naderwanie więzadła pobocznego strzałkowego, w łękotce bocznej w rogu tylnym widoczne częściowe przerwanie ciągłości. Węższa szpara stawu od strony bocznej." Facet na USG powiedział że to lekkie naderwanie i za 8 miesięcy mi się zaleczy, ale chirurg mnie nieźle nastraszył. Kurde, żebyście widzieli jakie były shizy z zarejestrowaniem się, oczywiście zapomnieli wziąść moją karte itd.... Mam nosić stabilizator na nodze, a chirurg ciągle mówił o jakiś kulach, jeszcze specjalnie mnie straszył. Powiedzcie mi, wszyscy tu piszą o wzmacnianiu kolan przysiadami, a ja nie mogę robić przysiadów:( K****, a wszystko dlatego że w wakacje pojechałem do pewnej osoby na rowerku 115 kilometrów i mnie ten ktoś wywalił na zbity pysk. Byłem umuwiony a to była tylko zabawa na moich uczuciach:( Tego dnia przejechałem na rowerze 230 kilosów z ciężkim bagażem. K**** nawet niewiecie jacy ludzie są obłudni, jak potrafią kłamać prosto w oczy. I potrafią podkładaś taką świnię wiele razy:wrr:
Tedi
- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
Tedi idź do kolejnego lekarza.Może on powie coś innego.Szukaj nadziei na to że będzie lepiej.8 miesięcy to w sumie mało-ciesz się że tylko stabilizator.Mógł być gips na 4 tygodnie Mam nadzieję że uda ci się wrócić do zdrówka i zacząć robić przysiady.Ja nie potrafię/nie mogę ugiąć nogi prawej w przysiadzie nawet tak żebym stóp nie widziała-tzn.strasznie wtedy boli.
No i nie wszyscy ludzie podkładają dużo świń Powodzonka
No i nie wszyscy ludzie podkładają dużo świń Powodzonka
W górach jest wszystko co kocham...