Skręcenie kostki +
-
- Rozgrzewający Się
Witam na początku roku skręciłem kostkę miałem w szynie przez ok 4 tygodnie później dostałem skierowanie na zabiegi (lampy i laser) ale nadal mnie martwi nabrzmiałe miejsce w okolicy kostki jak załączam na zdjęciu
,przy prostowaniu stopy odczuwam dziwny bul . Proszę o odpowiedz na @.

- lejek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:18
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
strasznie odgrzebany wątek... Gdzie Ty go znalazłeś grzes82???
Ja zaproponowałbym (o ile pozwoli Ci czas/budżet) wizytę u fizjoterapeuty. Mi pomogło to w przeciwieństwie do wizyt u ortopedów...
Pozdrawiam,
Lejek
strasznie odgrzebany wątek... Gdzie Ty go znalazłeś grzes82???

Ja zaproponowałbym (o ile pozwoli Ci czas/budżet) wizytę u fizjoterapeuty. Mi pomogło to w przeciwieństwie do wizyt u ortopedów...
Pozdrawiam,
Lejek
- Magus
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
jakies 10 dni temu lekko skrecilem kostke. Noga spochla, ale RTG wykazal brak uszkodzen czesci kostnej. Przez 3 dni (weekend) altacet w zelu i chlodzneie kostki - obrzek zszedl, zostal krwiak i po kilku dniach tez zniknal.
Od czasu lekarza w ciagu dnia mam zalozone orteze (takie cos co stabilizuje kostke).
Teraz nie ma obrzeku, noga nie boli podczas chodzenia. Niestety bol sie pojawia przy nawet lekkim skrecie albo przy ucisku z boku. Obecnie na noc smaruje tylko fastumem. Lekarz zalecil wstrzemiezliwosc biegowa przez 2 tygodnie - wiec teoretycznie w przyszlym tygodniu moglbym zaczac biegac...
To kolejna kontuzja, ktora psuje mi plan przygotowan do maratonu (debiut). Teraz moim planem jest debiut w Cracovia Maraton 2011 wiec troche czasu mam.
Zastanawiam sie jednak kiedy moge wrocic do biegania aby sobie trwalej krzywdy nie zrobic. Jak calkiem przestanie bolec, czy jednak moge wczesniej cos w tempie OWB? W pelni zdrowia biegalem po 10-13km, 3x tygodniu. Po powrocie po wiosennej kontuzji biegalem po 5km 3x/tydz. Czy moge to teraz wznowic, czy zmniejszyc na poczatku dystans do 2-3km?
poradzcie prosze
Od czasu lekarza w ciagu dnia mam zalozone orteze (takie cos co stabilizuje kostke).
Teraz nie ma obrzeku, noga nie boli podczas chodzenia. Niestety bol sie pojawia przy nawet lekkim skrecie albo przy ucisku z boku. Obecnie na noc smaruje tylko fastumem. Lekarz zalecil wstrzemiezliwosc biegowa przez 2 tygodnie - wiec teoretycznie w przyszlym tygodniu moglbym zaczac biegac...
To kolejna kontuzja, ktora psuje mi plan przygotowan do maratonu (debiut). Teraz moim planem jest debiut w Cracovia Maraton 2011 wiec troche czasu mam.
Zastanawiam sie jednak kiedy moge wrocic do biegania aby sobie trwalej krzywdy nie zrobic. Jak calkiem przestanie bolec, czy jednak moge wczesniej cos w tempie OWB? W pelni zdrowia biegalem po 10-13km, 3x tygodniu. Po powrocie po wiosennej kontuzji biegalem po 5km 3x/tydz. Czy moge to teraz wznowic, czy zmniejszyc na poczatku dystans do 2-3km?
poradzcie prosze
-
- Stary Wyga
Wrocic do biegania wtedy kiedy proba potruchtania bedzie bezbolowa jak i caly trening.
Ale najwazniejsze to wykluczyc podobne urazy czyli cwiczyc
http://wloczykij.wordpress.com/2007/12/ ... -z-zelaza/
Poszukaj na google takich hasel jak:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Propriocepcja
rehabilitacja stawu skokowego
cwiczenia na stopy; rowniez stosownych filmikow na youtube
Np http://www.youtube.com/watch?v=szENNtnujeo
Jest tego duzo i warto by bylo aby ktos dokladnie zaaplikowal obciazenie ale delikatnie i rozsadnie samemu mozna sprobowac w zakresie bezbolowym.
Wprowadz je do swojego treningu-wiele z nich mozna wykonywac przy okazji w trakcie dnia.
p.s. w jezyku angielskim znajdziesz wiecej
Ale najwazniejsze to wykluczyc podobne urazy czyli cwiczyc
http://wloczykij.wordpress.com/2007/12/ ... -z-zelaza/
Poszukaj na google takich hasel jak:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Propriocepcja
rehabilitacja stawu skokowego
cwiczenia na stopy; rowniez stosownych filmikow na youtube
Np http://www.youtube.com/watch?v=szENNtnujeo
Jest tego duzo i warto by bylo aby ktos dokladnie zaaplikowal obciazenie ale delikatnie i rozsadnie samemu mozna sprobowac w zakresie bezbolowym.
Wprowadz je do swojego treningu-wiele z nich mozna wykonywac przy okazji w trakcie dnia.
p.s. w jezyku angielskim znajdziesz wiecej

- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
cóż... ja kilka lat temu dość poważnie skręciłem kostkę (tak mi się przynajmniej wydwało), stopa wyglądała jak siny bochen chleba, na pogotowiu był chyba jakiś pijany konował i stwierdził, że to nic poważnego, dał tylko gips. Niestety, akurat kończyła mi się wtedy w pracy umowa na czas określony a czasy wtedy jeśli chodzi o pracę były nieciekawe, więc sądząc, że to tylko lekkie skręcenie, po dwóch dniach zdjąłem sobie sam gips i poszedlem do roboty. Po kilku latach okazało się, że kostka była złamana i mam w nodze luzem fragment kości
. Staw skokowy jest trochę nienaturalnie skrzywiony ale w bieganiu mi to nie przeszkadza i nie boli, bardziej bolało, jak grałem w piłkę.
Moim zdaniem, jeśli nie czujesz żadnego bólu to biegaj normalnie, jeśli jednak coś Cię zaboli, choćby i lekko, to odpuść trochę. Słuchaj swojego ciała - to wg. mnie najlepszy doradca.

Moim zdaniem, jeśli nie czujesz żadnego bólu to biegaj normalnie, jeśli jednak coś Cię zaboli, choćby i lekko, to odpuść trochę. Słuchaj swojego ciała - to wg. mnie najlepszy doradca.
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Ja właśnie tydzień temu uraczyłem gleby po której ledwo co wstałem
Do domu jakoś doszedłem. Noc nawet przespałem, ale rano było o wiele gorzej. W szpitalu przyjąć nie chcieli :P To powiedziałem, że wyjdę i zadzwonię po pogotowie, że się przewróciłem i nie mogę się ruszyć i jakoś zadzwoniła do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego i tam się mną zajęli.
Szyna na 4 tygodnie, także święta i sylwek załatwione
Pozdrówki dla skręcających 

Szyna na 4 tygodnie, także święta i sylwek załatwione