Mam sprawdzoną chociaż dość nietypową kurację. Codziennie na czczo po przebudzeniu wypijam pół szklanki ciepłej wody z octem jabłkowym. Idealne również na poprawę trawienia po większym obżarstwie. Całkowicie naturalny sposób. Warto zwrócić uwagę na skład, bo do niektórych octów dodają dziwne rzeczy. Najlepszy ocet 5-6%. Poczytajcie sobie o tym
Zgaga a bieganie +
-
tomek176
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 52:20
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Mam sprawdzoną chociaż dość nietypową kurację. Codziennie na czczo po przebudzeniu wypijam pół szklanki ciepłej wody z octem jabłkowym. Idealne również na poprawę trawienia po większym obżarstwie. Całkowicie naturalny sposób. Warto zwrócić uwagę na skład, bo do niektórych octów dodają dziwne rzeczy. Najlepszy ocet 5-6%. Poczytajcie sobie o tym
-
gocu
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
OT, ciekawostka - u zmarłych na zawał często stwierdza się w treści żołądka pianę, powstałą po zażyciu środków przeciw zgadze. Wynika to z tego, że jednym z objawów zawału serca jest pieczenie podobne do zgagi, pacjent próbuje ją zwalczyć popularnymi środkami, a nie wie że właśnie serducho zaczyna się kończyć :/
- Amator.
- Rozgrzewający Się

Ciekawi mnie bardzo stosunek cierpiących na zgagę , tak jak ja (gdzie też mi to sprawia dyskomfort podczas biegu) a spożywanie kawy, czy twórca tego tematu spożywa kawę i ile jeśli można wiedzieć..
..Bo chodzi o To, żeby oprzeć się błyskom..
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:45
Ja sie problemów ze zgagą pozbyłem 5 lat temu za pomocą miodu Manuka. Podchodziłem do tego chyba z rok, w końcu kupiłem, zrobiłem kuracje i od tej pory zgagi brak.
-
Crazyfly
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Zgaga jest na pewno spowodowana zła dieta - jesc regualarnie siemie lniane lub chiaAdam Klein pisze:A co to jest zgaga jeśli można wiedzieć? Pytam na poważnie. Wiem, że to termin popularny ale znam go raczej z reklam.
ale moze tez to byc tzw schorzenie pt gardło baretta a to jest juz poważna sprawa
Zacznij od diety
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
-
BiegaczPolski
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: 45
- Kontakt:
zdecydowanie dieta, a jak to nie pomoże to do lekarza - generalnie zgaga może być albo spowodowana złą dietą albo objawem czegoś dużo powazniejszego więc trzeba obserwować
-
Maciejunio10
- Rozgrzewający Się

o kurde, myślałem, że wchodzę na forum z jakimś kosmicznym problemem, o którym nikt nie słyszał, a widzę, że jednak nie tylko ja mam wrażenie, że bieganie wzmaga u mnie zgagę, fajnie,że nie jestem sam
widzę, że piszecie tu trochę o złej diecie, ale jakie produkty konkretnie według Was ją powodują? [kawy nie piję] i czy ten wysiłek fizyczny ma na to rzeczywiście wpływ? jak to wyeliminować?
-
Varan
- Rozgrzewający Się

jasne, że to ma ze sobą związek, nie wiem, wyeliminowałeś ze swojej diety: słodycze, napoje gazowane, smażeninę, mocno przyprawione potrawy? To wszystko powoduje zgagę. Ja też niestety czasem przez to cierpię, mi pomaga trochę picie mleka, ale zastanawiam się czy branie leków nie załatwiłoby problemu na stałe? teraz z ciekawości sobie przejrzałem na innym forum i ktoś polecał bioprazol, może spróbuję, ale przede wszystkim znalazłem parę fajnych wskazówek jak unikać zgagi http://www.bioprazolbio.pl/zgaga/, niektórych rzeczy nawet bym z tym nie powiązał [jak np. obcisłe ubrania, ale rzeczywiście przecież może to działać na układ pokarmowy]
a i Crazyfly..miałeś chyba na myśli przełyk Baretta
a i Crazyfly..miałeś chyba na myśli przełyk Baretta
- Grzes_PL
- Wyga

A przypadkiem nie lubisz czegoś przegryźć przed biegiem? Ja czasami zjem jakiegoś batona, a wtedy mam zgagę, a przynajmniej przez pierwsze 5 minut.Maciejunio10 pisze:o kurde, myślałem, że wchodzę na forum z jakimś kosmicznym problemem, o którym nikt nie słyszał, a widzę, że jednak nie tylko ja mam wrażenie, że bieganie wzmaga u mnie zgagę, fajnie,że nie jestem samwidzę, że piszecie tu trochę o złej diecie, ale jakie produkty konkretnie według Was ją powodują? [kawy nie piję] i czy ten wysiłek fizyczny ma na to rzeczywiście wpływ? jak to wyeliminować?
-
Maciejunio10
- Rozgrzewający Się

Grzes, no tak się składa, że przypadkiem lubię czasami
co za głupota, że o tym nie pomyślałem, muszę wybadać czy to zawsze po tym pojawia się zgaga. Dzięki za poradę!